Pomarančna torta

Nadvse okusna in osvežilna pomaranča torta, ki vsebuje veliko kreme in malo biskvita.

Za pripravo pomarančne torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 2 žlici mlačne vode, 1 zravnano žličko pecilnega praška; za namakanje biskvita: 1 dl toplega mleka, 2 žlici ruma; za kremo: 0,5 dl sladke smetane, 250 g mascarponeja, 150 g kisle smetane, 4 srednje velike pomaranče, 2 žlici sladkorja, 20 g instant želatine; za preliv: 100 g temne ali jedilne čokolade, 100 g sladke smetane.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor stepamo vsaj tri minute, oziroma dokler masa ne naraste in postane penasta ter svetlejše barve. Prilijemo dve žlici vode ter med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Na koncu vmešamo še sneg beljakov. Okrogel model za torto namastimo po dnu in potresemo z eno žličko moke. Oboda ne mastimo, saj tako lahko preprečimo, da bi bil biskvit na sredini višji kot na robu. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajen biskvit preložimo na krožnik, kjer bomo torto servirali, ter okrog njega namestimo tortni obod. Namočimo ga z mešanico mleka in ruma.

Priprava kreme: Pomaranče olupimo in jim odstranimo ves beli del (odstranimo jim kožice). Smetano stepemo. Posebej zmešamo mascarpone, kislo smetano in sladkor. Tri olupljene pomaranče zmeljemo s paličnim mešalnikom ter vanje vmešamo instant želatino. Preostalo pomarančo narežemo na manjše koščke. S kuhinjsko lopatko v smetano vmešamo zmlete pomaranče z želatino, narezane pomaranče ter nato še mešanico mascarponeja in kisle smetane. Kremo z lopatko dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Razporedimo jo po biskvitu in poravnamo. Torto postavimo za vsaj 4 ure v hladilnik, najbolje, da kar čez noč.

Priprava preliva: V lonček nadrobimo čokolado in prelijemo s sladko smetano. Vse skupaj stopimo nad paro ali v vodni kopeli. Stopljeno čokolado malce ohladimo. Torti previdno odstranimo tortni obod. Po vrhu prelijemo s stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, lahko torto še dodatno okrasimo z rezinami pomaranče.

Nasvet: Lupljenje pomaranč nam vzame nekoliko več časa, vendar s tem preprečimo, da bi pomaranče v torti pogrenile. Količino sladkorja v kremi uravnavamo po okusu. Ne potrebujemo ga veliko, saj so sladke že pomaranče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / sreda, 14. marec 2018 / 10:21

Čaka jih obnova še zadnjega odseka

Žiri – Cesta od Brekovic do Žirov je bila v preteklih tednih že skoraj neprevozna, saj so se avtomobili le stežka prebijali prek vseh lukenj v cestišču. Zato je tudi žirovska občina opozorila repub...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Začetek fizične gradnje objekta

Prva gradbena faza pomeni začetek gradnje objekta. Ne smemo pozabiti, da je potrebno pred tem pridobiti dokumentacijo.

Radovljica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Ponudili zamenjavo zemljišč

Turistično društvo Lesce je za ohranitev hipodroma na sedanji lokaciji ponudilo lastniku zamenjavo za zemljišča na območju načrtovanega turističnega centra Mivka.

Žirovnica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Nov upravljavec kulturne dvorane

Bojazni svetnikov, da bo Zavod za turizem in kulturo Žirovnica zaradi upravljanja kulturne dvorane na Breznici potreboval kadrovske okrepitve in zanemarjal turizem, so odveč, zatrjuje direktor zavoda...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Barve pomladi

Pomlad se bliža, prihaja z zanesljivimi koraki. Zleze nam pod kožo, nas radosti in nas napolni z novo energijo. Spet bomo kolesarili, nabirali regrat, zagnano pospravljali in marsikje tudi pleskali...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Namesto iglujev so nabirali rožice

V času zimskih počitnic se je 41 članov taborniškega rodu Stane Žagar ml. odpravilo na tradicionalno zimovanje. Pet dni so bili nastanjeni v stari vojaški karavli v Breginju ob italijanski me...