Ogled poskusnega polja na Poličarjevi kmetiji je bil dobro obiskan. / Foto: Primož Pičulin

Dan polja na Polici

Na poskusnih poljih na Polici pri Naklem so si poljedelci ogledali že znane in nove sorte krompirja, koruze in žit.

Polica – Podjetje Agrosaat je skupaj s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Kranj nedavno pripravil tradicionalni Dan polja na Polici pri Naklem. Na Poličarjevi kmetiji so si obiskovalci ogledali poskusno polje z žiti, krompirjem in koruzo iz Agrosaata.

V krompirjevem nasadu uspeva šest sort. Concordia je zelo priljubljena med velikimi pridelovalci in tudi vrtičkarji. Slavnik je po besedah Jožeta Moharja iz Agrosaata glavna zvezda med najzgodnejšimi sortami v Sloveniji in je najbolj konkurenčen drugim sortam na trgu, ker je še zgodnejši in jih prehiti tudi v pridelku. Na Polici nadaljujejo s preizkušanjem in uvajanjem electre, s katero so imeli lani lepe rezultate, v preizkušanju je tudi srednje zgodnja sorta bernina. »Monique je nova sodobna zgodnja sorta, prvič je v Sloveniji,« je dejal Mohar in dodal, da gre za krompir za zahtevne kupce oz. zalaganje supermarketov, saj ima lepo kožo, ovalne podolgovate gomolje in čvrsto meso, zelo primeren je za skladiščenje. »Sorta otolia naj bi bila zelo odporna proti plesni in je zanimiva za prihodnost. Bomo videli, kako se bo izkazala v preizkušanjih. Ponavadi sorto preizkušamo najmanj dve leti ali pa še tretje, preden se odločimo za trženje,« je pojasnil.

Na poskusnem polju na Polici je tudi sedem sort koruze: tako najbolj prodajani hibridi za silažo kot tudi dva povsem nova. Glavni namen je preizkušanje pridelkov silaže in njene kakovosti. Na dnevu polja so predstavili tudi tri vrste ječmena in štiri sorte pšenice.

Jožica Dolničar iz Agrosaata je navzočim svetovala glede pravilnega gnojenja. Za žita je priporočila, naj jeseni raztrosijo gnojilo NPK z ne previsokim deležem dušika, spomladi pa naj jih začnejo dognojevati s KAN-om. Pri prvem dognojevanju žit ne gre računati na dušik iz gnojevke, temveč šele pri drugem in tretjem dognojevanju, saj je zaradi prenizkih temperatur tal sprejem iz organskih gnojil takrat ničen. Pri koruzi je potrebno osnovno gnojenje pred setvijo. »Niso potrebne kombinacije z visokim deležem dušika, ker ima koruza največjo potrebo po njem šele po metličenju, ko tvori storž in začne nalivati zrna, zato je smiselno uporabljati amonijsko obliko dušika ali pa ureo, da se gnojilo ne bo izpralo iz tal,« je svetovala. Tudi za krompir je priporočila gnojenje z dušikom v amonijski obliki: »Pri vseh kombinacijah pazite na prisotnost žvepla. Potrebe po njem so majhne, a če ga ni, so lahko veliki problemi.« Poudarila je še apnenje, ki omogoča velike prihranke pri gnojilih – kot pravi večje od stroškov apnenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 17. avgust 2017 / 18:06

Učili so se slovenščine

Zavod RS za šolstvo in Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) že šestindvajset let pripravljata poletno šolo slovenščine za otroke in mladostnike slovenskega porekla, ki živijo v tujini. Tokrat...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / nedelja, 2. julij 2017 / 19:35

Poplava iz meteorne kanalizacije

Stanovalci Mačkovega naselja v Šenčurju so znova nejevoljni: v silovitem neurju pred dobrim tednom je voda iz meteorne kanalizacije zalila cesto.

Kronika / nedelja, 2. julij 2017 / 19:34

Zagorela zunanja enota toplotne črpalke

Kranj – V torek nekaj pred 13. uro je pri eni od stanovanjskih hiš v Stražišču pri Kranju zagorela zunanja enota toplotne črpalke. Požar so z ročnimi gasilniki takoj začeli gasiti sosedje, dokončno...

Kronika / nedelja, 2. julij 2017 / 19:33

Avto pristal v jezeru

Bled – V sredo nekaj minut pred poldrugo uro so bili blejski gasilci obveščeni o vozilu Blejskem jezeru pri Mlinem. Na kraju dogodka so ugotovili, da je vozilo v vodi in od obale oddaljeno okoli 15...

Gospodarstvo / nedelja, 2. julij 2017 / 19:22

Snujejo novo strategijo

Turizem Bled je pripravil srečanje blejskega turističnega gospodarstva.

Razvedrilo / nedelja, 2. julij 2017 / 16:56

Kalejdoskop sodobnega plesa

Festival sodobne odrske umetnosti Kalejdoskop v produkciji KD Qulenium je v juniju na prizoriščih v Kranju in Ljubljani ponovno ponudil možnost vpogleda v enkratno ustvarjalno moč sodobnega plesa.