Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 2. december 2017 / 11:03

Strah vas bo do kosti

Če si želite »doze« adrenalina in strahu, morate v Hišo strahov v Kranju. Tam vam bo sledil psihiater Dr. Groznik in vam zastavljal razne naloge. Če jih ne rešite, ste »obsojeni« na tavanje po sobanah...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Teja Gregorin svetovna podprvakinja

Biatlonka Teja Gregorin je na svetovnem prvenstvu na 15-kilometrski preizkušnji zaostala le za Nemko Kati Wilhelm in se veselila prve slovenske članske medalje z velikih tekmovanj.

Kronika / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Na smučiščih več nadzora

Med zimskimi šolskimi počitnicami bo potekal poostren nadzor nad varnostjo na smučiščih. Dosledno bodo kaznovali tudi voznike motornih sani, ki bodo kršili uredbo o prepovedi vožnje v naravnem okolju.

Zanimivosti / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Pustna sprevoda že pripravljena

Šenčurski Godlarji bodo v nedeljo pripravili že devetnajsti pustni sprevod, dan prej pa bo skozi šest občin potoval pustni sprevod, ki ga pripravljajo Voklanci s prijatelji.

Kranj / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Selitev razveselila stranke

V Upravni enoti Kranj so te dni pripravili zaključno poročilo o delu v minulem letu.

Zanimivosti / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Rakava obolenja tudi zaradi debelosti

Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj je rak na Gorenjskem tako kot v Sloveniji za boleznimi obtočil drugi vodilni vzrok smrti.