Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 24. november 2015 / 11:25

Spet v nasprotno smer

Jesenice – V nedeljo zjutraj so policisti prejeli obvestilo, da neznani voznik zelenega osebnega avtomobila znamke Audi po gorenjski avtocesti na odseku od bencinskega servisa Hrušica proti Lipcam...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 27. december 2018 / 18:37

Nov cestni odsek v Bodoveljski grapi

Bodovlje – »V prvih dneh decembra smo predali namenu 1100 metrov dolg odsek asfaltirane ceste križišče Jamnik–križišče Kartelj v Bodoveljski grapi. Ta odsek je bil od poplave 2014 v zelo slabem sta...

Kultura / četrtek, 27. december 2018 / 18:36

Vse velikosti malega formata

Mala galerija Kranj se te dni šibi od raznolikosti likovnih slogov, a dela, ki so na ogled, imajo vendarle nekaj skupnega – Mali format.

Rekreacija / četrtek, 27. december 2018 / 18:36

Zapostavljen razglednik

Creta dal Cronz / Cronc (1664 n. m.) – Dve imeni. Italijansko in furlansko. Na zemljevidih je prvo, na smerokazih drugo. Skromen, razgleden vrh, pogosto zapostavljen, skoraj neviden.

Rekreacija / četrtek, 27. december 2018 / 18:33

Kolesarijo že petdeset let

Kolesarski klub Bled letos beleži petdeset let delovanja. Na slovesnosti ob visokem jubileju so podelili številna priznanja.

Škofja Loka / četrtek, 27. december 2018 / 16:03

Redno prebirajo Loški glas in Loške novice

V kapeli Puštalskega gradu se je na treh koncertih odvil prvi festival komorne glasbe.