Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Rusko kapelico bodo obnovili spomladi

Objekt, katerega lastnik je država, so po novembrski kraji bakra zaščitili, obnovili pa ga bodo spomladi.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 8. februar 2019 / 18:22

Praznični Prešernov smenj v Kranju vzor kulturnega turizma

S tradicionalno prireditvijo Prešernov smenj se je Kranj na današnji slovenski kulturni praznik vrnil v čas romantike. Kot je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehno...

Gospodarstvo / petek, 8. februar 2019 / 17:44

Prepoznavanje prvih znakov demence

Kranj – Društvo kmečkih žena Kranj in združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija vabita v sredo, 13. februarja, ob 10. uri v sejno sobo Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga Kranj na Primskovem na pred...

GG Plus / petek, 8. februar 2019 / 17:42

Vpis v prvi razred

Te dni poteka v osnovnih šolah vpis otrok v prvi razred. O datumih vpisa v posameznih šolah starše obveščajo vrtci, šole in lokalne skupnosti. Starši morajo ob vpisu izpolniti vpisni list...

Gospodarstvo / petek, 8. februar 2019 / 17:40

Finančno opismenjevanje državljanov

Kranj – Zavod za finančno opismenjevanje Finplac je v okviru finančnega opismenjevanja državljanov izvedel novo raziskavo finančne pismenosti. Spletni test je izpolnilo 8652 državljanov, ki so odgo...

Zanimivosti / petek, 8. februar 2019 / 17:37

V Šenčurju razstavlja umetnica iz Nepala

Šenčur – V muzeju v Šenčurju razstavlja keramična dela umetnica iz Nepala Sepane Gandharb, ki že več let živi in ustvarja v Piranu. Razstavo je slovesno odprl generalni konzul Nepala v Sloveniji As...