Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 26. december 2007 / 07:00

Obnovili cerkev in cesto

Na Svetem Lenartu so 23. septembra blagoslovili obnovitvena dela na cerkvi sv. Lenarta. Obnovili so oltar in okna, cerkev pa so tudi prepleskali. Vsa obnovitvena dela so stala 24 tisoč evrov. Ist...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Večer z okusom Pod marelo z OdBeatli

Večeri z okusom Pod marelo so serija poletnih koncertov, ki potekajo vsako drugo soboto na terasi lokala KluBar v Kranju. Serija združuje akustične nastope domače kakovostne glas...

GG Plus / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Po slovensko na Tržaškem

Slovenska tiskovna agencija STA je v torek poročala, da je tržaški občinski svet potrdil nov poslovnik, ki omogoča rabo slovenščine pri vlaganju pisnih vprašanj, interpelacij in resolucij ter v n...

Škofja Loka / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Po protestu znižali priključnino

Vaščani Dorfarij, Form in Sv. Duha niso mogli verjeti očem: za priključek na kanalizacijsko omrežje naj bi plačali od dveh pa tudi do 16 tisoč evrov. Po protestu je občina priznala napako.

GG Plus / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Vse je v glavi, tudi žulji

Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje pri Slovenski vojski je na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli že enajsto leto zapored pripravila študentski vojaški tabor. Zanimanje za...

Gospodarstvo / sobota, 24. julij 2010 / 07:00

Občina pomaga kmetom

Tržiška občina bo 31 kmetom pomagala pri nakupu kmetijske in gozdarske mehanizacije, ureditvi pašnikov in naložbah v dopolnilne dejavnosti.