Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Dober tek

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 28. april 2023 / 17:14

Nova sezona izposoje koles

V tem mesecu se je v občinah Cerklje na Gorenjskem, Jesenice, Kranj, Naklo, Radovljica, Škofja Loka, Tržič in Bled začela nova sezona sistema izposoje koles Gorenjska.bike. Na voljo je 351 koles.

Gorenja vas-Poljane / petek, 28. april 2023 / 17:14

V ožjem izboru tudi Gorenja vas - Poljane

Ljubljana – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v projektu Zdravje v občini že več let spremljajo različne kazalnike zdravja za vsako od slovenskih občin in na koncu izberejo tisto, ki je za...

GG Plus / petek, 28. april 2023 / 17:11

Skriti svet avtizma (2)

Na letnem posvetu z naslovom Skriti svet avtizma, ki je potekal v organizaciji Glasbenega centra DO RE MI, so udeleženci prisluhnili tudi univ. dipl. psihologinji, certificirani psihoterapevtki, pr...

Kranj / petek, 28. april 2023 / 17:06

Podprli gradnjo drugega tira

Kranjski mestni svetniki so po seznanitvi z načrtovano nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj podprli čimprejšnjo izgradnjo drugega tira. Zavzemajo se za traso pod Ljubljansko cesto v Kranju.

Škofja Loka / petek, 28. april 2023 / 17:04

V družbi sovrstnikov na morje ali v hribe

V sredo, 3. maja, bodo odprli prijave za letovanja otrok in mladine med letošnjimi poletnimi počitnicami.