Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2011 / 07:00

Najbolj so jo skupile vrtnine

Toča je na območju tržiške in nakelske občine oklestila kmetijske pridelke na 109 hektarjih površine. Najbolj so jo skupile vrtnine, še zlasti solata, ki je bila pripravljena "za rezat".

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 12. januar 2017 / 12:39

Telo ali avto

Imate avto? Redno skrbite zanj? Kako pa? Ga čistite, perete, peljete na servis, ko je treba? Kakšno gorivo točite v svoj avto? Prvo, ki vam pride pod roko ali točno tisto, ki ga je predpis...

Bled / četrtek, 12. januar 2017 / 12:34

Turizem lani podiral rekorde

Tudi v letu 2016 so našteli več kot deset milijonov prenočitev, kar je več od evropskega povprečja. Turisti vse bolj dajejo prednost aktivnemu oddihu, kulturnemu turizmu, kulinariki ter neokrnjeni nar...

Jezersko / četrtek, 12. januar 2017 / 12:33

Obljubljene novosti

Jezersko – Na zadnji lanski seji občinskega sveta Jezersko je župan Jurij Rebolj napovedal nekaj letošnjih načrtov, povezanih z državno cesto. Državna direkcija za infrastrukturo obeta rekonstrukci...

Kultura / četrtek, 12. januar 2017 / 12:33

Planinska roža

Tržič – Opereta Radovana Godca Planinska roža bo v izvedbi KD Ignacij Hladnik Tržič ponovno na sporedu v petek in soboto, 20. in 21. januarja, v Kulturnem centru Tržič – petek ob 20. uri, v soboto...

Kultura / četrtek, 12. januar 2017 / 12:32

Meksikajnarji: zadnja romantična pustolovščina

Kranj – V sredo, 18. januarja, bo ob 18.30 v Mestni knjižnici pogovor in odprtje razstave ob izidu sklepnega dela stripa Meksikajnarji avtorjev Zorana Smiljanića in Marijana Pušavca, o kat...