Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Za pripravo torte raffaello potrebujemo: za biskvit: 6 večjih jajc, 125 g moke, 100 g mletih mandljev, 180 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; za kremo: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane za stepanje, 5 žlic mlečnega namaza z okusom kokosa (Npr. Linolada kokos), 3 žlice kokosove moke; za okrasitev: lističi mandljev, kokosova moka, kokosov čips, kroglice raffaello, stepena smetana.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in mu dodamo sladkor ter vaniljev sladkor. Stepamo še 2 minuti, oz. dokler se sladkor ne raztopi v snegu iz beljakov. Dodamo rumenjake, ki jih ročno vmešamo v sneg. Nato dodamo mlete mandlje in jih z lopatico previdno vmešamo. Nazadnje postopoma dodajamo še moko. Mešamo samo ročno s kuhinjsko lopatico (z električnim mešalnikom stepemo samo beljake in sladkor). Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga ohladimo, mu odstranimo tortni obod ter ga dvakrat prerežemo, tako da, dobimo tri biskvite.

Priprava kreme: Smetano stepemo. V posodi dobro zmešamo sir maskarpone, mlečni namaz in kokosovo moko. Dodamo stepeno smetano, ki jo vmešamo z lopatico.

Sestavljanje torte: Prvi biskvit postavimo na krožnik ter okrog njega namestimo tortni obod. Prekrijemo ga s tretjino pripravljene kreme. Čez kremo položimo drugi biskvit, nato zopet tretjino kreme in še tretji biskvit, ki ga premažemo s preostalo kremo.

Torto postavimo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo z mletimi mandlji, kokosovim čipsom, kokosovo moko, kroglicami raffaello in smetano.

Nasvet: Količine so navedene za tortni model s premerom 23 cm, torta je nekoliko višja. Lahko uporabimo tortni model do premera 26 cm, vendar bo torta nekoliko nižja. Čas peke biskvita je tako odvisen od premera torte (nižji biskvit potrebuje krajši čas peke). Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem.

Vsem bralcem Gorenjskega glasa želim mirne in vesele praznike ter vse dobro v letu 2018!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 16. julij 2007 / 07:00

Zadovoljni z doseženimi rezultati

Gorenja vas-Poljane - Občinski odbor SDS Gorenja vas-Poljane je pred kratkim pripravil redno letno konferenco, na kateri so potrdili lansko dobro delo in si začrtali nove smernic...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 9. december 2017 / 20:31

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Kranj / sobota, 9. december 2017 / 20:28

V knjižnici o slovenskem združenju Europa Donna

V Mestni knjižnici Kranj bodo v četrtek, 14. decembra, ob 18. uri, v pogovoru s predsednico Slovenskega združenja Europa Donna Tanjo Španić, predstavili to organizacijo civilne družbe, ki povezuje...

Nasveti / sobota, 9. december 2017 / 20:27

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi...

Kronika / sobota, 9. december 2017 / 20:25

Policista le potegnil za roko

Ena od zaslišanih prič na sojenju Dušku Krupljaninu zaradi napada na tržiškega policista aprila letos je potrdila navedbe obtoženega, da je napadeni policist s pištolo najprej pomeril v obtoženčevega...

Slovenija / sobota, 9. december 2017 / 20:24

Krekova misel na Koroškem

V knjižnem klubu Mohorjeve založbe v Celovcu je bil aktualen pogovor o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti slovenskega zadružništva na Koroškem. O njem sta pripovedovala dr. Valter Lukan, koroški...