Rožičeva potica iz norega testa

Kvašeno testo, ki zdrži tudi en teden v hladilniku in ga uporabimo po potrebi, kadar in kolikor ga potrebujemo. Ja, to je to noro testo, ki ga je vredno poskusiti tudi zaradi odličnega okusa.

Da letošnja velikonočna potica ne bo povsem klasična, noro testo nadevamo z rožičevim nadevom in ga zvijemo v potico.

Za noro testo potrebujemo: 500 g ostre moke, 500 g navadne moke, 2,5 dl mleka, 1 kocko kvasa, 1 pecilni prašek, 1 žličko sladkorja, 4–5 dl navadnega jogurta, 2 jajci, 3 žličke sladkorja, 3 žlice olja, 1 žličko soli.

V skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo 1 žličko sladkorja in 2,5 dl mlačnega mleka. V posodi zmešamo obe moki, pecilni prašek, sladkor, sol in olje. Posebej stepemo jajci, ki jima prilijemo jogurt. K moki prilijemo stepena jajca z jogurtom in vzhajan kvasec. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo nepredušno zapremo ter ga postavimo v hladilnik. Posoda mora imeti vsaj dvakrat večji volumen kot testo, saj testo vzhaja tudi v hladilniku. V hladilniku zdrži 7–8 dni. Uporabno je po 4 urah. Testo odrežemo po potrebi, torej kolikor ga potrebujemo, ostalo pa shranimo za naslednjo peko.

Nasvet: Testo je uporabno tako za vse kvašene slaščice – za pripravo potic, raznih žepkov, rogljičkov. Ko testo namažemo s poljubnim nadevom, ga ne smemo ponovno vzhajati, ampak ga damo takoj peči v ogreto pečico.

Za pripravo rožičeve potice potrebujemo: polovico norega testa, 200 g rožičeve moke, 1 dl polnomastnega mleka, 3 žlice sladkorja, naribano lupinico ene pomaranče, 100 g rozin, 400 g naribanih jabolk, pol žličke cimeta.

Rožičevo moko poparimo z vrelim mlekom ter ji primešamo vse ostale sestavine. Testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo z nadevom. Zvijemo v potico in jo položimo v pomaščen pekač. Potico večkrat prebodemo in jo takoj postavimo v ogreto pečico na 170 °C ter pečemo 45 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alufolijo.

Pri preteklem receptu za potratno potico ni navedeno število jajc, ki jih potrebujemo za pripravo biskvita. Pri potratni potici za pripravo vsakega biskvita potrebujemo 3 jajca. Prav tako je napaka pri receptu za marelične ovsene piškote, kjer piše, da vmešamo jajca. Vendar pri teh piškotih jajc ne potrebujemo, torej jih ne vmešamo. Za nastali napaki se vam iskreno opravičujem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 17. maj 2019 / 06:00

Gorenjski glas, št. 39

Gorenjski glas, 17. maj 2019, št. 39

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Ruska legenda v zasluženi pokoj

Po 41 letih bo ruski VAZ, bolj znan pod imenom Lada, iz proizvodnje umaknil legendarno limuzino, ki so jo leta 1970 predstavili z oznako 2101. Avtomobil, ki je bil izdelan na osnovi Fiata 124, so...

Kultura / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Za začetek odlični "solisti"

Loka bo v avgustu spet bogata z glasbenimi dogodki. Preteklo soboto smo si na gradu ogledali predstavo Solistika.

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Plesni večeri v kamniški kavarni Veronika tudi v avgustu

V kavarni Veronika v Kamniku bodo že drugi mesec zapovrstjo organizirali plesne družabne večere. Ti bodo potekali ob koncu tedna v večernih urah. Ob lepem vremenu na vrtu, ob slabem pa v notranji...

Mularija / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Mednarodni folklorni festival

Pred dnevi se je Otroška folklorna skupina Breznica udeležila tradicionalnega dvanajstega mednarodnega festivala, ki je potekal v italijanski pokrajini Furlaniji. Mladi folklorniki so navdušili vse pr...

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Vroče-hladno poletje

O nenavadnih vremenskih spremembah to poletje, ko smo priča tako vročinskim valom kot hudim ohladitvam, smo se pogovarjali z meteorologom Brankom Gregorčičem.