Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2009 / 07:00

Zahtevajo vpogled v informativni izračun

Kranj - Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na torkovi seji na kmetiji Podpečan v Galiciji pri Žalcu med drugim obravnaval program dela in finančni načrt zbornice in k...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 4. januar 2022 / 19:32

Kapelico bodo obnovili

Marijina kapelica v središču Stare Loke bo kmalu stara dvesto let, lani oktobra pa so jo začeli obnavljati.

Zanimivosti / torek, 4. januar 2022 / 19:31

Bodimo drug ob drugem

Adergas, Stražišče – Komorni pevski zbor Mysterium vabi na dva božična koncerta z naslovom Bodimo drug ob drugem, kjer boste lahko prisluhnili izboru prelepih božičnih melodij ob spremljavi saksofo...

Slovenija / torek, 4. januar 2022 / 19:30

E-zahtevki za refundacije nadomestil plač

Ljubljana – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) postopoma uvaja obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila plače prek informacijskega sistema SPOT ozi...

Slovenija / torek, 4. januar 2022 / 17:54

»Več veselja do življenja in več otrok«

V porodnišnicah so že v prvih dneh novega leta prijokali na svet prvi dojenčki, novi prebivalci Slovenije ... Spet jih bomo šteli in seštevali, ugotavljali, ali je otroški jok (ob rojstvu)...

Kranj / torek, 4. januar 2022 / 17:52

Uravnavajo vplive človeka

Ribiška družina (RD) Kranj je decembra organizirala zadnje vlaganje sulca in lipana v reko Savo pod geslom Z roko v roki za reko Savo in naravo. Predstavili so tudi najnovejšo pridobitev čuvajske služ...