Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 21. maj 2015 / 10:27

»Spustaši« v Kranjski Gori

Tekmovalci v gorskokolesarskem spustu so se na Gorenjskem merili na prvi tekmi letošnjega evropskega pokala. Zaradi poškodbe v konkurenci ni bilo najboljše Slovenke Zarje Černilogar.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 15. november 2009 / 07:00

Tudi avtoprevozniki čakajo na plačila

Ljubljana - Slovenski avtoprevozniki opravijo približno štirideset odstotkov prevozov med tretjimi državami za tuje naročnike, večinoma – šestdeset odstotkov - pa gre za prevoze...

Kranj / nedelja, 15. november 2009 / 07:00

V Kranju za preglednejšo ponudbo

Kranj - Mestna občina Kranj je zemljiškoknjižna lastnica Toplarne Planina, zato bodoče lastnike (lastnike stanovanj na Planini) opozarja na nepregledno ponudbo Elektra Gorenjske...

Kranjska Gora / nedelja, 15. november 2009 / 07:00

Evropski milijoni dvema gorenjskima projektoma

V Škofji Loki so se ta teden razveselili odločbe, ki jo je za evropsko financiranje enega njihovih projektov izdala služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Drugi projekt odobren za...

Prosti čas / nedelja, 15. november 2009 / 07:00

The best of Ceca

Svetlana Ražnatović - Ceca tokrat prihaja v Ljubljano v sklopu svoje turneje The Best of Ceca - Najboljše od Cece konec novembra.

GG Plus / nedelja, 15. november 2009 / 07:00

Sporazum

Veliko je odzivov na sporazum o mejni arbitraži, ki sta ga minuli torek v Stockholmu podpisala »veleizdajalca« Borut Pahor in Jadranka Kosor. Še najbolj mi je bil všeč komentar, ki ga je ob tem i...