Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bile najbolj naklonjene), skuhajmo še domačo jabolčno marmelado, s katero se bomo lahko sladkali skozi vse leto.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za testo: 600 g moke, 2 jajci, 180 g kisle smetane, 250 g masla, 1 pecilni prašek, lupinica 1 bio limone, 200 g sladkorja; za nadev: 1 do 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, cimet, sladkor.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo na koščke narezano maslo, kislo smetano in jajca. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo ali narežemo na drobne lističe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljena jabolka, jih posujemo z rozinami in po okusu s cimetom in sladkorjem. Razvaljamo drugo polovico testa in z njim prekrijemo jabolčni nadev. Zgornje testo večkrat prebodemo z vilicami. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Prvo testo lahko premažemo s poljubno sadno marmelado.

Za pripravo jabolčne marmelade potrebujemo: 2 kg jabolk, 600 g želirnega sladkorja, 1 dl vode, sok 2 limon, 1 žličko cimeta, 1 žličko mletih klinčkov, 0,5 dl ruma.

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na manjše koščke. V večji lonec stresemo pripravljena jabolka, ki jih zalijemo z 1 dl vode. Kuhamo, da voda zavre, in nato kuhamo še 20 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Jabolka pretlačimo in jim dodamo cimet, klinčke, limonin sok in rum. Premešamo in vmešamo želirni sladkor. Med občasnim mešanjem kuhamo še 30 minut. Še vročo marmelado napolnimo v čiste steklene kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Kozarce pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Nasvet: Masa 2 kilogramov jabolk naj bo po tem, ko smo jabolka že olupili in očistili. Če nimamo na voljo mletih klinčkov, uporabimo cele ali jih zdrobimo v terilnici. Pokrove kozarcev popestrimo z okrasnim papirjem in taka marmelada bo primerna za darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 3. julij 2016 / 23:01

Bistveno zdravstveno zavarovanje

V zvezi potrošnikov opozarjajo, da je pri potovanju v tujino najpomembnejše zdravstveno zavarovanje.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Kolesarski rokovski muzikal

Petek in sobota sta bila obarvana spevno, igralsko, športno. Zabave ni manjkalo nikjer, prisotne so bile tudi koline in kar nekaj trših glasbenih ritmov.

Gospodarstvo / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Rejci drobnice bodo zborovali

Žirovnica, Gorenja Dobrava - Člani dveh gorenjskih društev rejcev drobnice se bodo ta konec tedna zbrali na jubilejnem, desetem občnem zboru. Člani Društva rejcev drobnice Zgornj...

Šport / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Vabilo bodočim skakalkam in skakalcem

Kranj - Pri našem najboljšem kolektivu v smučarskih skokih kranjskem Triglavu so se odločili, da tudi letos v svoje vrste povabijo mlade, ki se želijo učiti tega atraktivnega špo...

Šport / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Telemark smučarjev ne bo v Bohinj

Srednja vas - Ta konec tedna bi morale biti v Bohinju, na smučišču Senožeta v Srednji vasi, tekme svetovnega pokala v telemark smučanju. Vreme pa jo je tokrat zagodlo organizator...

Šport / petek, 14. januar 2011 / 07:00

Kegljači za pokal Kranja in Loke

Kranj, Škofja Loka - Minuli vikend sta se končali dve tradicionalni kegljaški tekmovanji, 21. pokal Kranja in 13. pokal Loka. Obe tekmovanji sta potekali ves december in prvi ted...