Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 19. november 2022 / 11:02

Inženirka leta

Znanih je deset kandidatk za inženirko leta. Med njimi dve prihajata iz gorenjskih podjetij.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / nedelja, 6. avgust 2023 / 17:34

Pirc Musarjeva v Kamniku: Nihče ne bo ostal sam

Katastrofalne posledice poplav na Kamniškem si je ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Komenda / nedelja, 6. avgust 2023 / 17:33

V Komendi še vedno zahtevne razmere

V petek je bilo pod vodo 80 odstotkov občine Komenda. Gasilci se še vedno trudijo s črpanjem vode iz objektov. Za enega od občanov je bilo odstranjevanje posledic katastrofalnih poplav usodno.

Radovljica / nedelja, 6. avgust 2023 / 16:37

Dolina Draga ostaja neprevozna in nevarna

Begunje – Dolina Draga, od koder so v petek skupino turistov reševali gorski reševalci, tudi v nedeljo ostaja neprevozna. Kot je poudarila Marija Hrovat, predsednica sveta Krajevne skupnosti Begunj...

Jezersko / nedelja, 6. avgust 2023 / 15:35

Cesta Tupaliče–Jezersko je odprta

Jezersko – Na spletni strani Občine Jezersko sporočajo, da jih je koncesionar regionalne ceste obvestil, da je cesta med Jezerskim in Preddvorom odprta za ves promet.

Jesenice / nedelja, 6. avgust 2023 / 15:34

Evakuacija na Koroški Beli obvezna tudi nocoj

Vaščani Koroške Bele bodo tudi današnjo noč morali preživeti pri sorodnikih in prijateljih oziroma v namestitvenem centru v OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah.