Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Velika planina z novim vodstvom

Družba Velika planina, d. o. o., ima po manj kot letu dni spet novega direktorja. Od petka naprej jo vodi dosedanji vodja obratovanja, Kamničan Dušan Bombač.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 21. april 2016 / 15:53

Stanovanje za begunce tudi na Zgornjem Brniku

V Cerkljah se sprašujejo, kdo z Zgornjega Brnika je pripravljen oddati stanovanje v najem za potrebe premestitve beguncev. Državi je doslej ponudbo oddalo 37 državljanov.

Razvedrilo / četrtek, 21. april 2016 / 15:52

Povežimo se

Že šesto leto zapored dobrodelnost v organizaciji Lions in Rotary kluba Kranj ne pozna meja – z nedavnega družabnega večernega dogodka Povežimo se v Kongresnem centru na Brdu bodo zbrana sredstva name...

Kultura / četrtek, 21. april 2016 / 15:52

Ženska in nadnaravno

V Galeriji Layerjeve hiše bo do 4. maja na ogled razstava slik, ki sta jih pod skupni naslov Umazano rožnata umestili slikarki Meta Šolar in Eva Lucija Kozak, v Galeriji Stolpa Škrlovec pa se do 6. ma...

Zanimivosti / četrtek, 21. april 2016 / 15:51

Epopeja s srečnim koncem

Dejanovo popotovanje na grški Atos (3)

Razvedrilo / četrtek, 21. april 2016 / 15:46

Moje pesmi, moje sanje

Pod tem naslovom se je v dvorani Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici odvil koncertni večer citrarke Tanje Zajc Zupan in številnih glasbenih gostov.