Gobova juha in obložene marele

Po vseh objavljenih slikah na družbenih omrežjih se zdi, da zadnje dni vlada prava gobja evforija, in tudi v gozdu srečavam ljudi, ki jih drugače ne bi. Prav je tako. Sedaj je čas gob, sedaj rastejo in sedaj je čas, da se jih najemo in ne kupujemo raznih približkov domačim gobam. Zakaj se ne bi pogreli z domačo gobovo juho ali pripravili marel (dežnikaric) še na kakšen drug način, in ne na ocvrti.

Za pripravo gobove juhe potrebujemo: 0,5 kg jurčkov ali drugih gob, 3 srednje velike krompirja, 1 čebulo, 4 stroke česna, 2 lovorjeva lista, pol žličke kumine, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 1 žlico olja, 1 liter vode.

Gobe očistimo in jih narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in ga prav tako narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo pripravljene gobe in krompir. Vse skupaj na hitro prepražimo in zalijemo z enim litrom vode. Dodamo lovorjev list in kumino. Kuhamo, dokler krompir ne postane mehak. V juho vmešamo nasekljan peteršilj. Po okusu posolimo in popramo ter kuhamo še 5 minut.

Nasvet: K juhi lahko postrežemo žlico kisle smetane ali pa ji prilijemo malo smetane za kuhanje.

Za pripravo obloženih marel potrebujemo: 2 večji mareli, 100 g sira, 50 g suhe salame, 1 paradižnik, 1 ščepec popra, 2 žlici olivnega olja.

Paradižnik narežemo na tanjša kolesa. Marele operemo, osušimo ter jih narežemo na večje trikotnike in začinimo s poprom. V ponvi segrejemo olje in nanj položimo pripravljene marele. Marele pečemo na eni strani pet minut oz. dokler ne izpari voda in se marele spodaj nekoliko ne zapečejo. Marele obrnemo in jih popečemo še na drugi strani. Obložimo jih z rezinami sira, nato z rezinami salame in nazadnje s paradižnikom. Pečemo še eno do dve minuti, da se sir raztopi.

Nasvet: Ker dovolj soli vsebujeta sir in salama, marel ni treba dodatno dosoljevati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 29. julij 2008 / 07:00

Športno obarvane počitnice

V Tržiču se danes zaključuje Aktivni teden športa. Vanj se je vključilo petnajst otrok, ki so rolali, plesali, streljali z lokom, se povzpeli na Korošico, kolesarili do Kranja ...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Prav dobro nam gre

S celovečernim koncertom konec maja v Gledališču Toneta Čufarja je Komorni zbor Vox Carniolus proslavil deset let delovanja. Za vse boljše "voxe" dolina postaja pretesna in Gorenjska premajhna. Pogova...

Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Afriška avantura

Maroko, Mali in Mavretanija. Štiriinpetdeset dni. Petnajst tisoč kilometrov. Angleški džip z volanom na desni. In trije avanturisti, ki so si zastavili en sam cilj: "Na jug!"

Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Koncert veteranskega pevskega zbora

V Gledališču Toneta Čufarja so v okviru počastitve 60-letnice ustanovitve ZZB NOB pripravili koncert mešanega pevskega zbora Veteranskega pevskega zbora z naslovom Nismo se uklonili.

Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Koncert šestošolcev

Ob zaključku šolskega leta se je število nastopov učencev Glasbene šole Jesenice še povečalo.

Splošno / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Ocvirki in pohvale