Pet elementov v TKM – voda (2. del)
Neravnovesje v energiji elementa vode je lahko izraženo kot presežek te energije (o čemer sem pisala v prejšnjem članku) ali kot pomanjkanje energije elementa vode v našem telesu.
Telesno lahko pomanjkanje energije vode že na zunaj prepoznamo po videzu in drži: globoko sklonjena glava, skrčena drža (kot bi se zgrbili sami vase ali kot bi se posušili navznoter).
Psihično pa se pojavijo ob pomanjkanju energije elementa vode strah, neodločnost, negotovost, melanholija.
Telesni znaki pomanjkanja energije vode se kažejo kot:
• pomanjkanje energije ali vzdržljivosti
• kronične bolečine v križu
• hladne okončine (dlani, stopala)
• poslabšanje vida in sluha
• čezmerna žeja
• šibke trebušne mišice
• ušesne infekcije ali tinitus (zvonjenje v ušesih)
• temni kolobarji pod očmi (šibka energija ledvic in nadledvične žleze)
• vaginalne in glivične infekcije
• boleča, šibka kolena
• osteoporoza (Kitajci jo imenujejo »bolezen žejnih kosti«)
• sindrom kronične utrujenosti in izgorelosti
• oslabljen imunski sistem
Psihično in vedenjsko se pomanjkanje energije vode kaže kot:
• raztresenost
• lenoba
• pomanjkanje samozavesti
• pomanjkanje zaupanja vase in tudi druge
• nezmožnost koncentracije za doseganje ciljev
• pomanjkanje motivacije in volje
• slabo prenašanje mraza in zime
Energijo elementa vode uravnavamo na različne načine:
Z masažo akupresurnih točk, akupunkturo, moksanjem (zvitek zelišč prižgemo z vžigalicami in ga držimo dva centimetra nad področji, ki potrebujejo gretje). Moksanje ugodno vpliva na odstranjevanje odvečne vlage in mraza iz telesa, lajša nelagodje. Blagodejno na uravnavanje elementa vode vpliva tudi refleksna masaža stopal, terapija reiki, magnetoterapija, masaža tui-na.
Energijo uravnavamo z ustrezno prehrano.
Za ledvice sta pomembna vitamin A (zelena in rumena listnata zelenjava, korenje, sušene marelice, ribe, rumenjak, peteršilj, čebula) in E (žitni kalčki, oreščki, polnovredni žitni izdelki, špinača, brstični ohrovt), po okusu slana hrana: grah, leča, ribe.
Mehur energijsko okrepi hrana, ki je bogata z vitaminom B (polnovredna žita, žitni izdelki, sadje, kvas, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, arašidi, oreščki, mleko, večina zelenjave, ribe) in veliko naravne vode.
Po možnosti naj bo hrana, ki jo uživamo, čim bolj sveža in ekološko pridelana, da ima v sebi veliko vitaminov in mineralov.
Ko jemo, se umirimo in si predstavljajmo, da nas hrana okrepi tudi energijsko.