Maja Kalan Pongrac (Ljubljanske mlekarne), Jure Vindiš in Jože Špiljak (SIJ Acroni) / Foto: Tina Dokl

Hladili so se s sladoledom

Največja slovenska mlekarna in prvi jeklar v državi sta konec prejšnjega tedna združila moči proti vročini: Ljubljanske mlekarne so zaposlenim v družbi SIJ Acroni v petek dopoldne razdelile lepo število sladolednih lučk. Delavci so bili geste izjemno veseli.

V poletnih dneh in ob visokih temperaturah, kakršne smo doživeli minuli teden, sta SIJ Acroni in Ljubljanske mlekarne prišla na idejo, da bi delavce v Acronijevih obratih razveselila z ledeno ohladitvijo: s sladoledom. Tako so predstavniki mlekarne v petek dopoldne med 1200 zaposlenih razdelili znamenito kremno Planico na palčki, oblito s čokolado Gorenjka, ki jo za Ljubljanske mlekarne pripravljajo nekaj kilometrov nižje, v Lescah. V osrčju jeklarne, ki je že leta eden najbolj prepoznavnih simbolov Jesenic, so se tako v petek dopoldne sladkali s sladoledom, na katerega Slovenci prisegajo vse od leta 1974.

Nekaj trenutkov z delavci, ki so bili sladke in hladne osvežitve izjemno veseli, smo doživeli tudi mi. Jeklarna, vroča in hladna valjarna, predelava debele pločevine – obrati, kjer je vedno toplo, če ne vroče. Najhuje je v jeklarni, saj tu poletne temperature dosegajo petdeset stopinj in več. Fantje pravijo, da so najbolj idealne temperature za delo pozimi, medtem ko smo na poti iz enega v drugi obrat naleteli na kopico nasmejanih obrazov, ki so se sladkali z lučko. Nekdo je celo razpoloženo pripomnil, da je v vseh letih službe to njegov najboljši dan in da bi le še bil kakšen podoben. Kdor sladoleda ni dobil takoj, si ga je lahko privoščil v času kosila.

Za idejo, ki je bila več kot očitno dobro sprejeta, Maja Kalan Pongrac iz Ljubljanskih mlekarn pravi: »Z deljenjem sladoleda smo prisotni marsikje, a bolj promocijsko. Ta tip dogodka pa je malce drugačen: povezal je dve slovenski podjetji in želeli smo razveseliti zaposlene – glede na vročino.«

Pogovarjali smo se tudi z varnostnima inženirjema. Janko Legat nam je opisal stanje v jeklarni, Jure Vindiš pa je varnostni inženir, zadolžen za obrat hladne predelave in predelave debele pločevine na Javorniku. Legat nam je pojasnil, kako je s pravilnikom o zagotavljanju varnosti na delovnih mestih; pa da se z vročino med drugim spopadajo tako, da se delavci med odmori lahko zatečejo v ohlajene prostore, dodatno skrbijo za vodo, menjave za določeno delo, da posamezniki niso tako obremenjeni …

»Tu je vedno toplo, ker je narava proizvodnje takšna. Z lanskim letom niti ne moremo delati primerjave: dejstvo je, da je letos bistveno bolj vroče. Zaposleni imajo v komandnih, pomožnih prostorih klimatske naprave, na voljo imajo tudi napitke – zagotovili smo jim dodatne hladne napitke, poleg plastenk in vode v balonih,« razloži Vindiš in nadaljuje, »v obratu hladne predelave se segreje prostor na nekaj čez trideset stopinj, v jeklarni so pogoji dela bistveno težji. Tam sprejemajo tudi drugačne ukrepe kot tu. Pri nas že ime obrata pove, da predelujemo že zgotovljeno pločevino, ki jo proizvede jeklarna: izvajamo dodatno valjanje v hladnem stanju, razrez, imamo tudi toplotno obdelavo, vendar temperature ne dosegajo takih vrednosti kot v jeklarni.«

Jure Vindiš meni, da je takšen dogodek lepa gesta, in upa, da se bo v prihodnosti zgodila kakšna ponovitev. In zaključi: »Rad bi pohvalil naše zaposlene, predvsem glede strpnosti in kar se tiče pogojev dela, tako da bom rekel, da kakršnih koli težav za zdaj v zvezi z vročino nimamo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 7. julij 2022 / 13:53

Pametna Mlaka kot zgled

Evropska komisija je pilotni projekt Pametno naselje Mlaka uvrstila med štiri evropske primere dobre prakse na področju pametnih mest.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Pravi čas za pravega (2)

Čeravno letos pravega kostanja ni ravno na pretek, se ga na jesenskem sprehodu vendarle da nekaj nametati v košarico.

Kultura / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Arhitektura je prostor

V Galeriji Loškega muzeja so odprli razstavo arhitekturnih projektov arhitekta Roberta Potokarja.

Prosti čas / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Tudi dober koktajl je lahko aperitiv

Večina Slovencev pred jedjo najraje poseže po za nas tipičnih aperitivih, denimo viljamovki ali raznih likerjih, po aperitivnih koktajlih pa zelo redko. Prav slednje bo skušal spremeniti Leščan Edin H...

Avtomobilizem / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Hitrejši, čvrstejši in varčnejši Porsche Boxster

Čeprav se pri novi generaciji Porschejevega Boxsterja zdi, da ni veliko novega, je nemški prestižni športnik temeljito osvežen. Krepko drugačna je karoserija, ki je zasnovana po načelu lahke grad...

Žirovnica / sreda, 24. oktober 2012 / 07:00

Občinska uprava začasno v Moste

Žirovnica - V občini Žirovnica se bodo lotili prenove dotrajane občinske stavbe na Breznici, občinska uprava pa se je preselila na začasno lokacijo v Moste, v prostore Elektra Gorenjske. Z...