Skutina pita z breskvami

Breskve, skuta in krhko testo – kombinacija, ki v teh dneh zagotovo ne razočara.

Za pripravo skutine pite z breskvami potrebujemo: ta krhko testo: 250 g moke, 1 jajce, 125 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 0,5 kg skute, 1 kislo smetano, 2 jajci, 2 žlici pšeničnega zdroba, 3–4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, semena 1 stroka vanilje, sok 1 limone, 4 večje breskve.

Priprava testa: V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo na kocke narezano maslo. Na hitro pregnetemo in dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščepec soli, naribano limonino lupinico ter jajce. Vse skupaj dobro pregnetemo in vmesimo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: V posodi z vilicami razdrobimo skuto in ji primešamo kislo smetano. Prilijemo limonin sok in potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in semeni vanilje. Premešamo in dodamo dve jajci ter pšenični zdrob. Vse skupaj dobro zmešamo. Breskve operemo, jim odstranimo koščice ter jih narežemo na tanke krhlje.

Testo za pito vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v približno 1 cm debel krog. Pekač za pito namastimo. S testom obložimo pekač. Prav tako s testom obložimo robove pekača. Testo prekrijemo s peki papirjem. Papir na rahlo pritisnemo ob testo, tako da se papir prilepi na testo. Na peki papir nasujemo fižol, ki bo služil za slepo peko. Tako pripravljen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice in odstranimo fižol s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo z vilicami ter pečemo še 10 minut.

Na pečeno testo razporedimo pripravljen skutin nadev in ga obložimo s krhlji breskev. Pito pečemo še 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, in postrežemo.

Nasvet: Če nam je ostalo kaj testa, ga razvaljamo in iz njega oblikujemo piškote ter spečemo. Če nimamo na voljo vaniljevega stroka, ga nadomestimo še z enim vaniljevim sladkorjem. V tem primeru dodamo 10 g manj navadnega sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 3. maj 2019 / 14:50

Ni konca za delavski boj

Na Sv. Joštu nad Kranjem je Svet gorenjskih sindikatov ob prvem maju, prazniku dela, pripravil tradicionalno prvomajsko srečanje, letos že 45. leto po vrsti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Stečaj, če prisilka ne bo uspela

Usoda Drnče, enega najlepših hotelskih objektov na Gorenjskem, znova visi na nitki. V postopku prisilne poravnave so vajeti lastništva prevzeli upniki, sodišče pa bo odločilo, ali gre Drnča (oziroma l...

Humor / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Armenec zasluti biznis

Tale kava je odlična, smo razumeli Armenca na postajališču ob avtocesti, nakar nam je prodal še češnjeve zavitke, simpatična soseda pa kuhano koruzo.

Kranj / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Še ena dimnikarska ...

Kranj - »Dimnikar je prišel na dom, odprl vratca dimnika, posvetil v dimnik z baterijo, vratca zaprl in za to zaračunal 19,20 evra. Napisal je, da je delal deset minut, v res...

GG Plus / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Skrivnost Šmajdovega gradu

V Šmajdovem gradu v kanjonu Kokre naj bi se skrivali rokovnjači, še pred njimi naj bi se vanj ljudje zatekali pred Turki. Nedavno najden srebrnik letnico nastanka lahko zamakne še globlje v preteklost...

Prosti čas / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Veseli dan s Sparkyjem

Kranjčani z Zoisove in njene okolice zelo dobro poznajo hipermarket Spar, ki je v petek praznoval že enajsti rojstni dan.