Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 8. december 2023 / 07:00

Gorenjski glas, št. 98

Gorenjski glas, 8. december 2023, št. 98

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 24. januar 2022 / 18:22

Bogovi, miti in njihovi simboli

V galeriji U Jaksy v mestu Miechow na Poljskem se ta čas na skupni razstavi predstavljata Lojze Kalinšek in Irena Gayatri Horvat.

Gorenjska / ponedeljek, 24. januar 2022 / 18:20

Koncentracija znanja v regiji

Svet gorenjske regije je v začetku januarja na vlado in državni zbor naslovil pobudo za ustanovitev gorenjske univerze. Pobudo je množično podprlo tudi gorenjsko gospodarstvo in različne ustanove, saj...

Nasveti / ponedeljek, 24. januar 2022 / 18:17

Gospodje!

Gospodje – da ne bo prepozno. Zelo bodite pozorni do svojih žena, partnerk, kajti ni več tako, kot je bilo. Odnosi moški – ženska, kot so bili pri naših starših, pri naših starih starših,...

GG Plus / ponedeljek, 24. januar 2022 / 18:09

Nekdanja atletinja bije boj s težko in redko boleznijo

Alenka Bikar je pred letom in pol hudo zbolela, skorajda čez noč ni več mogla stati na nogah. Diagnoza: redka avtoimunska bolezen Neuromyelitis optica. Še vedno je v procesu zdravljenja. Upa, da bo la...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. januar 2022 / 18:06

Agata in Jurij sta zelo zaposlena

V Škofji Loki od septembra vozita mestna električna minibusa – Jurij in Agata. Uporabniki so s prevozi zadovoljni.