Bojana Pipan s kolačem Marije Terezije in prgarskimi rožicami

Bolj so nagubane, slajše so

V Zasipu so minulo soboto četrto leto zapored pripravili Prgarski dan, na katerem so letos predstavili tudi novo knjižico receptov Dobrote iz Prgarije. Ključna sestavina vseh receptov je prga, kot domačini pravijo hruškam moštaricam oziroma tepkam.

Zasip – Prgarski dan so člani Turističnega in Kulturno umetniškega društva (KUD) Zasip prvič pripravili pred štirimi leti z namenom, da ponovno obudijo jedi iz tepk in tepkine moke. Recepte je vsa leta vneto zbirala Bojana Pipan iz KUD Zasip, saj so s temi jedmi želeli obogatiti turistično in kulturno podobo kraja. Letos so vse recepte zbrali v knjižici z naslovom Dobrote iz Prgarije, na sobotni prireditvi pa je bilo jedi, pripravljene po teh receptih, mogoče tudi poskusiti. Pri njihovi pripravi je Bojani Pipan letos prvič priskočilo na pomoč še šest kuharic, domačini pa si jih bodo po novem lahko pripravljali tudi sami, saj bodo knjižico brezplačno razdelili po vseh domovih v Zasipu.

Ime Prgarji so prebivalci Zasipa dobili prav po prgah oziroma tepkah, ki so bile včasih razširjene po vsem kraju, danes pa se jih je večina že posušila, pojasnjuje Bojana Pipan. Tepke, ki jih uporabljajo pri pripravi jedi iz njih, jim zato zdaj priskrbi Jože Santner iz učnega sadovnjaka v Slovenj Gradcu. Zasipljani iz tepk niso pripravljali žganja, ampak so jih zmleli v moko, iz katere so pekli celo kruh. Bolj ko so tepke rjave in nagubane, slajše so, je bilo mogoče izvedeti na prireditvi, na kateri so poleg kruha prgovca postregli še štirinajst drugih jedi, ki so jih pripravili po receptih iz knjižice. Med njimi je bil tudi kolač Marije Terezije. Prav omenjena avstro-ogrska cesarica naj bi namreč po eni od razlag botrovala imenu tepka za to sorto hruške. Da bi omilili lakoto v deželah, ki jim je vladala, je ukazala sajenje teh hrušk, in kdor ni ubogal, naj bi bil tepen. Po drugi razlagi pa naj bi hruška dobila ime po tem, da so jo pred stiskanjem razdrobili oziroma steptali.

Z zbranimi recepti so navdušili tudi etnologa Janeza Bogataja, ki jim je napisal uvod v knjižico. Po njegovem namreč knjižica predstavlja šolski primer, kako lahko gradimo sodobno kulinarično razpoznavnost in istovetnost enega samega kraja, če nam le prehranska kulturna dediščina pomeni izhodišče za iskanje inovativnih, sodobnih rešitev. »Prav zato bi bilo še kako nujno, da bi pričujoča knjiga pomenila prebujenje tudi siceršnje kulinarične ponudbe, ki je žal vedno bolj pod vplivom najrazličnejših globalnih prehranskih neumnosti. Podobo in okuse raja lahko naredimo tudi s tepkami,« je končal Bogataj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Hotela je kupil Andrej Breznik

Sedemnajstega maja je bila podpisana kupoprodajna pogodba za prodajo preddvorskih hotelov. Kupec Andrej Breznik je zanju odštel 2,5 milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 1. september 2011 / 07:00

Vasi z razgledom in veselico

Že večkrat smo zasledili, da naj bi bile Predoslje ´vas z razgledom´. Tako so jo poimenovali tudi na priljubljenih spletnih straneh, smo se pa tokrat ustavili v še dveh podobnih krajih, kjer jim razgl...

Šport / četrtek, 1. september 2011 / 07:00

Čop in Špik zanesljivo v finale dvojnih dvojcev

Bled - Slovenca Iztok Čop in Luka Špik sta si z drugim mestom v polfinalu priveslala jutrišnji finale med dvojnimi dvojci (ob 12.57). V polfinalu sta dobro startala, nekaj časa v...

Prosti čas / četrtek, 1. september 2011 / 07:00

V mestu so ... Smrkci!

Smrkastično: animirano-igrani 3D film Smrkci ruši rekorde gledanosti v Sloveniji, kar je le še eden od znakov, da mnogi pogrešajo življenje v obdobju pred vdorom kapitalističnega neoliberalizma.

GG Plus / četrtek, 1. september 2011 / 07:00

Vseslovenska akcija e-opismenjevanja starejših

Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji jesenski prostovoljski projekt, ki temelji na medgeneracijskemu sodelovanju in ga med 17. in 21. oktobrom organizira Zavod Ypsilon. V enem tednu bodo mladi pro...

Šport / četrtek, 1. september 2011 / 07:00

Na tekaških rolkah v Tržiču

Športno društvo Strelica v soboto, 3. septembra, organizira 19. mednarodno tekmovanje na tekaških rolkah v Tržiču. Start za vse kategorije bo pred tovarno Peko. Ob 9.30 bo start na 4,5 km dolgi p...