Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 11. november 2022 / 12:25

Predčasno glasovalo skoraj pet odstotkov volivcev

Kranj – Predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev se je v treh dneh udeležilo 76.725 volivcev, kar predstavlja okoli 4,8 odstotka vseh volilnih upravičencev. V prvem krogu volitev...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Kranjčani prvič v novi dvorani

Kranj - Prejšnji teden se je nadaljevalo državno hokejsko prvenstvo. Vodilna ekipa Jesenice mladi je gostovala pri Slaviji in zmagala z 1 : 2, ekipa MK Bled je doma s 4 : 5 izgub...

Kronika / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Petarde kot bombe

Policisti poizvedujejo, kje so nekateri kupili petarde, ki so povzročale podobne detonacije kot eksplozija manjše bombe.

Prosti čas / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Nominator 283

Zadnje "civilno" prednovoletno srečanje na protokolarnem Brdu tik pred začetkom slovenskega predsedovanje EU v pravšnje imenitnem Gradu se je zgodilo ob jubileju, 15-letnici kranjske Hranilnice Lon.

Bled / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Mojstri glasbe in petja na Bledu

Na novoletnem 17. gala koncertu na Bledu so nastopili orkester Camerata Labacensis in operni solisti Katarina Perger, Barbara Sorč, Andrej Debevec in Franc Javornik.

Zanimivosti / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Lučo je zaščitni znak Lubnika

Koča na Lubniku, ki je s 1025 metri nad morjem le malo nad mejo greha, ima najmanj dve posebnosti - zabavne napise in Luča.