Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Reforma nujna, čas ni primeren

Reforma pokojninskega sistema je nujna, a kot je slišati v razpravi, sedanji krizni čas za to ni najprimernejši.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Strela uničila žičnico na Jezerskem

Torkovo neurje in udari strel so tudi na Gorenjskem povzročali škodo, udar strele pa je povzročil požar na spodnji postaji tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem ter poškodoval zgornjo postajo žičnice...

Slovenija / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:56

Dodatke izvzeti iz minimalne plače

Sindikati nameravajo zbrati pet tisoč podpisov in v državni zbor vložiti zahtevo za spremembo zakona o minimalni plači. Prejemniki te namreč nimajo priznanih dodatkov, če delajo ponoči, ob nedeljah in...

Medvode / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Iskali bodo novega direktorja

Matej Mohorič Peternelj je umaknil kandidaturo za direktorja Zavoda za šport in turizem Medvode.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Banka Slovenije zahteva dokapitalizacijo

Kranj – Banka Slovenije je Gorenjski banki naložila, da mora do konca letošnjega leta izvesti dokapitalizacijo v znesku 13 milijonov evrov. Glavni lastnik banke z 49 odstotki upravljavskega kapital...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:54

Set za pomoč ob pikih čebel

Kranj – Iz Čebelarske zveze Slovenije so sporočili, da so v torek po neuspešnih sestankih na Ministrstvu za zdravje sklenili dogovor z Lekarno Ljubljana o izdelavi seta za prvo pomoč ob pikih čebel...