Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 14. avgust 2014 / 10:27

Janša ostal poslanec

Janez Janša kljub pravnomočni obsodbi ostaja državni poslanec, o morebitnem odvzemu poslanskega mandata pa bo tehtala tudi posebna strokovna komisija.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 11. julij 2023 / 23:48

Kranjčani vrnili obisk

S petdnevnega obiska v pobratenem kitajskem mestu Džangdžjakov se je vrnila delegacija iz Kranja, v kateri so bili poleg občinskega vodstva še predstavniki gospodarstva in šolstva.

Vodice / torek, 11. julij 2023 / 23:46

Vožnja po obvoznici (še) ni dovoljena

Vodice – V Vodicah opažajo, da vedno več voznikov že zapelje na prihodnjo obvoznico, čeprav dela na novi cesti še niso zaključena, na kar opozarjajo tudi prometni znaki in zapore. Kot poja...

Rekreacija / torek, 11. julij 2023 / 23:42

Krog ob slovenski meji, 3. del

Tretji dan smo se iz Branika, ki leži ob reki Branici v Vipavski dolini pričeli vzpenjati mimo gradu Rihemberk proti Komenskemu Krasu. Klanec je dolg štiri kilometre s povprečnim naklonom šest odst...

Gospodarstvo / torek, 11. julij 2023 / 23:40

Afriška prašičja kuga vse bližje Sloveniji

Kranj – Afriška prašičja kuga (AFK) je vse bližje Sloveniji, ob koncu junija so jo prvič potrdili tudi na Hrvaškem. Ugotovili so jo v dveh obratih – v Vukovarsko-sremski županiji in na območju Bije...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. julij 2023 / 23:40

Višje cene čiščenja greznic

Cerklje – Z julijem so v občini Cerklje v veljavo stopile nove cene storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Komunala Kranj...