Jagodna torta

Za pripravo torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 4 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, sadni kompot za navlažitev. Za jagodni žele: 350 g jagod, 30 g gustina (koruzni škrob), 1 žlico sladkorja; za prvo kremo: 400 g jagod, 4 dl smetane, 250 g grškega jogurta, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja; za drugo kremo: 2 dl smetane, 200 g mascarponeja, 300 g skute, lupinico in sok pol limone, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. K rumenjakom stresemo sladkor in vaniljev sladkor. Skupaj s sladkorjem jih penasto vmešamo. Postopoma dodajamo 3 žlice moke, ki smo jo predhodno pomešali s pecilnim praškom. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Priprava želeja: Jagode pretlačimo in jih pomešamo s sladkorjem. V kozici jih segrejemo do vretja. Gustin pomešamo z 1 dl hladne vode, da nastane gladka zmes. Vmešamo ga k jagodam. Med stalnim mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Žele prelijemo v okrogel tortni model, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Tortni model naj ima manjši premer kot model pri peki peciva. Tortni model z želejem postavimo v hladilnik. Ko je žele popolnoma ohlajen, odstranimo obroč in peki papir.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagode pretlačimo in jih zmešamo s sladkorjem. V kozici jih segrevamo, dokler ne zavrejo, in takoj odstavimo s štedilnika. V jagode vmešamo ožeto želatino. Ko se jagode nekoliko ohladijo, jih zmešamo z jogurtom. Smetano stepemo. V smetano vmešamo pripravljeno zmes iz jagod.

Priprava druge kreme: Skupaj zmešamo mascarpone, skuto, limonino lupinico in limonin sok, sladkor ter vanilin sladkor. Nato vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita postavimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom. Nanj zlijemo prvo kremo. Ko se krema strdi, nanjo postavimo jagodni žele. Nato prelijemo še z drugo – skutino kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik (najbolje čez noč). Previdno odstranimo tortni obod in okrasimo z jagodami.

Nasvet: Da bomo žele lažje prestavili na torto, ga za 30 minut postavimo v zamrzovalnik. V skutino kremo lahko po želji dodamo nekaj ruma. Če nimamo na voljo svežih jagod, uporabimo zamrznjenje ali jagode iz kompota. Sestavine so primerne za tortni model premera 26–28 cm. Če imamo možnost, za žele uporabimo model, ki ima manjši premer.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Brez plače za čas stavke

Delavci jeseniškega obrata Hidrie Rotomatike, ki so prejšnji mesec stavkali, za čas stavke niso prejeli plačila. Manjkajoči del plače bodo skušali iztožiti prek sodišča.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 22. marec 2009 / 07:00

Anketa: Najprej varnost, nato rekord

Ob letošnjih poletih v Planici so mnogi prepričani, da je čas za novo rekordno znamko, polet prek 239 metrov. O tem smo povprašali tudi poznavalce in seveda naše skakalce.

Slovenija / nedelja, 22. marec 2009 / 07:00

Potočnik s podporo vrha

Na uradnem obisku v Sloveniji je bil evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik.

Naklo / nedelja, 22. marec 2009 / 07:00

Hrup moti sosede lokala

Sosedje bara Žeja na Glavni cesti v Naklem so naslovili na Občino Naklo zahtevo za skrajšanje obratovalnega časa lokala.

Jesenice / nedelja, 22. marec 2009 / 07:00

Dva koncerta Veteranskega pevskega zbora

Veteranski pevski zbor bo v nedeljo, 22. marca, v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah pripravil še drugi dobrodelni koncert opernih arij in zborov.

Kultura / nedelja, 22. marec 2009 / 07:00

Za pijačo cel človek

Grenko duhovita predstava o alkoholizmu, ki prav tako kot združuje tudi ločuje.