Maja Kalan Pongrac (Ljubljanske mlekarne), Jure Vindiš in Jože Špiljak (SIJ Acroni) / Foto: Tina Dokl

Hladili so se s sladoledom

Največja slovenska mlekarna in prvi jeklar v državi sta konec prejšnjega tedna združila moči proti vročini: Ljubljanske mlekarne so zaposlenim v družbi SIJ Acroni v petek dopoldne razdelile lepo število sladolednih lučk. Delavci so bili geste izjemno veseli.

V poletnih dneh in ob visokih temperaturah, kakršne smo doživeli minuli teden, sta SIJ Acroni in Ljubljanske mlekarne prišla na idejo, da bi delavce v Acronijevih obratih razveselila z ledeno ohladitvijo: s sladoledom. Tako so predstavniki mlekarne v petek dopoldne med 1200 zaposlenih razdelili znamenito kremno Planico na palčki, oblito s čokolado Gorenjka, ki jo za Ljubljanske mlekarne pripravljajo nekaj kilometrov nižje, v Lescah. V osrčju jeklarne, ki je že leta eden najbolj prepoznavnih simbolov Jesenic, so se tako v petek dopoldne sladkali s sladoledom, na katerega Slovenci prisegajo vse od leta 1974.

Nekaj trenutkov z delavci, ki so bili sladke in hladne osvežitve izjemno veseli, smo doživeli tudi mi. Jeklarna, vroča in hladna valjarna, predelava debele pločevine – obrati, kjer je vedno toplo, če ne vroče. Najhuje je v jeklarni, saj tu poletne temperature dosegajo petdeset stopinj in več. Fantje pravijo, da so najbolj idealne temperature za delo pozimi, medtem ko smo na poti iz enega v drugi obrat naleteli na kopico nasmejanih obrazov, ki so se sladkali z lučko. Nekdo je celo razpoloženo pripomnil, da je v vseh letih službe to njegov najboljši dan in da bi le še bil kakšen podoben. Kdor sladoleda ni dobil takoj, si ga je lahko privoščil v času kosila.

Za idejo, ki je bila več kot očitno dobro sprejeta, Maja Kalan Pongrac iz Ljubljanskih mlekarn pravi: »Z deljenjem sladoleda smo prisotni marsikje, a bolj promocijsko. Ta tip dogodka pa je malce drugačen: povezal je dve slovenski podjetji in želeli smo razveseliti zaposlene – glede na vročino.«

Pogovarjali smo se tudi z varnostnima inženirjema. Janko Legat nam je opisal stanje v jeklarni, Jure Vindiš pa je varnostni inženir, zadolžen za obrat hladne predelave in predelave debele pločevine na Javorniku. Legat nam je pojasnil, kako je s pravilnikom o zagotavljanju varnosti na delovnih mestih; pa da se z vročino med drugim spopadajo tako, da se delavci med odmori lahko zatečejo v ohlajene prostore, dodatno skrbijo za vodo, menjave za določeno delo, da posamezniki niso tako obremenjeni …

»Tu je vedno toplo, ker je narava proizvodnje takšna. Z lanskim letom niti ne moremo delati primerjave: dejstvo je, da je letos bistveno bolj vroče. Zaposleni imajo v komandnih, pomožnih prostorih klimatske naprave, na voljo imajo tudi napitke – zagotovili smo jim dodatne hladne napitke, poleg plastenk in vode v balonih,« razloži Vindiš in nadaljuje, »v obratu hladne predelave se segreje prostor na nekaj čez trideset stopinj, v jeklarni so pogoji dela bistveno težji. Tam sprejemajo tudi drugačne ukrepe kot tu. Pri nas že ime obrata pove, da predelujemo že zgotovljeno pločevino, ki jo proizvede jeklarna: izvajamo dodatno valjanje v hladnem stanju, razrez, imamo tudi toplotno obdelavo, vendar temperature ne dosegajo takih vrednosti kot v jeklarni.«

Jure Vindiš meni, da je takšen dogodek lepa gesta, in upa, da se bo v prihodnosti zgodila kakšna ponovitev. In zaključi: »Rad bi pohvalil naše zaposlene, predvsem glede strpnosti in kar se tiče pogojev dela, tako da bom rekel, da kakršnih koli težav za zdaj v zvezi z vročino nimamo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 30. maj 2023 / 16:36

Zaradi nesreč zastoj na avtocesti

V petek popoldne so policisti na gorenjski avtocesti v dveh urah obravnavali tri prometne nesreče. Več udeležencev se je lažje poškodovalo, na avtocesti je nastal tudi daljši zastoj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 20. julij 2018 / 12:13

Obvezno zatiranje ambrozije

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč na obvezno zatiranje pelinolistne ambrozije.

Slovenija / petek, 20. julij 2018 / 12:10

Korte, Galicija, Sveče …

Prihajajoča nedelja bo zanesljivo ena tistih z največ dogodki, ki jih organizirajo slovenske organizacije in društva na Koroškem in na katere prihajajo tudi udeleženci z naše, gorenjske strani. Dop...

Kronika / petek, 20. julij 2018 / 12:03

Ukradli gorski kolesi

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo tatvino dveh gorskih koles višjega cenovnega razreda, ki so ju neznani storilci ukradli v torek med 16. in 17. uro izpred okrepčevalnice Nace v Brezn...

Zanimivosti / petek, 20. julij 2018 / 12:00

Bolj kislo kot vroče poletje

Domala vsakodnevne padavinske osvežitve, pogosto žal močna neurja, so tudi na Gorenjskem vzrok za (za zdaj) bolj kislo poletje. Smo se takšnega vremena že navadili?

Šport / petek, 20. julij 2018 / 11:53

Blejski plavalni izziv

Bled – Kranjsko plavalno društvo Zvezda bo v sodelovanju z Veslaško zvezo Slovenije jutri, 21. julija, pripravilo veliki (pet tisoč metrov) in mali (1250 metrov) blejski plavalni izziv. Tekmovanje...