Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Po letu dni vlade je Pahor optimist

Z optimizmom lahko gledamo v prihodnost, saj kaže, da je najhujše obdobje krize za nami, ocenjuje Borut Pahor prvo leto dela svoje vlade.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 29. avgust 2017 / 13:06

V podporo nadarjenim

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pretekli teden objavilo javni razpis za izbor izvajalcev v programu Spodbujanje prožnih oblik učenja in podpora kakovostni karierni orientaciji za...

Rekreacija / torek, 29. avgust 2017 / 12:56

Tavčar presenečenje »Jeklenih«

Pogovarjali smo se z Luko Tavčarjem, presenetljivim zmagovalcem Triatlona jeklenih v Bohinju, na katerem je nastopil sploh prvič. »Zmage nisem pričakoval, sem si jo pa zelo želel,« je povedal gorski k...

Gorenjska / torek, 29. avgust 2017 / 12:25

Večina s poukom začenja v petek

Glede na to, da je letos prvi september v petek, so se pojavili pomisleki, zakaj ne bi začetka pouka prestavili na ponedeljek, četrtega septembra, kot so to storili v sosednji Hrvaški.

Železniki / torek, 29. avgust 2017 / 12:18

Zadovoljni s poletno sezono

Na Soriški planini so sklenili poletno sezono. Z obiskom so zadovoljni, saj je bil veliko večji kot lani.

Domžale / torek, 29. avgust 2017 / 12:18

Brv znova povezuje

Občina Domžale je v sklopu urejanja rekreacijske osi ob Kamniški Bistrici to poletje temeljito prenovila brv med Radomljami in Homcem.