Rižota

Rižote so ena najbolj priročnih jedi za pripravo – uporabimo samo eno posodo, med kuhanjem ne potrebujejo stalne pozornosti, hkrati so pa lahko nadvse okusne in polne pomembnih hranil.

Za pripravo rižote s karijem in piščancem potrebujemo: 1 lonček srednjezrnatega riža, 1 file piščančjih prsi, 1 čebulo, 1 korenček, 1 paradižnik, 1 pest kuhane koruze (lahko tudi iz konzerve), 100 ml smetane za kuhanje, 3 topljene sirčke, sol in poper, 1 žlička karija v prahu, 1 žlico oljčnega olja, parmezan za posip.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Korenček narežemo na manjše kocke. Piščančji file narežemo na kocke ali krajše trakove. Meso posolimo in popopramo. Prepražimo ga na olivnem olju. Ko meso dobi rjavo barvo, dodamo pripravljeno čebulo. Pražimo 5 minut in nato dodamo še korenček. Riž stresemo na cedilo, ga splaknemo pod tekočo vodo ter dodamo k čebuli in piščancu. Zalijemo z dvema lončkoma vode (lonček naj bo iste velikosti kot lonček, s katerim ste odmerili riž). Po potrebi dosolimo. Kuhamo 5 minut manj, kot piše na embalaži riža. Zadnjih 5 minut dodamo na kocke narezan paradižnik in koruzo. Premešamo in kuhamo 3 minute. Potresemo z žličko karija, zalijemo s smetano za kuhanje in dodamo topljene sirčke. Dobro premešamo in kuhamo še dve minuti. Odstavimo s štedilnika. Preden postrežemo, pustimo rižoto počivati v pokriti posodi 5–10 minut. Nadevamo na krožnike in potresemo z naribanim parmezanom ali drugim sirom.

Za pripravo rižote s klobaso potrebujemo: 150 g klobase ali hrenovke, 150 g riža, 100 g graha in/ali koruze iz pločevinke, 1 čebulo, 2 žlici olivnega olja, 0,5 l jušne osnove, pol žličke suhega timijana, pol žličke suhega majarona, 1 žličko domače vegete.

V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Klobaso narežemo na majhne koščke in jo dodamo k prepraženi čebuli. Vse skupaj pražimo toliko časa, da se mesni koščki lepo zapečejo. Dodamo grah in/ali koruzo, domačo vegeto ter premešamo. Primešamo opran riž, ga prepražimo, da postekleni. Prilijemo juho in med občasnim mešanjem kuhamo toliko časa, da riž posrka vso tekočino. Potresemo s timijanom in majaronom, premešamo in kuhamo še 2 minuti. Pred serviranjem rižoto pustimo stati v pokriti posodi 5 minut.

Nasvet: Če nimamo na voljo domače vegete, uporabimo pol žličke kupljene. Če je jušna osnova dovolj slana, jo izpustimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 30. julij 2021 / 07:20

Železniški predor odprt, proga še ne

Včeraj so na Hrušici pripravili slovesnost ob sprostitvi železniškega prometa skozi prenovljeni Karavanški predor. Kljub drugačnim napovedim pa danes še ne bodo začeli voziti lokalni vlaki po progi me...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. februar 2012 / 07:00

Mesto cvetočih idej

Prejšnji petek so se na enodnevni izlet odpravili srečni izžrebanci nagradne igre Izlet, ki sta jo skupaj pripravila Gorenjski glas in Mercator.

Prosti čas / petek, 17. februar 2012 / 07:00

Nove izvirne skladbe na temo voda

Uredništvo Programa za mlade 1. programa Radia Slovenija vabi glasbene skupine, ki izvajajo pop, rock in hip-hop glasbo, k sodelovanju na javnem razpisu za nove izvirne skladbe s temo 'voda'. Sod...

Kronika / petek, 17. februar 2012 / 07:00

Izsilila prednost

Jeprca - V sredo opoldne sta v bližini Jeprce na regionalni cesti Kranj-Jeprca trčili osebni vozili. Nesrečo je zaradi izsiljevanja prednosti 39-letnemu vozniku povzročila 48-let...

Zanimivosti / petek, 17. februar 2012 / 07:00

Počitniško brezplačno drsanje

Kranj - V Kranju bodo šolarji v času zimskih počitnic lahko izbirali med več dejavnostmi, od tečajev smučanja, zimske šole računalništva, počitniškega čofotanja, plesnih tečajev,...

Nasveti / petek, 17. februar 2012 / 07:00

Gôri, gôri, máslenica!!!

Ne gre za dalmatinsko Maslenico, ampak za rusko, za ljudsko praznovanje, ne za karneval, za rusko slovo od zime, ki izvira še iz poganskih časov. Iz čaščenja Velesa, boga podzemlja pa...