Vse več ekološkega kmetovanja
Število ekoloških kmetijskih gospodarstev se je lani v primerjavi z letom prej povečalo za štirinajst odstotkov. Količina mesa iz ekološke reje se je lani podvojila.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob koncu junija objavilo tehnološka navodila za ekološko pridelavo poljščin, ki bodo poljedelcem, ki izvajajo ukrep ekološko kmetovanje, pomagali pri tehnoloških opravilih in varstvu rastlin.
Kranj – V Sloveniji se krepi ekološko kmetovanje. Po podatkih državnega statističnega urada je bilo lani v Sloveniji 2933 ekoloških kmetijskih gospodarstev, kar je predstavljalo 4,2 odstotka vseh gospodarstev, skupaj s tistimi, ki se preusmerjajo v ekološko kmetovanje, pa jih je bilo pet odstotkov. Število »ekoloških« se je lani v primerjavi z letom prej povečalo za devet odstotkov, leto prej je bilo povečanje šestodstotno, v letu 2014 pa glede na prejšnje leto 14-odstotno. Površina kmetijskih zemljišč, namenjena ekološkemu kmetovanju, se je lani povečala za 3864 hektarjev, od tega več kot štiri petine predstavljajo trajni travniki in pašniki. Pridelava ekoloških rastlinskih pridelkov je bila deloma večja, deloma manjša, odvisna od vrste pridelkov. Pridelek ekološkega sadja v ekstenzivnih in intenzivnih sadovnjakih je bil zaradi pozebe za 29 odstotkov manjši kot leto prej, nasprotno pa je bil pridelek ekoloških zelenjadnic večji za 13 odstotkov in pridelek žit za 40 odstotkov. V ekološki reji se je povečalo število vseh vrst živali, najbolj perutnine, čebel in kuncev. Število goved je poraslo za devet odstotkov, prav toliko tudi število prašičev. Količina mesa iz ekološke reje se je lani več kot podvojila, največ je k temu prispevala količina govejega mesa. Rejci so lani namolzli 6864 ton ekološkega kravjega mleka, to je 18 odstotkov več kot leto prej, večja je bila tudi prireja ovčjega in kozjega mleka.