Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Pomazane stene gledališča

Pročelje našega gledališča je vsak dan bolj »popacano« s parolami, kar daje tej kulturni ustanovi videz ameriškega predmestnega objekta. Višek »prijaznosti grafitarjev« pa so zadnje izjave na vra...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Začimba tvojega poletja: Festiko z Eroiko

Od nedelje, 26. julija, do nedelje, 2. avgusta, bo že četrtič potekal veliki kulturni festival na slovenski Obali, Festiko, čigar namen je kulturno obogatiti poletje. Med šte...

Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Koncerti na blejski ploščadi

Na zgornji ploščadi Trgovskega centra Bled potekajo različni koncerti. Največkrat ob 21. uri. V primeru dežja odpadejo, vstopnine ni, več o tem pa na

Gospodarstvo / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Pridelki povprečni, kakovost slaba

Na Gorenjskem se je začela tudi žetev pšenice, v strukturi žit že več kot polovica ječmena.

Kronika / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Kraja goriva ni uspela

Potem ko so se ljubljanski policisti v ponedeljek pošteno namučili, da so prijeli bencinskega tatu, so imeli njihovi gorenjski kolegi v torek precej manj dela.

Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Kranjska noč: za vsakega nekaj

Bliža se konec julija in Kranj že tradicionalno 31. julija in 1. avgusta v okviru Kranfesta obišče Kranjska noč. Tokrat bodo med nastopajočimi glasbeniki vse od Mambo Kingsov do Jana Plestenjaka, Alen...