Žan Kranjec / Foto: Andrej Tarfila

Matt mlajši poskrbel za nadaljevanje družinske tradicije v Kranjski Gori, Hadalin 22

Avstrijec Michael Matt je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Gre za njegov prvenec. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Stefanu Grossu (+0,30), tretji je bil Nemec Felix Neureuther (+0,46). Edini slovenski finalist Štefan Hadalin (+2,29) je osvojil 22. mesto.

Kranjska Gora – Avstrijec Marcel Hirscher ni ubranil lanske slalomske zmage na podkorenski strmini. Zato pa je s četrtim mestom osvojil še tretji mali kristalni globus v tej sezoni. Avstrijski as je v soboto v dežju in megli osvojil veleslalomsko zmago ter si zagotovil tako veliki kristalni globus za skupno zmago kot veleslalomski mali kristalni globus. Salzburžanu je uspel enkratni dosežek, ko je v letu, ko je postal veleslalomski in slalomski svetovni prvak, osvojil še oba tehnična mala globusa ter veliki globus v seštevkih svetovnega pokala. Boj za še tretji globus v tej sezoni je Hirscherju zelo olajšal izzivalec za slalomsko lovoriko Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se mu je v prvi vožnji primerila velika napaka, v cilj pa je prišel z velikim zaostankom 4,92 sekunde ter vpisal ničlo, saj se ni uvrstil v finalno vožnjo.

Hirscher v slalomskem seštevku vodi s 110 točkami pred Kristoffersnom. Glede na to, da je do konca le še slalom v Aspnu, si je avstrijski šampion zagotovil neulovljivo prednost za slalomski globus.

Avstrijski smučarji so letos zavladali Kranjski Gori. Hirscher je osvojil veleslalom, njegov rojak Matt pa slalom. Matt pred to sezono še ni bil na stopničkah, krstne je dobil na slalomu v Leviju z drugim mestom, v Kranjski Gori pa je sledila še krstna zmaga.

Triindvajsetletnik je uprizoril sijajno drugo vožnja, s katero je spomnil na vožnje, ki jih je uprizarjal njegov slavnejši brat Mario Matt, olimpijski in dvakratni svetovni slalomski prvak, ki je v letih 2007 in 2011 slavil tudi na slalomih v Kranjski Gori.

»To je čudovito, nekaj neverjetnega je, ko si v ciljni areni v vlogi vodilnega. V prvi vožnji sem bil drugi. Ko sem prišel v cilj v finalu in videl, da sem v zelenem, sem bil presrečen. Osredotočil sem se le na svoje smučanje, prav pa so mi prišle tudi izkušnje, saj sem tukaj nastopal v evropskem pokalu. V bistvu res obožujem ta hrib in res rad smučam tukaj v Kranjski Gori,« je bil navdušen Matt.

Drugouvrščenemu Grossu je zelo dobro uspela prva vožnja, saj je vodil, v finalu pa je imel kar nekaj težav, a jih je premagal: »Naredile so se grbine in luknje, bilo je res težko ostati v svoji liniji, ampak so mi prav prišle izkušnje, saj sem treniral prav na takšnih progah, spomladanskih, prepariranih s soljo.« Srečen je bil tudi Neureuther, ki je potrdil dobro formo s svetovnega prvenstva, na katerem je vzel slalomski bron: »Občutek je prekrasen. Še tretjič tukaj na stopničkah, lahko rečem le, da gre za zelo, vsaj zame, poseben hrib, tehnično zahteven, moški, z vedno zelo težkimi razmerami.«

Za veselje domačih navijačev je poskrbel 21-letni Vrhničan Hadalin, ki se je znova izkazal kot mojster prvih voženj, ko je z visoko startno številko 46 ujel še zadnjo vstopnico za finale, svoj prvi finale v Kranjski Gori. Hadalin je vpisal 30. čas prve vožnje ter nastopil kot prvi na startu finalne vožnje, kjer je na koncu njegov nastop zadoščal za 22. mesto, kar je njegov najboljši dosežek na vitranški progi.

»Zelo sem zadovoljen. Moramo vedeti, da sem prišel v finale z najvišjo številko. Bilo je korektno. Pred domačimi navijači prvič v trideseterici, da sem jim dal neko zahvalo za ta vikend, ker so nas spodbujali tudi v slabšem vremenu. Druga vožnja res ni bila najboljša, nisem se najbolj sprostil. Imel sem tudi malce težav s smučarski čevlji, ker so bili mehki. Kljub temu mislim, da mi je uspela solidna vožnja, ne najboljša. Postavil sem tretji čas druge vožnje. Zadovoljen sem z 22. mestom in novimi deveti točkami za svetovni pokal,« je dejal Hadalin, ki je zadovoljen s sezono, v kateri je zablestel z 10. mestom na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu.

