Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 22. november 2018 / 14:54

Gorski tekač leta že podira rekorde

V Železnikih so se zbrali najboljši gorski tekači v letošnji sezoni. Gorska tekača leta 2018 sta Timotej Bečan in Barbara Trunkelj.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 21. marec 2017 / 21:01

Kamničanom še en pokal

Odbojkarji Calcita Volleyballa so po ogorčenem boju v nedeljo pozno zvečer znova osvojili naslov pokalnih zmagovalcev Slovenije, saj so v finalu premagali ekipo ACH Volleyja. Med odbojkaricami so se p...

Gospodarstvo / torek, 21. marec 2017 / 21:01

Velika izbira hibridov koruze za silažo

Ponudniki tudi s poskusi preverjajo, kateri hibridi so najprimernejši za pridelavo na Gorenjskem.

Bled / torek, 21. marec 2017 / 20:59

Omejili bi število obiskovalcev

Obisk Blejskega gradu se že nekaj let povečuje. Tudi lansko sezono so končali z rekordnim obiskom, saj so na gradu našteli več kot 440 tisoč obiskovalcev oziroma petino več kot leto prej.

Preddvor / torek, 21. marec 2017 / 20:58

Pripravljajo nov zbornik

Preddvor – V občini Preddvor se pripravljajo na izid zbornika. Uredniški odbor, ki ga sestavljajo Miloš Ekar, dr. Jure Volčjak in Vladimir Žumer, se že dogovarja o tehničnih vidikih in dinamiki del...

Kronika / torek, 21. marec 2017 / 19:39

Obravnavali dva zdrsa

Kranj – Kljub pomladnemu ozračju v nižini v gorah še vladajo zimske razmere, ob tem pa je podlaga zelo različna – od pomrznjenega terena do mehkega snega in spolzkega listja, opozarjajo policisti,...