Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 11. julij 2014 / 07:00

Gorenjski gasilci spet na evropskem vrhu

Po najvišjih mestih na najzahtevnejšem mednarodnem tekmovanju posegli tako v Nemčiji kot na Poljskem, kjer je Domen Pavlič postal evropski podprvak in edini gasilec v Evropi, ki je z »najtežjima dvema...

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Vila Bled v najem Sportini

Bled – Družba Condor Real, ki deluje v sklopu poslovne skupine Sportina Group, je danes z vlado Republike Slovenije podpisala dolgoročno najemno pogodbo za Vilo Bled in Pristavo....

Gospodarstvo / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Zmagala Kmečka lista

Na nedeljskih volitvah v kmetijsko gozdarsko zbornico je po neuradnih rezultatih zmagala Kmečka lista.

Šport / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Tine Urnaut zapušča odbojkarske prvake

Kot kaže, bo odbojkarski klub ACH Volley v novi sezoni nastopal s precej spremenjenim moštvom.

Kultura / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Letni koncert Šenčurskega zvona

Srednja vas - Mešani pevski zbor Šenčurski zvon je v petek drugič zapored v cerkvici svete Radegunde v Srednji vasi priredil letni koncert. Zbor se je tokrat predstavil z novim i...

Zanimivosti / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Italijani odhajajo, prihajajo Ciprčani

V okviru projekta Barve Evropske unije je kranjski župan Damijan Perne sprejel tudi delegacijo pobratenega Rivolija.