Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 22. november 2016 / 15:40

Potovanje v Galeriji na Gradu

Škofja Loka – V sredo, 23. novembra, ob 19. uri bodo v Galeriji na Gradu odprli razstavo Potovanje/Journey avtorjev Kalleja Hamma in Dzamila Kamangerja. Gre za mednarodno uveljavljena umetnika, ki...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 6. januar 2014 / 23:56

Prevc drugi v Bischofshofnu

Peter Prevc je na zadnji tekmi novoletne turneje smučarjev skakalcev osvojil drugo mesto, četrti pa je v skupnem točkovanju.

Kronika / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:28

Zagorelo v Delavskem domu

V noči na nedeljo je zagorel zapuščeni Delavski dom na Jesenicah. Hiter odziv gasilcev je preprečil večjo škodo na spomeniško zaščiteni zgradbi. Znakov kaznivega dejanja policisti niso odkrili.

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:27

Danes začetek razprodaj

Sezonske razprodaje tekstila in obutve so kljub številnim akcijam in popustom skozi vse leto in decembrski nakupovalni mrzlici še vedno dobro obiskane.

Gorenjska / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:04

Gorenjski glas v letu 2014

V letu 2014 bodo izšle 104 številke Gorenjskega glasa, prav toliko jih bo torej kot lani. Časopis ima kar 26 različnih prilog, vse bodo izhajale naprej, dodali bomo še kakšen časopisni sveženj, prilag...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. januar 2014 / 13:55

Delitev na trgovino in nepremičnine

V prvi polovici leta bo Merkur po treh letih sanacije povsem drugačen, predvsem pa likvidnostno bolj trden. Mu dobavitelji še zaupajo? Kaj bo z zaposlenimi?