Maja Kalan Pongrac (Ljubljanske mlekarne), Jure Vindiš in Jože Špiljak (SIJ Acroni) / Foto: Tina Dokl

Hladili so se s sladoledom

Največja slovenska mlekarna in prvi jeklar v državi sta konec prejšnjega tedna združila moči proti vročini: Ljubljanske mlekarne so zaposlenim v družbi SIJ Acroni v petek dopoldne razdelile lepo število sladolednih lučk. Delavci so bili geste izjemno veseli.

V poletnih dneh in ob visokih temperaturah, kakršne smo doživeli minuli teden, sta SIJ Acroni in Ljubljanske mlekarne prišla na idejo, da bi delavce v Acronijevih obratih razveselila z ledeno ohladitvijo: s sladoledom. Tako so predstavniki mlekarne v petek dopoldne med 1200 zaposlenih razdelili znamenito kremno Planico na palčki, oblito s čokolado Gorenjka, ki jo za Ljubljanske mlekarne pripravljajo nekaj kilometrov nižje, v Lescah. V osrčju jeklarne, ki je že leta eden najbolj prepoznavnih simbolov Jesenic, so se tako v petek dopoldne sladkali s sladoledom, na katerega Slovenci prisegajo vse od leta 1974.

Nekaj trenutkov z delavci, ki so bili sladke in hladne osvežitve izjemno veseli, smo doživeli tudi mi. Jeklarna, vroča in hladna valjarna, predelava debele pločevine – obrati, kjer je vedno toplo, če ne vroče. Najhuje je v jeklarni, saj tu poletne temperature dosegajo petdeset stopinj in več. Fantje pravijo, da so najbolj idealne temperature za delo pozimi, medtem ko smo na poti iz enega v drugi obrat naleteli na kopico nasmejanih obrazov, ki so se sladkali z lučko. Nekdo je celo razpoloženo pripomnil, da je v vseh letih službe to njegov najboljši dan in da bi le še bil kakšen podoben. Kdor sladoleda ni dobil takoj, si ga je lahko privoščil v času kosila.

Za idejo, ki je bila več kot očitno dobro sprejeta, Maja Kalan Pongrac iz Ljubljanskih mlekarn pravi: »Z deljenjem sladoleda smo prisotni marsikje, a bolj promocijsko. Ta tip dogodka pa je malce drugačen: povezal je dve slovenski podjetji in želeli smo razveseliti zaposlene – glede na vročino.«

Pogovarjali smo se tudi z varnostnima inženirjema. Janko Legat nam je opisal stanje v jeklarni, Jure Vindiš pa je varnostni inženir, zadolžen za obrat hladne predelave in predelave debele pločevine na Javorniku. Legat nam je pojasnil, kako je s pravilnikom o zagotavljanju varnosti na delovnih mestih; pa da se z vročino med drugim spopadajo tako, da se delavci med odmori lahko zatečejo v ohlajene prostore, dodatno skrbijo za vodo, menjave za določeno delo, da posamezniki niso tako obremenjeni …

»Tu je vedno toplo, ker je narava proizvodnje takšna. Z lanskim letom niti ne moremo delati primerjave: dejstvo je, da je letos bistveno bolj vroče. Zaposleni imajo v komandnih, pomožnih prostorih klimatske naprave, na voljo imajo tudi napitke – zagotovili smo jim dodatne hladne napitke, poleg plastenk in vode v balonih,« razloži Vindiš in nadaljuje, »v obratu hladne predelave se segreje prostor na nekaj čez trideset stopinj, v jeklarni so pogoji dela bistveno težji. Tam sprejemajo tudi drugačne ukrepe kot tu. Pri nas že ime obrata pove, da predelujemo že zgotovljeno pločevino, ki jo proizvede jeklarna: izvajamo dodatno valjanje v hladnem stanju, razrez, imamo tudi toplotno obdelavo, vendar temperature ne dosegajo takih vrednosti kot v jeklarni.«

Jure Vindiš meni, da je takšen dogodek lepa gesta, in upa, da se bo v prihodnosti zgodila kakšna ponovitev. In zaključi: »Rad bi pohvalil naše zaposlene, predvsem glede strpnosti in kar se tiče pogojev dela, tako da bom rekel, da kakršnih koli težav za zdaj v zvezi z vročino nimamo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 10. avgust 2022 / 16:50

Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestri...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Začenja se Ostriginale

V  petek bosta notranjost in vrt pri Rdeči ostrigi v Škofji Loki za teden dni oživela. MKC pri Rdeči ostrigi namreč tam pripravlja festival Ostriginale, ki se bo ob 23. uri začel s koncertom...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Selimo se v nove prostore

Oktobra bo minilo šestdeset let, odkar redno izhaja Gorenjski glas. V jubilejnem letu se je (bo) zvrstilo več prireditev, največ obiska pa pričakujemo 22. septembra v Preddvoru, kjer bomo skupaj s...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Bančna previdnost pomeni prednost za varčevalce

"Da je Gorenjska banka previdna banka, pomeni prednost za varčevalce," pravi predsednik uprave Zlatko Kavčič in poudarja, da banka v zadnjih letih zaradi slabih naložb ni imela izgub. Kot pravi, so se...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Slovenci vseh dežel, sprostimo se!

Zdi se, da bi nas nekateri radi še bolj sprostili. Naredili to družbo takšno, da bi bili v njej manj vpeti in napeti. A bojim se, da sproščenosti človeku ne morejo dati ne stranke ne vlada ne država,...

Gorenjska / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

V Buzuniji posredovali tudi Slovenci

Bojne skupine Evropske unije (EUBG) delujejo pod vodstvom EU na podlagi zahteve Združenih narodov, njihovo poslanstvo pa je preprečevanje konfliktov, razdvajanje sprtih strani s silo, izvajanje evakua...