Inkovska princesa

Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo je bilo njeno ime. Po materi tudi v Atahualpa. Menda naj bi bila prava potomka zadnjega, trinajstega inkovskega vladarja. Kot otrok je živela v (danes najrevnejši perujski) pokrajini Cajamarca, visoko v Andih. Ko ji je bilo pet let, 1927, je začela oponašati glasove ptic. Postali so pozorni na njen čist in prodoren glas. S trinajstimi leti se je preselila v Limo. Pri dvajsetih je posnela prvo ploščo in z lahkoto odpela ptičji trilček, kar pomeni, da je »odžvrgolela« tri kolorature drugo za drugo, česar v njenem času ni zmogla nobena pevka na svetu. Njen glas pa je znal planiti iz sopranskih višav v globok bariton. Oglasila se je džungla, glasovi ptic in zveri. Magija tolkal. Pela je v štirih oktavah. Ko ji je bilo dvajset let, se je poročila z glasbenikom Moisesom Vaivencom, ki je vodil številno folklorno skupino perujskih plesalcev, pevcev in glasbenikov, in odšla z njim v Ameriko. Zaslovela je kot Yma Sumac. Bila je magične, eksotične lepote, ki jo je znala poudariti. Posnela je kar nekaj filmov, bila je res vladarica glasov. Umrla je 2008 v Hollywoodu, kjer je preživela 60 let, njena zvezda pa je v aleji slavnih (z googlanjem jo je mogoče priklicati). Tam, kjer je oponašala ptice, pa raste kvinoja, ki ni žitarica … a je polna človeku dobrih lastnosti.

Kvinoja s špinačo in parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kvinoje, 1,5 skodelice vode, pol žličke soli, 3 žlice oljčnega olja, pol skodelice pinjol ali četrt skodelice sončničnih semen, 1 strok česna, 2 skodelici mlade narezane špinače, 1 žlico limoninega soka, pest sesekljanega peteršilja, čilijeve kosmiči (po želji), 1 skodelico parmezana, pol naribanega, pol bolj grobo ostruganega.

Kvinojo dobro splaknemo pod vročo vodo, da izgubi grenčino. V kozico damo vodo, sol, kvinojo, zavremo, pokrijemo in kuhljamo približno 20 minut, da kvinoja popije vodo.

V kozici segrejemo olje, popražimo semena in čez 2 minuti dodamo strt česen. Nekajkrat obrnemo, dodamo kvinojo in špinačo. Mešamo tako dolgo, da špinača ovene. Dodamo sesekljan peteršilj in limonin sok. Po potrebi dodatno začinimo in dodamo nariban sir. Razdelimo na krožnike in po vrhu jedi potresemo preostali parmezan.

Kvinojin kolač s kakavom (brez moke)

Za 1 ozek, podolgast pekač potrebujemo: 2 skodelici kuhane kvinoje, četrt skodelice stopljenega masla, 4 jajca, tretjino skodelice mleka, 1,25 rjavega ali kokosovega sladkorja, 1 strok vanilje ali vanilin, 1 skodelico kakava, 1,5 žličke pecilnega praška, 1 žličko natrona, pol žličke soli, pol skodelice čokoladnih mrvic, pol skodelice sesekljanih mandljev ali pekan orehov.

Pečico ogrejemo na 175°. V eni skledi zmešamo jajca, dodamo sredico vaniljinega stroka, maslo in kvinojo.

V drugi skledi zmešamo sladkor, kakav, pecilni prašek, natron in sol in dodamo jajčni zmesi. Primešamo čokoladne kosmiče in mandlje. Namastimo primeren model, ga oprašimo z drobtinami in predenemo vanj testo. Pečemo 40–50 minut, odvisno od pečice. Najbolje, da naredimo preizkus z zobotrebcem. Zabodemo ga v kolač, in če je suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 19. marec 2021 / 10:03

Čistijo okolje, obrezujejo drevje

Škofja Loka – V Škofji Loki bo jutri, 20. marca, letošnja akcija čiščenja okolja, trajala bo od 8. do 13. ure, udeleženci pa se bodo zbrali na že znanih zbirnih mestih po krajevnih skupnostih. Hkra...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Praznik slovenske škofovske konference

Njen prvi predsednik je bil pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar, sedaj pa jo vodi ljubljanski nadškof Anton Stres.

GG Plus / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Ženevski avtosalon

Paša za oči, predstavitev tehnoloških dosežkov v avtomobilizmu in lepe punce.

Nasveti / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

"Dimnikar ožilja"

Ni bolj primernega časa za spodobno čiščenje organizma, kot je začetek pomladi, niti ni boljšega čistila za kri in prebavila od čemaža. Ne le, da si s česnom deli vonj, premore tudi vse njegove učinko...

Šport / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Gorenjski derbi je odplaknil dež

Kranj - Minuli petek so izžrebali pare polfinala nogometnega pokala. Ekipa Triglava se bo pomerila z Mariborom, drugi par pa je Aluminj – Celje. Prvi tekmi bosta na sporedu 10. a...

Šport / sreda, 13. marec 2013 / 07:00

Bled bo gostil EP v kegljanju na ledu

Bled - Blejska ledena ploskev bo od 13. do 17. marca prizorišče letošnjega odprtega evropskega prvenstva v kegljanju na ledu. Nastopilo bo več kot 250 tekmovalk in tekmovalcev iz...