Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2012 / 07:00

Vsakič znova ... lepa

Dovška baba (1891 m) - Vzpon na karavanško lepotico je vsaj meni zelo ljub. Vedno. Zakaj? Kaj pa vem. Še nikoli me ni razočarala, pa naj sem se je lotila peš, s krplji ali s smučmi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 24. julij 2022 / 22:20

Verjamem vate (1)

Tudi na območju širše Gorenjske so primeri uspešnega vključevanja oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v družbo in delo.Slednje je namen Društva Verjamem vate s sedežem v Domžalah,...

Nasveti / nedelja, 24. julij 2022 / 22:17

Vojaščina

Letos sem jaz izbral del dopusta. Želel sem videti kraje, kjer sem leta 1984 služil vojaščino. Najprej tri mesece v Kraljevu, nato pa še enajst mesecev v Prištini. Bil sem prometni policist (srbsko...

Kronika / nedelja, 24. julij 2022 / 22:16

»Mamilašem« večletne zaporne kazni

Ljubljana – Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so ta teden izrekli sodbe še preostalim članom mamilarske družbe, ki naj bi jo po zatrjevanju tožilstva vodil Aleš Zupančič iz Most pri Komendi, ki ga v...

Gospodarstvo / nedelja, 24. julij 2022 / 22:15

Prodali upravno stavbo

Zgornji Brnik – Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je po poročanju STA pred dnevi podpisal kupoprodajno pogodbo s kupcem upravne stavbe nekdanjega letalskega prevoznika. Kupec ne ž...

Žiri / nedelja, 24. julij 2022 / 22:13

Korak k ureditvi središča

Podžupan Občine Žiri Jože Stanonik in direktor podjetja Misel Iztok N. Čančula sta pred dnevi podpisala pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev območja središča Žirov.