Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Predsednik je Anton Peršin

Škofja Loka - Na volilni konferenci občinskega odbora SDS Škofja Loka so pred prazniki za predsednika izmed treh kandidatov izvolili Antona Peršina. Po...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 15. april 2009 / 07:00

Zaradi Toplarne rebalans proračuna

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji po hitrem postopku sprejel rebalans proračuna za leto 2009. Ta je bil po besedah občinske finančnice Cirile Tušek...

Gorenjska / sreda, 15. april 2009 / 07:00

Rdeči križ bo izbiral novega predsednika

Ljubljana – Skupščina Rdečega križa Slovenije bo 23. aprila volila novega predsednika te humanitarne organizacije. Borut Miklavčič, sedanji minister za zdravje, zaradi nezdružlji...

Tržič / sreda, 15. april 2009 / 07:00

Denar za tabor mladih

Tržič – Center za socialno delo in Mladinski center Tržič pripravljata ob četrti obletnici delovanja Mladinskega centra slovesno predajo denarja, ki so ga zbrali člani Lions klub...

Kranj / sreda, 15. april 2009 / 07:00

Jubilej prve javne lekarne

Gorenjske lekarne praznujejo več jubilejev, med drugim 220-letnico prve javne lekarne na Gorenjskem in 40-letnico združitve v zavod Gorenjska lekarna Kranj.

Žirovnica / sreda, 15. april 2009 / 07:00

Gradnjo pločnika bodo nadaljevali jeseni

Žirovnica – Sprejem rebalansa državnega proračuna so težko pričakovali tudi na občini Žirovnica, kjer so si prizadevali, da bi država zagotovila denar za nadaljevanje rekonstrukc...