Pomarančna torta

Nadvse okusna in osvežilna pomaranča torta, ki vsebuje veliko kreme in malo biskvita.

Za pripravo pomarančne torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 2 žlici mlačne vode, 1 zravnano žličko pecilnega praška; za namakanje biskvita: 1 dl toplega mleka, 2 žlici ruma; za kremo: 0,5 dl sladke smetane, 250 g mascarponeja, 150 g kisle smetane, 4 srednje velike pomaranče, 2 žlici sladkorja, 20 g instant želatine; za preliv: 100 g temne ali jedilne čokolade, 100 g sladke smetane.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor stepamo vsaj tri minute, oziroma dokler masa ne naraste in postane penasta ter svetlejše barve. Prilijemo dve žlici vode ter med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Na koncu vmešamo še sneg beljakov. Okrogel model za torto namastimo po dnu in potresemo z eno žličko moke. Oboda ne mastimo, saj tako lahko preprečimo, da bi bil biskvit na sredini višji kot na robu. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajen biskvit preložimo na krožnik, kjer bomo torto servirali, ter okrog njega namestimo tortni obod. Namočimo ga z mešanico mleka in ruma.

Priprava kreme: Pomaranče olupimo in jim odstranimo ves beli del (odstranimo jim kožice). Smetano stepemo. Posebej zmešamo mascarpone, kislo smetano in sladkor. Tri olupljene pomaranče zmeljemo s paličnim mešalnikom ter vanje vmešamo instant želatino. Preostalo pomarančo narežemo na manjše koščke. S kuhinjsko lopatko v smetano vmešamo zmlete pomaranče z želatino, narezane pomaranče ter nato še mešanico mascarponeja in kisle smetane. Kremo z lopatko dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Razporedimo jo po biskvitu in poravnamo. Torto postavimo za vsaj 4 ure v hladilnik, najbolje, da kar čez noč.

Priprava preliva: V lonček nadrobimo čokolado in prelijemo s sladko smetano. Vse skupaj stopimo nad paro ali v vodni kopeli. Stopljeno čokolado malce ohladimo. Torti previdno odstranimo tortni obod. Po vrhu prelijemo s stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, lahko torto še dodatno okrasimo z rezinami pomaranče.

Nasvet: Lupljenje pomaranč nam vzame nekoliko več časa, vendar s tem preprečimo, da bi pomaranče v torti pogrenile. Količino sladkorja v kremi uravnavamo po okusu. Ne potrebujemo ga veliko, saj so sladke že pomaranče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 17. maj 2022 / 17:37

Popolna negovalka

Tam okoli leta 2002 so se tisti, ki so bili stari dobrih petdeset let, množično upokojevali. Ponekod zato, ker je bilo delovne sile preveč, drugje pa zato, ker so se s pošiljanjem delavcev na čakan...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Spremembe pri izvajanju dimnikarske službe

Popravek oziroma odgovor na članek pod gornjim naslovom

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Glasnih voda polna dolina

Dolina Mostnice s Planino Voje - Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nedrje slovenskega očaka. S severa jo razkošno opazuje Tosc, z vzhoda Pokljuka, z zahoda Fužinske planine, na jugu pa se odpira pro...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Peteršilj

Peteršilj je eden najizrazitejših naravnih tonikov, se pravi poživil, z njim so včasih hranili celo dirkalne konje, da bi bili hitrejši. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Šmarnice

Kdo ne pozna dehtečega vonja šmarnic. Te majske dni so jih polni travniki ob robovih gozdov. Tako v nižinah kot tudi višje v gorah. Po vrtovih so letos zacvetele že nekoliko prej. Šmarnica ni kot d...