Andreja Širca Čampa poudarja, da je preveč zaužitih ogljikovih hidratov vzrok za tegobe, kot je zaloga maščob v telesu. Prav zato je knjiga opremljena z natančnimi vrednostmi posameznih sestavin v jedi. / Foto: Tina Dokl

Tudi sladkorni bolniki lahko uživajo v vrhunski kulinariki

Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje več cele vrste živil, poudarjajo prehranski strokovnjaki. V knjigi Najboljše z vrha, ki jo je izdalo Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, so zbrani recepti dvaintridesetih vrhunskih slovenskih kuharjev, ki dokazujejo, da je tudi okusno lahko zdravo.

Andreja Širca Čampa: »Takšno prehrano si zaslužimo vsi – tisti s sladkorno boleznijo in tisti brez nje. Edino pravilo, ki ga moramo upoštevati, naj bo: zmerno, redno, sveže, pestro.«

»Odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava in celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se odločimo, da bomo spremenili svoje prehranske navade, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko – in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?« je v uvod h knjig Najboljše z vrha, v kateri so zbrani kuharski recepti 32 vrhunskih slovenskih kuharjev, izdalo pa jo je Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, zapisal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na ljubljanski Pediatrični kliniki.

Ideja za to prav posebno kuharsko knjigo se je porodila Marceli Klofutar, Radovljičanki, ki skupaj s chefom Urošem Štefelinom vodi restavracijo Podvin. Marcela je namreč tudi mama najstnika, ki je že v osnovni šoli zbolel za sladkorno boleznijo, zato ve, kako zahtevno je pripraviti zdrav in okusen obrok, prav tako pa tudi, da to ni nemogoče. »Sodobna prehrana ljudem s sladkorno boleznijo ne prepoveduje cele vrste živil, s čimer bi oropala posameznika za ideje pestreje sestavljenih krožnikov. Sodobni način življenja in nova spoznanja na področju diabetologije in nutricionistike omogočajo, da lahko tudi ljudje s sladkorno boleznijo uživajo v vrhunski kulinariki,« poudarja nutricionistka Andreja Širca Čampa. »Togih pravil pri načrtovanju obrokov ni več. Načrtovanje prehrane že nekaj let temelji na oblikovanju osebnega prehranjevanja sloga posameznika. Pravilo, da ena dieta ustreza vsem ljudem s sladkorno boleznijo, spada v zgodovinski arhiv.« Urednika knjige profesorica Nataša Bratina, predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi težavami, in asistent Klemen Dovč pravita, da so s knjigo želeli predvsem pokazati, da zdrava prehrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga lahko celo zelo obogati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. oktober 2018 / 08:49

Tržiški abonma

Kulturni center Tržič je z novo gledališko sezono bogatejši za abonmaja z gledališkimi predstavami poklicnih in polpoklicnih gledališč.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 5. januar 2024 / 20:35

Na T-2 brez Planeta

Ljubljana – Iz službe za stike z javnostjo Planet TV so sporočili, da od 3. januarja letos njihovi trije televizijski kanali, Planet, Planet 2 ter Planet Eva, ne bodo več vidni na omrežju T-2. Razl...

Zanimivosti / petek, 5. januar 2024 / 20:29

Žive jaslice na samostanskem vrtu

Božično zgodbo z živimi jaslicami na samostanskem vrtu v Adergasu si je v dveh dneh ogledalo več kot tisoč ljudi.

Šport / petek, 5. januar 2024 / 20:25

Vse je pripravljeno za šestdeseto Zlato lisico

Z dvema tekmama na Gorenjskem se ta konec tedna nadaljuje sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prvo prizorišče ženskih tekem v letu 2024 je Kranjska Gora, kjer je že vse pripravljeno za šestde...

Šport / petek, 5. januar 2024 / 16:31

Lisičke dvanajstič v Kranjski Gori

»Morda je kazalo, da se podajamo v misijo nemogoče, a zdaj je to vse pozabljeno, proga je dobro pripravljena,« je pred šestdeseto Zlato lisico zagotovil vodja priprave proge Janez Slivnik.

Škofja Loka / petek, 5. januar 2024 / 16:23

Tudi letos Okusi Škofjeloškega

Od danes pa vse do konca januarja bo potekal tretji kulinarični festival, ki nosi ime Okusi Škofjeloškega.