Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 22. december 2020 / 00:11

Večina je podprla imenovanje Blaža Knifica

Kranjska Gora – Občinska Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (MVVI) je svetnike na sredini seji občinskega sveta Občine Kranjska Gora seznanila z nekaj svojimi odločitvami. Za nad...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 8. oktober 2016 / 10:23

Vreme ga je zanimalo od malega

Janko Prezelj iz Davče je meteorološki opazovalec z najdaljšim stažem v Sloveniji. Na meteorološki postaji že sedemdeset let vsak dan meri padavine in višino snežne odeje ter opazuje druge vremenske p...

Razvedrilo / sobota, 8. oktober 2016 / 10:22

Ustvarite si svojo poročno pravljico

Naslednji konec tedna bo Festivalna dvorana na Bledu gostila prav poseben dogodek: prvi poročni sejem v Sloveniji za poročno sezono 2017. Seznam ponudnikov poročnih storitev je bogat, spremljevalni pr...

Gorenjska / sobota, 8. oktober 2016 / 10:20

Dimnikarskima podjetjema podaljšali koncesije

Kranj – Vlada je prejšnji teden Dimnikarstvu Dovrtel iz Kranja do konca leta podaljšala koncesije za izvajanje obvezne javne dimnikarske službe v občinah Preddvor, Cerklje, Radovljica, Kranj, Komen...

GG Plus / sobota, 8. oktober 2016 / 10:18

Rodila se je na novo in napisala knjigo

Maji Činku je huda prometna nesreča spremenila življenje. Zaradi poškodbe glave se je morala vsega naučiti od začetka. Jesti, hoditi, govoriti ... Z neizmerno voljo in pogumom je doštudirala in svojo...

Jesenice / sobota, 8. oktober 2016 / 10:18

Bivak je postavljen!

Na mestu starega bivaka, ki zdaj stoji ob Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, so jeseniški alpinisti na Jezerih v osrčju Julijcev postavili nov, sodoben Bivak II, ki ima celo dvojni USB-priključ...