Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 2. december 2013 / 14:56

V Škofji Loki se ne bojijo strojev

V Šolskem centru Škofja Loka so s pomočjo evropskih sredstev končali gradnjo Medpodjetniškega izobraževalnega centra in energetsko sanacijo šolskih objektov.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 18:00

Najhitrejši znova »specialci«

Na štiriindvajsetem Pohodu volje, razuma in moči – Brajnikovem memorialu, ki velja za eno najtežjih športnih preizkušenj, so z veliko prednostjo znova slavili pripadniki specialne enote Policije.

Kronika / četrtek, 22. junij 2017 / 17:29

Oškodovancu vsega ne verjamejo

Na sojenju Metiju Plavi, ki ga obtožnica bremeni milijonskega izsiljevanja šenčurskega kmeta in podjetnika Aleša Šterna, so zasliševali priče, ki so oškodovancu posojale denar.

Kronika / četrtek, 22. junij 2017 / 17:29

Iščejo lastnika ukradenega kolesa

Kranj – Kranjski policisti so prejšnji teden zasegli gorsko kolo, ki je bilo neznanemu lastniku zelo verjetno odtujeno na območju Kranja. Gre za moško gorsko kolo znamke Merida, ki je bilo prvotno...

Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 14:08

Odličen trening

Ferata Grančišče (844 m) – Če z Dovjega pogledamo proti Mojstrani, je Grančišče tista znamenita skala nad vasjo. Če pa proti Grančišču pogledamo izpred Slovenskega planinskega muzeja, pa gledamo v sme...

Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 14:04

Pobeg s kolesom od Horjula do Planice

Najbolj množičen kolesarski pobeg v Sloveniji bo v soboto, 24. junija.