Sodelovanje z Nemčijo se krepi

Blagovna menjava Slovenije z Nemčijo v zadnjih letih narašča in se bo po predvidevanjih letos približala vrednosti enajst milijard evrov. Med regijami, ki še posebno dobro sodelujejo z nemškimi podjetji, pa prednjači Gorenjska.

Kranj – Nemčija je že vseskozi ena glavnih gospodarskih partneric Slovenije, blagovna menjava se je lani glede na predhodno leto povečala za 4,4 odstotka, na skoraj deset milijard evrov, in se bo letos po predvidevanjih Slovensko-nemške gospodarske zbornice približala 11 milijardam evrov. Od januarja do julija letos smo v Nemčijo izvozili že za dobre 3,362 milijarde evrov, uvozili pa za 2,961 milijarde evrov blaga.

Tudi v prihodnje se lahko nadejamo več nemških investicij v Sloveniji kot tudi povečevanja Slovenskega izvoza v Nemčijo. »Ne nazadnje so v Sloveniji pogoji za vlaganje v raziskave in razvoj med enimi boljših v Srednji in Vzhodni Evropi, kar že vrsto let kažejo raziskave, ki jih izvajamo skupaj s partnerji v omenjenih državah. Velik potencial pa je tudi izvažanje izdelkov in polizdelkov v Nemčijo, saj vse več nemških podjetij zaradi dobrih referenc išče svoje dobavitelje v Sloveniji,« menijo na Slovensko-nemški gospodarski zbornici.

Med izdelki iz Slovenije na nemškem trgu zelo cenijo predvsem kovinske izdelke, kot so jeklo, aluminij in pločevina za strojegradnjo kot tudi za avtomobilsko industrijo ter izdelke iz drugih umetnih materialov za uporabo v različnih industrijah. Kot pravijo v zbornici pa v zadnjem času zaznavajo vedno več slovenskih podjetij, ki so uspešna pri pridobivanju poslov v Nemčiji.

Na Slovensko-nemški gospodarski zbornici prav tako opažajo, da je navezanost severnega dela Slovenije na nemško govoreče dežele večja kot v južnem delu, kar gre delno tudi na račun bližine omenjenih dežel.

Nemški investitorji se pri nas ozirajo predvsem za strateškimi naložbami ali t. i. greenfield investicijami, pri katerih se podjetje odloči za nakup ali dolgoročni najem zemljišča, kjer zgradi proizvodne zmogljivosti. Kot ugotavljajo v zbornici, je eden od glavnih razlogov, da se nemška podjetja odločajo za tovrstne investicije na Gorenjskem, cena zemljišč. Med drugimi razlogi pa navajajo tudi dobre logistične povezave in bližino glavnih prometnih poti ter bližino letališča in oprostitev plačila davka na dodano vrednost ob investicijah.

V zadnjih letih je bilo tudi na Gorenjskem izvedenih več investicij nemških podjetij, med katerimi izstopa prevzem Aerodroma Ljubljana družbe Fraport ter Adrie Airways družbe 4K, do katerih je prišlo v privatizacijskem procesu. Med večjimi podjetji v stoodstotni nemški lasti, ki imajo sedež ali poslovno enoto na Gorenjskem, pa velja omeniti škofjeloški Knauf Insulation, Lidl v komendski poslovni coni, LPKF Laser & Electronics iz Naklega, Saxonia-Franke s sedežem v Žirovnici in druga. Nemški kapital sicer najdemo v okoli 750 podjetjih na slovenskih tleh.

Podjetniki povezave z nemškim trgom iščejo na različne načine. Člani Kluba slovenskih podjetnikov so letos sklenili sodelovanje z nemško organizacijo BVMW, ki združuje več kot pol milijona malih in srednjih nemških podjetij s skupno 11 milijoni zaposlenih. V združenju slovenska podjetja prepoznavaj kot učinkovita in inovativna, zato bodo v začetku prihodnjega leta organizirali forum, na katerem bodo iskali možnosti, kako sodelovanje čim bolj izkoristiti za obojestransko korist.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 16. junij 2021 / 15:01

Podelili bodo pet občinskih priznanj

Železniki – Občinski svet je na zadnji seji minuli četrtek na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja potrdil letošnje prejemnike priznanj Občine Železniki. Konec junija bodo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 26. december 2018 / 18:01

Zakon gravitacije

Britanski fizik, matematik in astronom Isaac Newton se je rodil 25. decembra leta 1642. Je ena od najpomembnejših osebnosti v zgodovini znanosti, saj je postavil temelje klasični fiziki in višji ma...

Nasveti / sreda, 26. december 2018 / 17:58

Vaniljeva pita z jabolki

Pita iz preprostih in poceni sestavin, ki je lahko kos marsikateri torti iz slaščičarne. Z njeno postrežbo zagotovo ne boste razočarali gostov.

Kultura / sreda, 26. december 2018 / 17:56

Glasbeno Koledovanje

Tradicionalni prednovoletni koncert Glasbene šole Kranj na Brdu je navdušil skoraj tisoč ljudi.

Slovenija / sreda, 26. december 2018 / 17:55

Večina gradenj ni ustrezno označenih in ograjenih

Kranj – Gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor je med marcem in oktobrom letos v usklajeni akciji preverjala, ali investitorji in izvajalci del izpolnjujejo obveznosti, ki jih morajo...

Železniki / sreda, 26. december 2018 / 17:54

Iskali bodo novega zdravnika

Železniki – Občinski svet v Železnikih je sprejel odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju splošne in družinske me...