Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 18. september 2020 / 06:00

Jeseniške novice, št. 16

Jeseniške novice, 18. september 2020, št. 16

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 19. marec 2018 / 20:19

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 26. februarjem in 4. marcem, ko je bilo zaklanih 367...

Gorenjska / ponedeljek, 19. marec 2018 / 11:40

Novi direktor Klinike Golnik Aleš Rozman

Ljubljana – Vlada je na sredini seji dala soglasje k imenovanju doc. dr. Aleša Rozmana za direktorja javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Na raz...

Avtomobilizem / ponedeljek, 19. marec 2018 / 11:24

Električni avto, zakaj pa ne?

Mednarodni avtosalon, ki je v Ženevi potekal do konca tega tedna, je spet prinesel kup novosti tudi na področju elektrifikacije avtomobilov. Rast cen fosilnih goriv in čedalje večja skrb za okolje sta...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. marec 2018 / 11:19

Stavka šolnikov

V sredo so stavkali učitelji in drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Na javnih shodih v enajstih slovenskih mestih so pojasnili svoje razloge. O teh smo vprašali nekatere stavkajoče...

Kronika / ponedeljek, 19. marec 2018 / 10:23

Policisti postali prvi posredovalci

Deset radovljiških policistov je pridobilo licenco prvih posredovalcev. V intervencijskem vozilu bodo odslej imeli tudi defibrilator.