Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 5. december 2013 / 12:18

Prihaja Hladno pivo

Kranj – V petek bo ob 21. uri v Trainstation Squa­tu nastopila legendarna punk-rock skupina Hladno pivo. Na sceni so že 25 let, njihove skladbe, kot so Roštilj, Princeza in Pjevajte nešto ljubavno,...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Grumovi nagrajenci kar trije

V petek zvečer se je s podelitvijo nagrad končal 40. teden slovenske drame. Najboljša je predstava Prešernovega gledališča, nagrado Slavka Gruma prejeli kar trije avtorji.

Prosti čas / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Otrokom omogočili počitnice

Na nedeljskem Leo dobrodelnem koncertu so zbrali pet tisoč evrov in tako otrokom omogočili počitnice v Levčkovem taboru v Pineti.

Humor / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Ali Jelinčič rešuje zemljo

"Nič ne vem o ozonski luknji. Ne poznam je in z njo se nisem pogovarjal. Najbrž pa je to kakšna prijateljica gospe Kresalove," je Malemu bratu ekskluzivno zatrdil poslanec Zmago Jelinčič, kasneje pa p...

Nasveti / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Na obisku pri dobrem možu

Miklavška gora (955 m) - Hribčki in kuceljčki po celotni Sloveniji so posejani s številnimi prikupnimi cerkvami, ki so podružnice večjih cerkva v dolini. Selška dolina ni v tem nobena izjema. Razgledn...

GG Plus / sobota, 3. april 2010 / 07:00

Veselo pomladno praznovanje z dobro hrano

O veliki noči, najstarejšem, največjem in tudi najdaljšem krščanskem, predvsem pa pomladanskem prazniku in njegovih posebnostih na Gorenjskem smo se tokrat pogovarjali s priznanim etnologom Janezom Bo...