Skutina pita z breskvami

Breskve, skuta in krhko testo – kombinacija, ki v teh dneh zagotovo ne razočara.

Za pripravo skutine pite z breskvami potrebujemo: ta krhko testo: 250 g moke, 1 jajce, 125 g masla, 90 g mletega sladkorja, 1 limonino lupinico, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 0,5 kg skute, 1 kislo smetano, 2 jajci, 2 žlici pšeničnega zdroba, 3–4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, semena 1 stroka vanilje, sok 1 limone, 4 večje breskve.

Priprava testa: V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo na kocke narezano maslo. Na hitro pregnetemo in dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščepec soli, naribano limonino lupinico ter jajce. Vse skupaj dobro pregnetemo in vmesimo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: V posodi z vilicami razdrobimo skuto in ji primešamo kislo smetano. Prilijemo limonin sok in potresemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in semeni vanilje. Premešamo in dodamo dve jajci ter pšenični zdrob. Vse skupaj dobro zmešamo. Breskve operemo, jim odstranimo koščice ter jih narežemo na tanke krhlje.

Testo za pito vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v približno 1 cm debel krog. Pekač za pito namastimo. S testom obložimo pekač. Prav tako s testom obložimo robove pekača. Testo prekrijemo s peki papirjem. Papir na rahlo pritisnemo ob testo, tako da se papir prilepi na testo. Na peki papir nasujemo fižol, ki bo služil za slepo peko. Tako pripravljen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice in odstranimo fižol s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo z vilicami ter pečemo še 10 minut.

Na pečeno testo razporedimo pripravljen skutin nadev in ga obložimo s krhlji breskev. Pito pečemo še 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, in postrežemo.

Nasvet: Če nam je ostalo kaj testa, ga razvaljamo in iz njega oblikujemo piškote ter spečemo. Če nimamo na voljo vaniljevega stroka, ga nadomestimo še z enim vaniljevim sladkorjem. V tem primeru dodamo 10 g manj navadnega sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Le še streljaj od albuma

Ansambel Veseli Gorenjci je tudi minulo nedeljo, ko je razveseljeval obiskovalce na zaključku Čipkarskih dni v Železnikih, dokazal, da si je nadel pravo ime.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 9. avgust 2017 / 11:39

Dvakrat dvojčki

Konec letošnjega junija sta Mojca in Janez Logar gostila zanimivo srečanje. Na Suhi pri Predosljah so se zbrale tri družine, ki imajo enako zaporedje otrok: najprej enega, potem pa dvakrat dvojčke.

Kranj / sreda, 9. avgust 2017 / 11:32

Rekreacija tudi za starejše

Ob prenovi igrišča pri Osnovni šoli Simona Jenka v Šorlijevem naselju v Kranju bodo postavili naprave za rekreativno vadbo in klopi.

Radovljica / sreda, 9. avgust 2017 / 11:30

Slovesnost ob prazniku

V četrtek je bila v Baročni dvorani Radovljiške graščine slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri je župan Ciril Globočnik podelil občinska priznanja. Najvišjega, veliko plaketo Občine Radovljica,...

Šport / sreda, 9. avgust 2017 / 11:15

Prevc testira novo opremo

»Seveda bi nam ustrezalo, če bi Peter Prevc ostal na naših smučeh, pomembno pa je, da se bo zase dobro odločil,« pravi Peter Slatnar, direktor podjetja Slatnar, kjer so v enem letu izdelali več kot ti...

Zanimivosti / sreda, 9. avgust 2017 / 11:14

Vročinski val

Za nami je četrti vročinski val, v katerem so se temperature na Gorenjskem povzpele tudi do šestintrideset stopinj Celzija. V tem tednu se nam le obetajo nekoliko nižje temperature. Mimoid...