Slavko Beznik je s presledkom skoraj 15 let urejal Gorenjski glas.

Desetletje Slavka Beznika

Časopis je na različne načine pridobival nove naročnike. Že leta 1953 je organiziral nagradno igro, v kateri je bil vsak, ki je dobil pet novih naročnikov, nagrajen z dvesto dinarji, med naročnike pa so z žrebom podelili 115 nagrad, ki so jih prispevala gorenjska podjetja. Dobili so dva tisoč novih naročnikov. Vsi naročniki pa so bili za primer nezgode ali smrti zavarovani pri Državnem zavarovalnem zavodu. Premiji sta bili dvajset in deset tisoč dinarjev.

Sedemdeset let Gorenjskega glasa (4)

Danes 91-letni Slavko Beznik z družinskimi koreninami na Gorjušah, kjer sedaj preživi večino svojega časa in gre le občasno v Ljubljano, je eden od tistih ljudi, ki so v Gorenjskem glasu videli priložnost za vzpon gorenjskega časnikarstva in so zaslužni, da je časopis ostal in postal osrednji gorenjski tiskani medij. Ko sem ga pred nedavnim poklical, ni odrekel pogovora. Sklenil ga je z mislijo, da je rad delal za Gorenjski glas in da bi morda ostal na Gorenjskem, če bi pokazali Gorenjci za njegovo idejo o Gorenjskem glasu kot gorenjskem dnevniku več razumevanja. Vesel in ponosen je, da Gorenjski glas izhaja že sedemdeset let. Vsem njegovim ustvarjalcem čestita za jubilej.

Slavko Beznik, ki je pred tem diplomiral na oddelku za novinarstvo in diplomacijo na Pravni fakulteti v Beogradu, je prevzel urednikovanje Gorenjskega glasa v začetku leta 1953, ko je bilo za časopisom prvih pet let izhajanja. Sodelavci se ga spominjajo kot resnega, premišljenega in odločnega moža, ko je šlo za dobrobit časopisa. Z Gorenjskim glasom, ki je še naprej izhajal enkrat tedensko na večinoma osmih straneh, in tedaj še maloštevilnim uredništvom je imel velike načrte. Začel je tlakovati pot do gorenjskega dnevnika, ki bi prestopil gorenjske meje, tako kot je Večer presegel meje Štajerske.

Leta 1956 je začel Gorenjski glas izhajati dvakrat tedensko: ob ponedeljkih in petkih. Število sodelavcev, podpisanih le z začetnicami ali tudi z imenom in priimkom, se je povečalo. Več je bilo tudi fotografij brez podpisa avtorja, čeprav jih je bila večina takrat že izdelek danes že pokojnega Franca Perdana. Slavko Beznik je leta 1955 v takrat mladem poklicnem fotografu videl talentiranega fotoreporterja in ga je zato povabil v Gorenjski glas. France mu je zvesto služil do upokojitve leta 1990. Običajen obseg vsebinsko pestrejšega in tehnično modernejše oblikovanega časopisa je bil osem strani. Sredi tega leta je postal Slavko Beznik direktor, za odgovornega urednika pa je bil izbran Miro Zakrajšek.

Nov mejnik v rasti Gorenjskega glasa je bilo leto 1960. Gorenjski glas s številnejšim uredništvom je začel izhajati trikrat tedensko: ob ponedeljkih, sredah in petkih. Da bi tudi z imenom in ne le s poročanjem presegel gorenjske meje, se je v začetku novembra leta 1960 preimenoval v Glas. To ime je držalo do leta 1984, ko je postal Glas znova Gorenjski glas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Referendum zaradi odpadkov

Tržiški občinski svet se bo odločal o razpisu referenduma o deponiji Kovor. Domačine bi 5. julija vprašali, ali sprejmejo del odpadkov iz Kranja.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Glasbena Kresna noč v Bohinju

Ribčev Laz - Tudi letošnja Kresna noč v Bohinju bo potekala dva dni. V soboto bo Pod Skalco ob 18. uri začela obiskovalce zabavati glasbena skupina Duble Truble.

Prosti čas / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Kamfest začenja skupina Patetico

Na Kamfestu se bo od 12. do 25. avgusta zvrstilo več kot petdeset različnih dogodkov.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Smrdi, ne smrdi, smrdi, ne smrdi ...

Po začetnih problemih s smradom smo na domžalski tekmi izvedeli, da se o izvedencih za določitev meje Ivo in Janez še nista dogovorila, jasno pa je že, da bodo v SDS dobili nove drese.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Četverec brez

Antonio Anderlič O nakupovalnih navadah na obrambnem ministrstvu: »To, da Erjavec nakupuje prisluškovalne naprave, sploh še ni vse. Po mojih zadnjih informacijah je kupi...

Gospodarstvo / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Brez nevarnosti za Slovenijo

Kranj - Iz republiške veterinarske uprave so sporočili, da pojav slinavke in parkljevke v Veliki Britaniji ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje živali v Sloveniji. Na...