Stanko Košir (1917–2014) / Foto: Gorazd Kavčič

Sto let od rojstva Stanka Koširja

Stanko Košir je bil zapisovalec domačega narečja in zbiratelj ljudskega izročila Srednjega Vrha in Gozda - Martuljka. Od leta 1994 naprej je zbrano gradivo večinoma v samozaložbi objavil v petnajstih knjigah.

Letos mineva natanko sto let od rojstva Stanka Koširja, neutrudnega zapisovalca domačega narečja in zbiratelja ljudskega izročila iz Gozda - Martuljka oziroma Rut, kot kraju rečejo domačini. Rodil se je 3. maja 1917, umrl pa pred tremi leti, oktobra leta 2014. Ob stoti obletnici njegovega rojstva so v knjižnici v Kranjski Gori pripravili razstavo, ki predstavlja njegovo življenje in delo.

Pisati je začel, ker se z raziskovanjem izjemne kulturne dediščine kraja takrat nihče ni poglobljeno ukvarjal, njega pa sta zanimala zgodovina in predvsem ohranjanje bogatega narečnega govora. V njegovih knjigah, posvečenih domačemu kraju, so anekdote in misli prednikov, zapisi o oblačenju, kulinariki, prehranjevanju, vzgoji otrok nekdaj in podobno, lahko preberemo na panojih, razstavljenih v preddverju kranjskogorske knjižnice.

V prvi knjigi z naslovom Rutarška pomnenja je strnil kroniko obeh vasi. Drugo, Pod Pečkami, kjer sem odraščal, je zapisal v narečju in dodal prevod. Nato je izdal Slovar rutarške in srenške govorice in njegove dopolnitve ... Skupaj je objavil tri slovarje; zadnji z dopolnitvami zajema več kot devet tisoč narečnih besed. Veliko bogastvo je zapustil tudi v zgodbah, ki opisujejo nekdanje življenje v Rutah. Dotikajo se vsakdanjega in prazničnega življenja, so hudomušne in poučne. Zapisane so v narečju in preveden v knjižni jezik, dvema je dodan tudi zvočni zapis.

Za delo na področju zbiranja ljudskega izročila Gozda - Martuljka in Srednjega Vrha ter skrb za ohranitev domačega narečja je Slovensko etnološko društvo Stanku Koširju leta 2012 podelilo stanovsko priznanje – Murkovo listino, leta 2007 pa je postal prvi častni občan Kranjske Gore.

Ko se je upokojil, se je za dodaten zaslužek lotil oblikovanja lesa, spominkov, ki so jih prodajali na Vršiču, za svojo dušo pa še korenin. Veselje do obdelovanja lesa ga je napeljalo, da je izdelal miniature orodja in naprav za predelavo volne in lanu; od lani so na ogled v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori.

Kot pravi dr. Rozina Švent, avtorica dela besedil za razstavo, Stanku Koširju sicer ni bilo usojeno, da bi dočakal okrogli jubilej, a za njim so ostale njegove knjige, ki pripovedujejo zgodbe iz nekdanjih dni. »Samo v teh treh letih, odkar se je fizično poslovil od nas, se je marsikaj spremenilo – žal na slabše. Iz vasi je skorajda izginil star rutarški dialekt, izginjajo stare kamnite hiše; prav letos so podrli še zadnje ostanke Stankove rojstne hiše in jo zravnali z zemljo. Nekdanji tihi raj pod Martuljkovo skupino se je spremenil v hrupno zabavišče.«

Stanko Košir pa nam ostaja tudi za vzor, kako se je treba boriti s tegobami vsakdanjega življenja, z boleznijo in usihanjem življenjskih moči, še dodaja. »Bil je skromen človek, brez visoke izobrazbe, a se je zavedal pomena dela, ki ga je opravljal zlasti v času, ko se je upokojil. Bil je neusahljiv vir raznih pripovedi in mednje je pogosto pridal še košček sovje starčevske modrosti. Njegovo življenjsko vodilo je bilo: skozi življenje je treba stopati pokončno, vztrajno, z odprtimi očmi in pozorno poslušati – svoje srce, naravo okoli sebe.«

Razstavo so pripravile Nataša Kokošinek (Občinska knjižnica Jesenice), Zdenka Torkar Tahir (Gornjesavski muzej Jesenice), Tatjana Dolžan Eržen (Gorenjski muzej Kranj) in dr. Rozina Švent, ki je sooblikovala besedila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Za medgeneracijski center enajst milijonov evrov

Začetek gradnje medgeneracijskega centra se je premaknil še za nekaj mesecev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Pri prijetem roparju našli tudi Groharjeve slike

Ljubljana - Pri enem od prijetih osumljencev ropa SKB banke v Ljubljani, ki so ju policisti prijeli v petek, so našli tudi šest slik Ivana Groharja, ki so jih ukradli iz slikarje...

Nasveti / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

O bolšjakih, trgovinah iz druge roke in reciklažnih centrih (6)

Koliko vas ima doma prostor, ki je namenjen nabiranju takšne in drugačne krame? Popolnoma podpiram dejstvo, da rabimo prostor, kamor odlagamo smuči, armaflekse, zimske gume in podobno. Nekateri p...

Gospodarstvo / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Oddali ponudbo za nakup Ljubljanskih mlekarn

Kranj - Družba Mlekodel, ki ima že zdaj v lasti približno četrtino Ljubljanskih mlekarn, je prejšnji teden oddala zavezujočo ponudbo za nakup 50,28-odstotnega deleža mlekarne, ki...

Gospodarstvo / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Investicija in inovacije za rast

M Sora v Žireh gradi nov objekt, v katerega se seli hčerinsko podjetje Norica, z inovativnimi okni pa si želijo odločnejši prodor na nemški trg.

Zanimivosti / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

V Besnici jim ni dolgčas

Besničani so minuli petek v avli kranjske občine pokazali, kaj vse se dogaja malce proč od mesta, kako ohranjajo kulturno dediščino in kako skrbijo, da jim nikoli ni dolgčas.