Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 30. junij 2016 / 10:53

Na podjetniškem večeru o čevljarstvu

Tržič – Ta četrtek ob 19.30 bo v Kavarni Stara Godba še zadnji podjetniški večer pred poletnimi počitnicami, tema bo Čevljarstvo. Tudi to področje skriva ogromno poslovnih priložnosti, ki ponujajo...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 14. junij 2016 / 15:44

Balinarji Lokateksa Trata evropski podprvaki

Škofja Loka – V italijanskem Saviglianu so se na zaključnem turnirju četverice za evropski prestol pretekli konec tedna borili balinarji Lokateksa Trata, dvanajstkratni slovenski prvaki. Poleg njih...

Razvedrilo / torek, 14. junij 2016 / 15:44

Čez polanske griče

Na šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju so občinstvo najbolj navdušili Raubarji in tako že drugo leto zapored osvojili vandrovčka. Zmagovalci strokovne žirije so Lisjaki z Barbaro in Neli.

Kranj / torek, 14. junij 2016 / 15:42

Uspešnim čestitke tudi za pogum

Minulo sredo je kranjski župan Boštjan Trilar čestital odličnjakom kranjskih osnovnih šol, v četrtek pa še osnovnošolcem in srednješolcem, ki so dosegli vidne rezultate na najrazličnejših tekmovanjih...

Nasveti / torek, 14. junij 2016 / 15:40

V srcu poletja in narave: za zdravje in za sprostitev

Topli vrelec na Dobrni so poznali že stari Kelti in Rimljani. Leta 1403 pa so vodo prvič uporabili v zdravstvene namene. Poseben pečat so na Dobrni pustile tudi številne zgodovinske osebnosti, kot je...

Razvedrilo / torek, 14. junij 2016 / 15:24

Kmečka ohcet v Bohinju

V sklopu Etno vikenda bo 30. julija v Bohinju Kmečka ohcet, ki jo prireja Turistično društvo Bohinj. Za poroko po starih ženitovanjskih običajih se potegujejo trije pari, zmagovalca pa boste s svojimi...