S postavitvijo opozorilnega sistema se je varnost povečala za 90 odstotkov.

Razpis za varnejše železniške prehode

V lanskem letu se je po podatkih policije v železniškem prometu zgodilo sedemnajst nesreč.

Neupoštevanje prometne signalizacije in nezbranost za volanom sta pogosto kriva za nesreče na železniških prehodih, ki so označeni le z andrejevim križem. Teh je v Sloveniji več kot polovica. Jih znate prečkati varno?

Še posebno nevarna so križišča cest in železniških prog. Po podatkih Slovenskih železnic jih je pri nas 759. Od tega jih je pasivno zavarovanih, torej opremljenih zgolj z andrejevim križem, kar 58 odstotkov.

Podjetje Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav odpira razpis za sofinanciranje postavitev sistemov COPS@rail na 12 cestnih odsekih, ki prečkajo železniško progo in so pasivno zavarovani z andrejevim križem.

Ti bodo voznike še dodatno opozarjali na previdnejše prečkanje prehoda, občinam pa omogočili boljši vpogled v ravnanje voznikov na tovrstnih prehodih. Občine se za sofinanciranje postavitve sistema v višini do pet tisoč evrov lahko prijavo do 22. novembra 2017.

V letu 2016 se je po podatkih slovenske policije v železniškem prometu zgodilo 17 nesreč. Samo letos pa se jih je do 1. novembra zgodilo že 21. Med njimi je bilo 14 nesreč, ki so za posledico imele zveriženo pločevino, tri osebe so bile telesno poškodovane, štirikrat letos so nesreče terjale tudi smrtne žrtve. Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je povezana predvsem z neupoštevanjem prometnih predpisov. Posledice neustreznega ravnanja voznikov ob prečkanju železniških prehodov so (pre)pogoste prometne nesreče. Pri tem izstopajo nesreče na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih lokalnih cest prek železniških prog, ki so označeni le z andrejevim križem. Tovrstnih prehodov je pri nas več kot štiristo.

Razpis za varnejše železniške prehode

»V izbranih občinah bomo postavili opozorilne sisteme COPS@rail, ki poudarjajo nivojski prehod, opozarjajo voznike na zaustavitev in previdnejše prečkanje železniške proge ter na podlagi podatkov o prometni statistiki, ki jih enote sistema beležijo, omogočajo nadaljnje ukrepe za povečanje varnosti in optimizacijo prometnega režima,« je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K.

Skupaj za večjo prometno varnost

Z razpisom za ureditev cestnih odsekov, ki prečkajo železniško progo v slovenskih občinah, se začenja nova sezona projekta Skupaj za večjo prometno varnost. V tem času so z opozorilnimi sistemi opremili že 24 nevarnih cestnih odsekov po Sloveniji in na nekaterih beležijo povečanje varnosti za kar devetdeset odstotkov.

»V Triglavu smo ponosni na dosedanje rezultate projekta, saj smo skupaj s partnerjem in slovenskimi občinami varnost povečali na kar 24 nevarnih cestnih odsekih – križiščih, podvozih, mostovih in drugih lokacijah po Sloveniji,« je dejal Luka Pušnik, direktor Službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav in dodal: »Zaradi posledic nesreč na cestnih odsekih, ki prečkajo železniške proge, in v želji, da pripomoremo k večji varnosti tudi na tem področju, slovenske občine z razpisom vabimo, da skupaj uredimo nekaj prometnih točk, na katerih so udeleženci v prometu izpostavljeni najhujšim poškodbam.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Naj vas ne premaga utrujenost

Varnost v cestnem prometu se poleti praviloma poslabša, zato si bodo tudi letos Javna agencija RS za varnost cestnega prometa, policija, nevladne organizacije in drugi prizadevali, da jo z različnimi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 29. junij 2021 / 23:45

Planincem nagajata sneg in vročina

V hribih ponekod nevarnost za planince še vedno predstavlja sneg, tveganje pa te dni zvišuje še vročina. Zadnji konec tedna so izvedli tudi pet helikopterskih reševanj.

Radovljica / torek, 29. junij 2021 / 23:38

Ponosna, da si rojstni dan deli z domovino

»Sem Nina, občanka Radovljice, predvsem pa ponosna Slovenka že trideset let,« je na slovesnosti v četrtek, na predvečer tridesetega rojstnega dne Slovenije – in svojega – pod Lipo samostojnosti odločn...

Kranj / torek, 29. junij 2021 / 23:35

V priprave že dan po izvolitvi vlade

»V prvi vladi smo bili tudi zelo različni, a delovali smo za skupen cilj,« pravi Lojze Peterle, predsednik osamosvojitvene vlade.

Železniki / torek, 29. junij 2021 / 23:33

V Železnikih bodo praznovali

Železniki – S slavnostno akademijo in podelitvijo priznanj bodo v Železnikih jutri praznovali občinski praznik. Prireditev, ki bo potekala pred športno dvorano, bo v izogib prevelikemu številu udel...

Rekreacija / torek, 29. junij 2021 / 23:30

Ostra lepotica

Ojstrica (2350 m n. m.) in Rjavčki vrh (1898 m n. m.) – Njen ostri videz je najbolje viden s Križevnika v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ostra gora, na katero vodijo različno zahtevne poti, a nobena ni po...