Testenine in piščanec

Testenine in piščanec sta dve tipični sestavini, ki se pogostokrat znajdeta v naših obrokih. Lahko ju pripravimo na nešteto načinov in nikoli ne bosta razočarali. Za hiter in zdrav obrok si pripravimo testenine s piščancem, z nekaj minutami več dela pa zapečene testenine s piščancem.

Za pripravo testenin s piščancem in zeljem potrebujemo: 100 g polnozrnatih testenin, 100 g piščančjega fileja, 1 čebulo, 1 pest na rezance narezanega svežega zelja, 1 do 2 žlici kisle smetane, 1 žlico olja, ščepec mlete rdeče paprike.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in začinimo z malo mlete rdeče paprike. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. Dodamo pripravljeno meso, ki ga pražimo toliko časa, da se z vseh strani zapeče. Primešamo narezano zelje. Vse skupaj kuhamo še približno 10 minut. Vmes večkrat premešajmo. Testenine skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo ter jih vmešamo v omako. Dodamo kislo smetano in vse skupaj kuhamo še eno ali dve minuti. Pripravljene testenine postrežemo na topel krožnik in po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Sestavine so navedene za eno osebo. Količino povečamo za tolikokrat, za kolikor oseb jih bomo pripravljali.

Za pripravo zapečenih testenin s piščancem potrebujemo: 350 g piščančjih filejev, 250 g peresnikov, 2 pora (skupaj približno 300 g), 2 korenčka, 1 čebulo, 100 g graha, 200 g naribanega sira, 2 žlici olja, ščepec popra, 2 ščepca soli, 1 žličko suhega origana, 1 žlico masla.

Por in korenje operemo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Piščančje meso narežemo na krajše trakove. V večji ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo, korenje ter piščanca. Vse skupaj pražimo toliko časa, da piščanec rahlo porjavi. Nato primešamo por in grah, posolimo in popramo, začinimo z majaronom ter pražimo še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Peresnike skuhamo v osoljeni vodi. Kuhamo jih 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in jih vmešamo v pripravljeno omako. Globok pekač namažemo z maslom. V pekač stresemo zmes iz testenin. Po vrhu potresemo z naribanim sirom in pečemo pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Pripravljena jed zadostuje za tri do 4 osebe. Grah lahko uporabimo iz pločevinke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 9. maj 2024 / 10:51

Namestili oznake visokih voda

Razvojna agencija Sora je na zadnji aprilski četrtek v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje, Osnovno šolo Ivana Groharja in Zvezo geografov Slovenije pripravila dogodek Postavitev ozna...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 25. oktober 2012 / 07:00

Na prvi tekmi Jeseničani poraženi

Maribor - S tekmo med Mariborom in HK mladi Jesenice se je konec tedna začelo novo državno prvenstvo v hokeju na ledu. Poteka zelo okrnjeno, saj Telemach Olimpija igra v EBEL, Tr...

Žiri / četrtek, 25. oktober 2012 / 07:00

Iz težav vedno kot zmagovalci

Žiri 23. oktobra proslavljajo Dan spomina, ko je bil leta 1943 pregnan okupator. V soboto so praznovali s predsednikom Danilom Türkom.

Zanimivosti / četrtek, 25. oktober 2012 / 07:00

Donacije za avtomatski defibrilator

Kranj - V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj načrtujejo nakup novega avtomatskega defibrilatorja, aparata, ki je v pomoč pri oživljanju pri srčnem zastoju. »Z akcijo zb...

Zanimivosti / četrtek, 25. oktober 2012 / 07:00

Najlepša je Ulica Andreja Vavkna

Cerklje - V Cerkljah so pred kratkim v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna podelili občinska priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom v letošnjem letu. Ko...

Zanimivosti / četrtek, 25. oktober 2012 / 07:00

Koželjeva domačija spet živa

Staro kmetijo so najeli in temeljito prenovili člani Turističnega društva Komenda, ki bodo prostore namenili obujanju starih običajev in ohranjanju kulturne dediščine.