Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 23. november 2021 / 10:36

Klic dobrote: Srce, ki sprejema

Slovenska karitas v sodelovanju z RTV Slovenija prireja 31. dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo jutri, 24. novembra, ob 20. uri v Dvorani Golovec v Celju. Koncert bodo neposredno prenašali TV Sl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 9. julij 2018 / 14:29

Ruski kapelici častno pokroviteljstvo predsednika

Ljubljana – Predsednik države Borut Pahor je v sredo vročil listine o častnem pokroviteljstvu nad prireditvami ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki jo obeležujemo letos. Med prejemniki...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. julij 2018 / 14:29

Toliko štorkljinih mladičev pri Planinčevih še ni bilo

Helena in Vili Planinc z Olševka že vrsto let občudujeta štorklje, ki gnezdijo na njuni domačiji. Letos pa je štorklja prvič izlegla kar pet mladičev!

Naklo / ponedeljek, 9. julij 2018 / 14:26

Krajevno knjižnico v Naklem prenavljajo

Naklo – Konec junija je Občina Naklo začela prenovo krajevne knjižnice v Naklem. Knjižnica je do jeseni, ko bodo odprli prenovljene, večje prostore, zaprta. Občane v tem času prosijo, da obiščejo e...

Kranjska Gora / ponedeljek, 9. julij 2018 / 14:25

Zamuda pri obnovi ceste

Gozd - Martuljek – Nedavno so na grobo preplastili prvi odsek državne ceste skozi Gozd - Martuljek. Po prvih napovedih naj bi bila sicer obsežna obnovitvena dela, pri katerih s sofinanciranjem ploč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. julij 2018 / 14:22

Iščejo nove sodelavce

Zaradi povečanega povpraševanja po hidravličnih ventilih in napravah v žirovski družbi Poclain Hydraulics letos veliko pozornosti namenjajo posodabljanju strojne opreme v proizvodnji, obenem pa načrtu...