Skutina pita z breskvami

Breskve, skuta in krhko testo – kombinacija, ki v teh dneh zagotovo ne razočara.

Za pripravo skutine pite z breskvami potrebujemo: ta krhko testo: 250 g moke, 1 jajce, 125 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 0,5 kg skute, 1 kislo smetano, 2 jajci, 2 žlici pšeničnega zdroba, 3–4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, semena 1 stroka vanilje, sok 1 limone, 4 večje breskve.

Priprava testa: V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo na kocke narezano maslo. Na hitro pregnetemo in dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščepec soli, naribano limonino lupinico ter jajce. Vse skupaj dobro pregnetemo in vmesimo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: V posodi z vilicami razdrobimo skuto in ji primešamo kislo smetano. Prilijemo limonin sok in potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in semeni vanilje. Premešamo in dodamo dve jajci ter pšenični zdrob. Vse skupaj dobro zmešamo. Breskve operemo, jim odstranimo koščice ter jih narežemo na tanke krhlje.

Testo za pito vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v približno 1 cm debel krog. Pekač za pito namastimo. S testom obložimo pekač. Prav tako s testom obložimo robove pekača. Testo prekrijemo s peki papirjem. Papir na rahlo pritisnemo ob testo, tako da se papir prilepi na testo. Na peki papir nasujemo fižol, ki bo služil za slepo peko. Tako pripravljen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice in odstranimo fižol s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo z vilicami ter pečemo še 10 minut.

Na pečeno testo razporedimo pripravljen skutin nadev in ga obložimo s krhlji breskev. Pito pečemo še 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, in postrežemo.

Nasvet: Če nam je ostalo kaj testa, ga razvaljamo in iz njega oblikujemo piškote ter spečemo. Če nimamo na voljo vaniljevega stroka, ga nadomestimo še z enim vaniljevim sladkorjem. V tem primeru dodamo 10 g manj navadnega sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 26. maj 2021 / 22:01

Izplačilo neposrednih plačil in nadomestil

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja nadaljuje izplačevanje neposrednih plačil in nadomestil za izpad dohodka. Do 10. maja je izplačala večino zahtevkov za ukrep dobrobit živali i...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Domača tekma je nekaj posebnega

Tako pravi dolgoletni reprezentant Mitja Valenčič, ki je bil s 17. mestom v slalomu in 26. mestom v veleslalomu naš najboljši na 46. Pokalu Vitranc.

Železniki / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Letos največ za ceste

V četrtek so svetniki v Železnikih sprejeli proračun.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Obiski po krajevnih skupnostih

Gorenja vas - Milan Čadež, župan občine Gorenja vas–Poljane, je pred slabim mesecem začel obiskovati krajevne skupnosti. »Že v volilni kampanji sem poudaril, da želim de...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Unitech v prostorih rudnika

Todraž - V teh dneh bodo v nekdanjih prostorih Rudnika Žirovski Vrh začeli urejati prostore za škofjeloški TCG Unitech. »Prek našega podjetja Bioenergetika bomo sedaj za...

Kultura / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Razpis za kulturo

Šenčur - Občina Šenčur je že objavila letošnji javni razpis za sofinanciranje kulturnih dejavnosti, na katerega se morajo kulturna društva prijaviti do 16. marca. Za sof...