Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sobota, 20. november 2010 / 07:00

Cesto bodo odprli prihodnji konec tedna

Sorica - Regionalno cesto Podrošt-Sorica, ki so jo zaradi tretje faze rekonstrukcije za promet zaprli že septembra lani, bodo odprli prihodnjo soboto, 27. novembra, so zagotovili...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:47

Dragi predsednik

Rada bi vas vprašala, kako ste kaj zadnje čase. Če boste rekli, da ste v redu, bom jokala. Kajti nesramno je biti v redu, če so ljudje v isti državi, ki ji predsedujete, v tako slabem stan...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:46

Nagrajeni Kranjski vrtci in Minka Likar

Kranj – Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič in ekipa Požen’ Evropo je v sodelovanju z Inštitutom za ekološke raziskave ERICO in Visoko šolo za varstvo okolja spomladi razpisala vseslovenski nagr...

GG Plus / nedelja, 17. november 2013 / 19:35

Kralj vseh bolezni

»O raku po navadi razmišljamo kot o 'sodobni' bolezni, ker so prispodobe v zvezi z njim tako sodobne. Gre za bolezen pretirane proizvodnje, eksplozivne rasti, za neustavljivo razraščanje,...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:33

Simpatična nadloga

Kako gre že tista o nadlogah, ki so nekoč davno napadle Egipt? Kdo bi pomislil, da je gospa (ali gospod) v zelenem na fotografiji predhodnica ene izmed njih, a to zagotovo ne bo držalo. Na...

Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:31

Žurfix – Asterix

Žurfix je v Slovarju tujk označen kot družabno srečanje ob stalnih dnevih. No, enkrat ali dvakrat v letu, ob praznikih pripravim praznično kosilo za moja odraščajoča prijatelja, brata in sestrico,...