Prehrana po TKM (IV. del)

Energijska osebna izkaznica živil

Danes si bomo pogledali, kako energija posameznih skupin živil energijsko vpliva na naše telo.

Živalski izdelki

So energijsko najmočnejša skupina živil, ki jo uživamo takrat, kadar imamo energijski primanjkljaj in želimo okrepiti življenjsko energijo či in okrepiti kri v telesu. Če pa je v našem telesu že tako ali tako presežek energije, pa seveda uživanje te skupine živil omejimo. Na splošno velja, da živalske izdelke uživajmo v majhnih količinah. Najlažje prebavljivi so, če jih kombiniramo z zelenjavo ali kuhamo (npr. juhe).

Čezmerno uživanje jajc in mlečnih izdelkov lahko v telesu povzroči čezmerno vlago. Po drugi strani pa so jajca in mlečni izdelki posebej hranljivi za krepitev telesne energije jin in jih zato uživajmo v primernih količinah, kadar želimo jin okrepiti.

Žita

So zgodovinsko gledano prva kultivirana hrana, ki je človeku zagotavljala pomemben vir hranil za rast in razvoj. Žita v sistemu TKM in petih elementov predstavljajo sladek okus. Večina žit je energijsko nevtralnih, tako da jih v filozofiji naravnega zdravljenja s hrano uporabljamo kot osnovo, ki ji dodajamo druga živila (npr. zdravilna zelišča), da dobimo zdravilen obrok. Če naše telo potrebuje dodatno dovajanje tople energije (če smo zasluzeni, imamo v telesu preveč vlage) lahko žita pred kuhanjem kratko popražimo in jim s tem dodamo toplo energijo.

Stročnice

So skupina živil, ki energijsko sušijo organizem. Uporabljamo jih za spodbujanje črevesnega gibanja in uriniranja. Hranila v stročnicah so zelo koncentrirana in zato lahko stročnice marsikomu predstavljajo težko prebavljiv vir energije. V takem primeru uporabljajte »manjše« stročnice, ki so lažje prebavljive: grah, lečo, sorte fižolov adzuki. Vsekakor so stročnice lažje prebavljive, če jih pred kuhanjem namočimo v vodi, med kuhanjem pa dodamo zelišča (janež, kumino, kis, morske alge, lovor).

Oreščki in semena

Ta skupina živil vsebuje veliko olj, ki so koristna za vlaženje črevesja in pomagajo pri vzpostavljanju črevesnega gibanja. Energijsko so sladkega okusa. Zaradi velike vsebnosti olj hitro postanejo žarki, zato jih hranimo na hladnem in ne predolgo. Zaradi velike vsebnosti olj so oreščki in semena težje prebavljivi, uživajmo jih zmerno. Pred uporabo jih namočimo ali prepražimo, tako jih bomo lažje presnovili.

Naslednji teden si bomo pa ogledali še preostali dve veliki skupini živil, to sta sadje in zelenjava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 22. december 2009 / 07:00

Največ denarja za zatiranje varoze

Za ukrepe v čebelarstvu bo prihodnje leto na razpolago nekaj manj kot milijon evrov, od tega največ za zatiranje varoze.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 6. april 2013 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / sobota, 6. april 2013 / 07:00

Kronika tedna

Iz maščevanja trčil v nekdanje dekle Na mariborskem okrožnem sodišču je steklo sojenje zoper 21-letnega Martina Trinkausa iz Slovenskih goric, ki mu tožilstvo očita po...

Bohinj / sobota, 6. april 2013 / 07:00

Za Šport hotel za zdaj ni kupcev

V Družbi za spodbujanje razvoja Triglavskega narodnega parka (TNP) še naprej iščejo kupca za Šport hotel na Pokljuki, tudi prek neformalnih pogovorov.

Kranj / sobota, 6. april 2013 / 07:00

Vreme, kakršnega že vrsto let nismo vajeni

Letošnji marec je bil najhladnejši v zadnjih 17 letih, a pred nami naj bi bili po napovedih meteorologov vendarle nekoliko toplejši dnevi, čeprav bodo temperature še vedno pod povprečjem za ta čas.

Jesenice / sobota, 6. april 2013 / 07:00

Zagledanost v figuro

V četrtek zvečer so v Galeriji Kosova graščina na Jesenicah odprli razstavo slik akademske slikarke Denise Kokalj. Predstavlja se s tremi slikarskimi cikli.