Daniela Žagar / Foto: Tina Dokl

Kako prodreti na tuje trge

Kranjski obrtna zbornica in občina pripravljata niz seminarjev za podjetnike, ki bi radi uspeli tudi na tujem, pa ne vedo, kako.

Kranj – »Obstajata dva razloga, zakaj se več podjetnikov in obrtnikov ne odloča za prodor na tuje trge. Prvi je pomanjkanje znanja in izkušenj. Drugi razlog pa je miselnost – primanjkuje jim samozavesti in poguma pogledati tudi preko meje. Začne se že v šolah, kjer dijaki in študentje, ki delajo seminarske naloge s predstavitvijo poslovnih idej, običajno za svoj trg izberejo Slovenijo. Povsem drugače je recimo na Nizozemskem, kjer študentje za trg običajno izberejo Evropo ali pa kar cel svet,« Daniela Žagar, direktorica kranjske obrtno-podjetniške zbornice, spregovori o razlogih, ki so zbornico skupaj z Mestno občino Kranj, ki je sofinancerka projekta, navedli k pripravi Šole internacionalizacije, s katero želijo kranjskim podjetnikom pomagati pri prodoru na tuje trge.

V okviru brezplačnega programa zbornica to jesen pripravlja deset delavnic na različne teme, povezane s čezmejnim sodelovanjem, prva z naslovom Prava resnica o podjetniškem prodoru na tuje trge bo na vrsti že naslednji četrtek, 28. septembra, ko bodo v prostorih občine od 10. do 13. ure gostili marketinškega guruja Aleša Lisca. Med drugim bo odgovoril na dilemo, ali so kupci drugje drugačni kot v Sloveniji, kako poiskati prave partnerje, kako do potrebnega denarja, kaj se lahko podjetniki o prodaji in marketingu naučijo od prevarantov ... Predstavil bo načine za povečanje prodaje in dobička, ideje za pospešitev rasti vsakega podjetja in podobno. Slušatelji se morajo obvezno prijaviti na info@oozkranj.com ali telefon 04/28 18 310.

»Podjetnikom želimo s Šolo internacionalizacije prikazati, da posel ne pozna meja, da ni pomembno, v kako veliki državi živimo, temveč kako dobri so naši izdelki in kako jih znamo prodati, da sta za preboj potrebna le pogum in znanje, uspeh pa je odvisen od nas samih. Zato bomo na seminarje, na katerih bomo podali celo paleto uporabnega znanja za poslovanje preko meje, povabili tudi podjetnike, ki so v tujini že uspeli,« je še povedala Žagarjeva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 12. julij 2019 / 12:59

Danes zasedba Divanhana

Bled – Na Festivalu Bled nas čaka še šest koncertnih večerov. Prvi bo že v petek, 12. julija, ko bo ob 20.30 v Festivalni dvorani nastopil sekstet Divanhana, ki igra povsem samosvojo predelavo izro...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Zbiljska noč v znamenju Freddyja in Michaela

Dobrava Zbiljskega jezera je minulo soboto že 56. gostila Zbiljsko noč, ki vsako leto privabi množico zabave željnih obiskovalcev.

Gospodarstvo / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Ženske kosile, moški grabili

Lep nedeljski dan je na Praznik koscev in grabljic privabil številne tekmovalce in obiskovalce.

Gospodarstvo / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Elektro Gorenjska mora plačati 800.000 evrov globe

Vrhovno sodišče je potrdilo globo Urada za varstvo konkurence, ki je ugotovilo usklajeno delovanje distributerjev električne energije.

GG Plus / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Ni vsaka mama zaklad

Rokijeva zgodba o odraščanju (2)

GG Plus / sobota, 18. julij 2009 / 07:00

Meteoriti so okna v vesolje

"Meteoriti skrivajo namige o nastajanju in razvoju našega Osončja in s tem posredno tudi o razvoju Zemlje ter morda tudi življenja na njej. V praksi meteoriti pomenijo dostavo vzorcev drugih svetov na...