Mehki goveji zrezki s krompirjem

Goveje meso pogosto povezujemo s tem, da je žilavo in trdo, če le nimamo najboljšega, pet tednov zorenega kosa. Vendar če ga kuhamo počasi pri nizki temperaturi, bodo tudi drugi deli govedine tako mehki, da ne bomo potrebovali niti noža. Zraven govedine se najbolj prileže pražen krompir. Tega vsak pripravi malo drugače, na svoj način. Pri nas najbolj tekne po spodnjem receptu.

Za pripravo govejih zrezkov v omaki potrebujemo: 4 goveje zrezke, 1 žlico gorčice, 1 večjo čebulo, poper, sol, 1 šopek peteršilja, 1 žličko majarona, 1 žličko rožmarina, 2 žlici olja.

Zrezke na obeh straneh na rahlo potolčemo, posolimo in popramo. Premažemo jih z gorčico. V posodi na olju na obeh straneh popečemo zrezke. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje in jo razporedimo po zrezkih. Posodo pokrijemo in pri nizki temperaturi kuhamo eno uro. Po eni uri potresemo z začimbami, premešamo in počasi kuhamo še eno uro. Postrežemo s praženim krompirjem ali z drugo primerno prilogo.

Nasvet: Zrezki naj bodo malo bolj debeli – vsaj 1 centimeter. Ker samo meso da od sebe velike količine vode, ga nam ni treba nič zalivati. Na koncu lahko prilijemo nekaj vode ali jušne osnove, če želimo večjo količino omake. Uporabimo lahko tudi belo vino, ki poskrbi še za boljšo aromo in okus. Če imamo možnost, uporabimo sveže začimbe.

Za pripravo praženega krompirja potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 1 čebulo, 1 žlico ocvirkov v masti, pol žličke soli, pol žličke mlete rdeče paprike, ščepec popra, 1 šopek peteršilja.

Krompir skuhamo v vodi ter skuhanega olupimo. Narežemo ga na kolobarje. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi raztopimo mast z ocvirki ter na njej prepražimo čebulo. Postopoma dodajamo pripravljen krompir in ga tlačimo s pomočjo kuhalnice. Posolimo, začinimo s poprom, z rdečo papriko in peteršiljem.

Nasvet: Krompir se pogosto kuha že olupljen in narezan, vendar tako izgubi veliko hranljivih snovi. Ocvirkovo mast lahko po želji nadomestimo tudi z drugo maščobo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 28. julij 2009 / 07:00

Gospodarno z našim denarjem

Upokojenci, ki predstavljajo tretjino članov zavarovalnice Vzajemna, bodo zahtevali sklic izredne skupščine. Zbranih že 13.500 pooblastil. O tem predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 3. november 2014 / 15:14

O sodobnem suženjstvu

Kranj – Prešernovo gledališče Kranj bo v sodelovanju z Inštitutom za delavske študije v sklopu dogodka Predstava se predstavi, ki ga pripravlja Klub PGK in na katerem bodo predstavili ustvarjalce p...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:45

Ob ujmah razmislek o zavarovanju nepremičnin

»Naravne ujme so vse pogostejše, zato naj ljudje preverijo, kako imajo zavarovane nepremičnine,« pravi Janka Planinc, direktorica Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj.

GG Plus / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:42

Raje več delam in manj govorim

»Sem človek dejanj, takega me občani poznajo in to od mene tudi pričakujejo,« pravi novi šenčurski župan Ciril Kozjek.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:39

Gorenjska je imela dobrega kandidata

Inovativni mladi kmet leta 2014 je postal Boris Uranjek iz Planice pri Framu, gorenjski kandidat na izboru je bil Janez Zupanec iz Vogelj, ki se je predstavil z inovacijo pri pakirni liniji.

Kronika / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:36

Rešujejo tudi z žičnic

Jamarski reševalci so sicer usposobljeni predvsem za reševanje iz jam, toda njihov delokrog je precej širši: med drugim rešujejo tudi z žičnic, kar so pred dnevi vadili na Krvavcu.