Testenine in piščanec

Testenine in piščanec sta dve tipični sestavini, ki se pogostokrat znajdeta v naših obrokih. Lahko ju pripravimo na nešteto načinov in nikoli ne bosta razočarali. Za hiter in zdrav obrok si pripravimo testenine s piščancem, z nekaj minutami več dela pa zapečene testenine s piščancem.

Za pripravo testenin s piščancem in zeljem potrebujemo: 100 g polnozrnatih testenin, 100 g piščančjega fileja, 1 čebulo, 1 pest na rezance narezanega svežega zelja, 1 do 2 žlici kisle smetane, 1 žlico olja, ščepec mlete rdeče paprike.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in začinimo z malo mlete rdeče paprike. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Dodamo pripravljeno meso, ki ga pražimo toliko časa, da se z vseh strani zapeče. Primešamo narezano zelje. Vse skupaj kuhamo še približno 10 minut. Vmes večkrat premešajmo. Testenine skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo ter jih vmešamo v omako. Dodamo kislo smetano in vse skupaj kuhamo še eno ali dve minuti. Pripravljene testenine postrežemo na topel krožnik in po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Sestavine so navedene za eno osebo. Količino povečamo za tolikokrat, za kolikor oseb jih bomo pripravljali.

Za pripravo zapečenih testenin s piščancem potrebujemo: 350 g piščančjih filejev, 250 g peresnikov, 2 pora (skupaj približno 300 g), 2 korenčka, 1 čebulo, 100 g graha, 200 g naribanega sira, 2 žlici olja, ščepec popra, 2 ščepca soli, 1 žličko suhega origana, 1 žlico masla.

Por in korenje operemo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Piščančje meso narežemo na krajše trakove. V večji ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo, korenje ter piščanca. Vse skupaj pražimo toliko časa, da piščanec rahlo porjavi. Nato primešamo por in grah, posolimo in popramo, začinimo z majaronom ter pražimo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Peresnike skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v pripravljeno omako. Globok pekač namažemo z maslom. V pekač stresemo zmes iz testenin. Po vrhu potresemo z naribanim sirom in pečemo pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Pripravljena jed zadostuje za tri do 4 osebe. Grah lahko uporabimo iz pločevinke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 4. avgust 2012 / 07:00

V Bohinju je lepo

Je že res, kot pravijo, da ima v Bohinju dež ta mlade, pa še kakšno simpatično anekdoto ali resnično zgodbo o Bohinjcih vemo vsi - celo oni sami, dejstvo pa je, da je Bohinj nekaj najlepšega, kar Slov...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 2. maj 2011 / 07:00

Arhibald Arhibaldovich je osvojil Glasbo z drugega planeta

Slovenski del sedaj že uveljavljenega Mars festivala 2011 bo potekal čez slab mesec na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Škofja Loka / ponedeljek, 2. maj 2011 / 07:00

Prve pol ure brezplačno parkiranje

Škofja Loka - Pred škofjeloško upravno enoto bo poslej mogoče prve pol ure parkirati brezplačno. To novost so uvedli 21. aprila. Kdor parkira več kot pol ure, pa bo moral za vsak...

Radovljica / ponedeljek, 2. maj 2011 / 07:00

Dotrajani vodovodi iz azbestnih cevi

V radovljiški občini je v javnem vodovodnem omrežju še skoraj četrtina azbestnih cevi.

Žirovnica / ponedeljek, 2. maj 2011 / 07:00

Lani prihodkov več od načrtovanega

Žirovnica - Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli zaključni račun lanskega proračuna. Prihodki so znašali 4,4 milijona evrov, kar je pet odstotkov več od načrto...

Kranj / ponedeljek, 2. maj 2011 / 07:00

Veliko pohodnikov prijateljstva in spomina

Kranj - Združenje borcev za vrednote NOB Kranj je ob 27. aprilu pripravilo pohod prijateljstva in spomina Udin boršt 2011. Letošnjega pohoda, že osemnajstega po vrsti se je udele...