Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 17. september 2007 / 07:00

Anketa: Prezgodaj so jim pošle moči

Ko je vse kazalo, da bo naša košarkarska reprezentanca hit letošnjega evropskega prvenstva v Španiji, jim je zmanjkalo moči. Zato smo tokrat vprašali za mnenje o njihovi igri.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 30. maj 2015 / 11:05

Polno siničje gnezdo

Mavčiče – Bralec Ivan iz Mavčič je na domačem balkonu odkril gnezdo, v katerem je sinička zlegla dvanajst jajčk. Mladički so se pred kratkim izlegli in ko je sinička poletela iz gnezda, je skušal p...

Gospodarstvo / sobota, 30. maj 2015 / 11:04

Najuspešnejše v zadnjih šestih letih

Kranj – Po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije so gospodarske družbe v Sloveniji lani poslovale bistveno bolje kot leto prej in najuspešnejše v zadnjih šestih letih. Neto čisti dobiček je bil v...

Kronika / sobota, 30. maj 2015 / 11:03

Romunki pobirali prostovoljne prispevke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so zaradi nedovoljenega pobiranja prostovoljnih prispevkov ta teden obravnavali dve romunski državljanki. Pobiralki prispevkov za zbiranje nista imeli dovoljenja...

Kronika / sobota, 30. maj 2015 / 11:03

Z umetnostjo se učijo varnosti

Kranj – Pred dnevi so v vadbenem centru uprave za zaščito in reševanje na Igu podelili priznanja ob za­ključku likovnega natečaja za izobraževanje otrok o naravnih in drugih nesrečah, ki je letos p...

Kranj / sobota, 30. maj 2015 / 11:03

Dobrodelno druženje generacij

Žabniški šolarji so v sodelovanju z Društvom upokojencev Žabnica pripravili zanimivo prireditev, ki je bila hkrati tudi humanitarna.