Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 25. november 2017 / 20:06

Vsa življenja Toneta Mlakarja

Kranj – V Stolpu Škrlovec bo v četrtek, 30. novembra, ob 19. uri na ogled dokumentarni film Vsa življenja toneta Mlakarja scenarista in režiserja Marka Cvejića. Dokumentarni film o Tonetu Mlakarju,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 10. december 2015 / 10:58

Ti moja rožica

Dvorana Vitranc je v soboto gostila poseben ples, s katerim so organizatorji v prvi vrsti počastili deseti rojstni dan znane kranjskogorske dvorane, obenem pa ga naslovili še po prvem od treh mož, ki...

Razvedrilo / četrtek, 10. december 2015 / 10:52

Srečanje cerkljanskih sedemdesetletnikov

V Cerkljah je nedavno potekalo srečanje rojenih v letu 1945 – tako občanov, ki v vaseh pod Krvavcem bivajo že vseh 70 let, kot tudi tistih, ki jih je življenjska pot vodila v druge kraje ali pa jih je...

Nasveti / četrtek, 10. december 2015 / 10:52

Nega kože pozimi

Mraz, veter in suh zrak razdražijo in izsušijo kožo in pospešijo proces izgubljanja vlažnosti, zaradi česar lahko koža postane občutljiva, pordela, srbeča in celo luskasta. Zato mora biti nega kože v...

Jesenice / četrtek, 10. december 2015 / 10:48

Mednarodni dan razjede zaradi pritiska

Pod geslom Stop razjedi zaradi pritiska so se 19. novembra v Splošni bolnišnici Jesenice pridružili mednarodnemu dnevu, ki je namenjen ozaveščanju o problematiki razjede zaradi pritiska. Po svetu s...

Kronika / četrtek, 10. december 2015 / 10:47

Znižali znesek oškodovanja

Po zaslišanju izvedenke finančne in ekonomske stroke se je znesek, za katerega naj bi Kristjan Gnilšak in Franc Teran oškodovala upnike, zmanjšal s skoraj 545 tisoč na nekaj več kot 353 tisoč evrov. G...