Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 9. december 2017 / 16:07

Verski turizem koristi lokalnim skupnostim

Mednarodnega kongresa o verskem turizmu in romanjih v Fatimi na Portugalskem so se udeležili tudi predstavniki Marijinega svetišča z Brezij.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 3. januar 2016 / 23:47

Koncert v dupljanski cerkvi

Duplje – Pevke ženskega pevskega zbora Dupljanke pod vodstvom Katje Jelenc Klančnik in pevci moškega pevskega zbora Triglav Duplje pod vodstvom Dejana Herakoviča so tudi lani v domači farni cerkvi...

Šport / nedelja, 3. januar 2016 / 23:46

Najboljša v sprintu Vesna in Miha

Planica – Prejšnjo soboto so se v Planici tekačice in tekači pomerili za naslove državnih prvakinj in prvakov v sprintu v kategoriji članic in članov. V novem nordijskem centru je v ženski konkuren...

Kamnik / nedelja, 3. januar 2016 / 23:44

Zbrali več kot osem ton hrane

Prostovoljci dobrodelne organizacije Anina zvezdica v Kamniku so decembra pripravili kar nekaj akcij in zbrali hrano za sto trideset socialno ogroženih družin iz štirih občin.

Gospodarstvo / nedelja, 3. januar 2016 / 23:40

Strm padec cen novih hiš

Na slovenskem nepremičninskem trgu so v tretjem četrtletju zaznali kar 14,2-odstoten padec cen novih družinskih hiš.

GG Plus / nedelja, 3. januar 2016 / 22:59

Vojna

Glas o tem, da so se vsi skupaj, tudi sorodniki, zaman pripravljali na pogreb, je šel od ust do ust. Niso mogli verjeti v čudež. Ena od svakinj je prišla na obisk in se jezila, češ kaj se to pravi,...