Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 6. julij 2023 / 12:02

Kranju nagrada za prenovljena objekta

Kranj – Mestna občina Kranj je prejela nagrado BIG SEE na področju notranjega oblikovanja za opremljanje Glasbene in baletne šole ter Kovačnice, ki sta svoje prostore lani dobili v popolnoma prenov...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Stičišče napredno mislečih ljudi

Kranj - Kandidatka za županjo Hermina Krt je v četrtek v avli občine odprla vrata čitalnice Zdravo mesto. »Čitalnica bo stičišče napredno in zdravo mislečih ljudi, s katerim bo g...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

V kraljestvu knjige

Se Gorenjci sploh zavedamo, kako blizu se nam dogaja nekaj svetovnega? Ljubljana je od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011 svetovna prestolnica knjige (LSPK). O tem smo sicer že veliko izvedeli iz...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Je komu sploh še mar za otroke?

Zgodba nekega otroštva, ki se ne bi smela zgoditi (5)

Zanimivosti / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Brezplačna delavnica za mojstrovalce

Kranj – V četrtek je Obi v Kranju pripravil brezplačno delavnico za Mojstrovalce. Izobraževalna tematska delavnica je šesta po vrsti v sklopu delavnic Naredi sam, ki jih organizi...