Sočne piščančje prsi po mediteransko

Marsikdo ni najbolj navdušen nad piščančjimi prsmi, češ da so presuha in povsem brez okusa. Res je, da se ne morejo ravno primerjati z najboljšim kosom pet tednov zorene govedine, vendar lahko z nekaj triki in dodatki pripravimo zelo sočne in okusne piščančje prsi, ki nam bodo prijetno popestrile jedilnik.

Za pripravo piščančjih prsi potrebujemo: 4 piščančje fileje, 2 paradižnika, 4 rezine sira, 4 stroke česna, 3 žlice olivnega olja, 4 ščepce mlete rdeče paprike, 4 ščepce soli, začimbe: bazilika, rožmarin, origano in podobne začimbe, ki jih imamo na voljo, 4 liste alufolije.

Piščančje fileje osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodo vlijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo piščančje fileje. Popečemo jih le toliko, da dobijo skorjico. Pripravimo si štiri liste alufolije. Na vsak list folije položimo popečen piščančji file ter ga potresemo z začimbami in nasekljanim česnom. Vsak piščančji file obložimo s po dvema rezinama paradižnika in z rezino sira. Vsako folijo tesno zavijemo. Pripravljene ''paketke'' položimo na pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, 30 minut. Piščančje fileje postrežemo kar v foliji, saj ko jedec razpre folijo, pridejo ven čudovite vonjave začimb in mesa. Zraven ponudimo pečen krompir.

Nasvet: Če imamo možnost, uporabimo sveže začimbe.

Za pripravo pečenega krompirja potrebujemo: krompir, 4 žlice olivnega olja, sol.

Krompir dobro operemo, po potrebi olupimo (odvisno od sorte krompirja) in narežemo na želene rezine. Pekač namastimo s tremi žlicami olivnega olja in nanj položimo pečen krompir. Krompir pomešamo, da se sprime z oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Nato povišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 20–30 minut. Zadnjih 10 minut peke vzamemo krompir iz pečice in ga malce posolimo ter pokapljamo še z eno žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 21. december 2016 / 15:44

Gorenjske božične in novoletne zgodbe

Pred mnogimi leti sem v našem časopisu pisal o gorenjskih zgodbah iz starih časov. Pred letošnjimi božičnimi in novoletnimi prazniki vam ponujam v ponovno branje le nekaj izbranih odlomkov. Za popestr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Danes častni odbor

V sredo se bo v poročni dvorani v škofjeloški občinski stavbi prvič sestal častni odbor Škofjeloškega pasijona.

Žiri / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Zanimivosti / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Besničani si želijo kolesarske steze

Strinjajo se tudi, da potrebujejo kanalizacijo in boljšo promocijo naravne znamenitosti.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.