Na obeh preizkušnjah letošnjega Pokala Vitranc sta bila Slovenca v finalu. Žan Kranjec je sobotni veleslalom končal na 23. mestu.

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je ocenil slovenska nastopa: »Oba sta naredila, kar sta lahko, pogoji niso bili na naši strani, sem pa zadovoljen, da sta oba tako Hadalin v obeh kot Kranjec v drugi vožnji dala svoj maksimum. Želeli smo si, da bi Kranjec končal v prvi deseterici. Nimamo kaj. Mi gremo vedno korak po korak, takrat ko se ne zgodi dober rezultat, ne delamo panike, se skušamo pogovoriti in narediti načrt, kako odpraviti napake. Vemo, kje so naše pomanjkljivosti, bomo skušali to nadgraditi in izboljšati.«

Slalom za 56. Pokal Vitranc je bil zadnja moška preizkušnja v svetovnem pokalu pred finalom v Aspnu, kjer se bodo merili najboljši smučarji v sezoni. Med Slovenci so si nastop v Aspnu zagotovili Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Boštjan Kline, Martin Čater in Žan Kranjec.

Prizadevni kranjskogorski organizatorji so znova kljubovali neprijaznemu vremenu ter pripravili najboljšo možno progo in snežno površino v danih razmerah. Generalnega sekretarja organizacijskega odbora 56. Pokala Vitranc Srečka Medvena novi vitranški čudež, ko so vztrajali in pripravili tekmovanje takrat, ko bi na drugih prizoriščih odnehali, ne čudi. Recept za uspeh je v pripravi ter v veliki pripadnosti vitranškemu pokalu vseh delavcev in prostovoljcev, zaradi katerih ima Pokal Vitranc daljšo tradicijo kot sam svetovni pokal, ki letos praznuje petdeseto obletnico.

Progo so namreč utrdili in pripravili že pred enim mesecem, tako da je vzdržala toplo vreme, dež, sneg in dež. V zadnjih dneh pa so jo še dodatno utrdili s soljo, gre za domačo slovensko piransko morsko sol, na tekmovališče pa so jo zmetali za približno dve toni. Kljub nič kaj prijaznemu vremenu in dežju si je v dveh dneh obe tekmi ogledalo skupno 10.500 ljubiteljev alpskega smučanja v ciljni areni, na tribunah in ob progi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 26. maj 2007 / 07:00

Pohujšanje v mestu šentloškem

Da bi se v mestu, ki je bilo nekdaj freisinško, dogajalo pohujšanje - to se pa res ne spodobi! V škofovsko mesto sodi pasijon, ne pa razne nečednosti. V tem, da jih ne dopušča, je loški župan spodobni...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Prispel je Bollywood

Ideja o gorskem wejkanju je zorela v glavah organizatorjev že nekaj let, ob razvoju sistemov winch je postala izvedljiva. Glavnina bollywoodske ekipe pa v Slovenijo prihaja danes.

Kranj / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Ko zbor poje Avsenikove pesmi

Kranj, Radovljica - V soboto, 1. septembra, bo ob 11. uri v atriju Pavšlarjeve hiše v Kranju, ob 18. uri pa še v Radovljiški graščini, nastopil projektni zbor KD Mysterium pod vodstvom Urš...

Gorenjska / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Kardinal Rode je pripravljen iti na test očetovstva

Ljubljana - V Sloveniji odmeva afera, v kateri Peter S. želi preveriti, ali je kardinal Franc Rode res njegov oče ali ne. Iz Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič so včeraj pred zaključkom...

Gorje / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

Spominski dan

Gorje - Pri spomeniku v Spodnjih Gorjah so se v torek spomnili poboja petih talcev pod hribom Revovca pred 71 leti. V njihove misli, tik preden so jih postrelili, se je poskušal vživeti sl...

GG Plus / petek, 31. avgust 2012 / 07:00

V šolo ali delat?

V ponedeljek se začne pouk v šolskem letu 2012/13. Že dolgo je obvezno, da gredo vsi otroci najprej v osnovno šolo, zaželeno pa, da bi jih šlo čim več tudi v poklicne in srednje šole. Ko smo v šo...