Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 16. julij 2017 / 10:01

Delničarjem Krke dividende

Kranj – Delničarji Krke so se na četrtkovi skupščini seznanili z lanskim poslovanjem družbe, sklepali pa so tudi o uporabi bilančnega dobička za leto 2016, o pooblastilu upravi za pridobivanje in o...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 15. avgust 2017 / 22:54

Domači gosti vendarle dobrodošli

»Hotel sem le opozoriti na gnečo,« buren odziv na svojo izjavo, naj se domači enodnevni obiskovalci v poletni gneči morda izognejo Bledu, zdaj umirja v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon. Župan...

Slovenija / torek, 15. avgust 2017 / 22:53

Znan je datum predsedniških volitev

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v petek razpisal volitve za predsednika Republike Slovenije in določil, da bodo te 22. oktobra.

Nasveti / torek, 15. avgust 2017 / 14:25

Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje priprav...

Kronika / torek, 15. avgust 2017 / 14:21

Nesreča s štirikolesnikom

Železniki – V noči s petka na soboto nekaj minut pred polnočjo so na cesti Podrošt–Petrovo Brdo posredovali gasilci PGD Škofja Loka in Železniki. Tam se je namreč zgodila prometna nesreča, ko je vo...

Rekreacija / torek, 15. avgust 2017 / 14:21

Zeleni stožec

Lisec (1653 m) – Zeleni stožec, ki ga zaradi skromne višine in lepega grebena v ozadju le redko kdo obišče. No, obiščejo ga tisti, ki iščejo mir in tišino.