Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 18. maj 2016 / 13:12

Rusija in Ukrajina – in dvanajst točk gre Ukrajini

Včasih je bilo spremljanje izbora za Pesem Evrovizije družinski dogodek. Nanj smo čakali s pričakovanjem, se ga veselili in večer presedeli pred malimi zasloni ter navijali za najljubšo pe...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Deset vzorcev, vsi negativni

Kranj - V Sloveniji tako kot drugod po svetu še naprej budno spremljajo razmere, povezane s širjenjem novega virusa gripe. "Pri nas smo od 28. aprila z laboratorijskimi testi pri...

Gospodarstvo / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Proti steklini z vabami

Veterinarska uprava Republike Slovenije bo izvedla spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini.

Kamnik / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Nihalka na Veliko planino zaustavljena

Velika planina - Kljub prizadevanjem vodstva družbe Velika planina, d. o. o., da bi obrabljeni pogonski sklop na nihalki zamenjali septembra ob koncu poletne sezone, je inšpektor...

Naklo / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Prvi stanovalci v dom

Naklo - Danes bodo po dolgotrajnih pripravah vselili v Dom starejših občanov Naklo prve tri stanovalce. Kot je povedal podžupan Občine Naklo Ivan Meglič, bodo do konca maj...

Gospodarstvo / torek, 5. maj 2009 / 07:00

Kredita ni, tudi stečaja ne

Škofjeloški LTH na dan D, 30. april, ni prejel dvomilijonskega posojila, tudi stečaja danes ne bo.