Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Jubilej pošte v Kropi

Kropa - V četrtek, 30. junija, ob 18. uri bo v Kovaškem muzeju v Kropi odprtje filatelistične razstave 160 let pošte v Kropi (1851-2011). Razstavo bo odprl Igor Pirc, pred...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:51

Manjše bodo izgube pitne vode

Tudi s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev bodo občani Kranja, Preddvora in Naklega dobili nove kilometre vodovoda v omrežju Bašelj–Kranj in Zadraga–Naklo. Investicija prinaša številne posodobitve....

Nasveti / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:48

Očakov sosed

Kanjavec (2568 m) - Sosed očaka Triglava, ki poleti ni ravno najbolj obljudena gora. Pozimi se njegova podoba spremeni v turno kraljestvo, ki privabi številne smučarje. Fantastičen razglednik.

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:45

Vaš razgled

Na fotografiji je nočni metulj ali vešča, ki rada leta okoli ognja in luči in ima v človeškem jeziku razne definicije. Vešča je bila vsaj v preteklosti tudi definicija za taščo, ki se v vs...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:44

Vaš razgled

V hudi poletni vročini, ki jo zaznamujejo temperaturni rekordi, ni vroče le ljudem, ampak tudi živalim. Slika, ki nam jo je poslal Franci Ekar, kaže, kako so se ovce s pašnika zatekle na z...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 11:36

Nihče

V Srebrenici, 2008: »Dobil sem načrt pokopališča in našel bratovo krsto, številko 214. Roko sem položil na zeleno platno, ga pogladil. Kako hudo mi je bilo, veva le jaz in ljubi Bog. Gluho...