Kremna pita z arašidi

Okusna kremna sladica, pripravljena brez peke

Za pripravo pite z arašidi potrebujemo: za piškotno dno: 250 g keksov, 50 ml kave, 80 g masla; za prvi nadev: 150 g kremnega sira, 200 g mascarponeja, 200 g arašidovega masla (približno 5 žlic), 150 g mletega sladkorja, 3 dl smetane; za drugi nadev: 300 g mascarponeja, 100 g kisle smetane, 2 dl smetane, 100 g bele čokolade; za okrasitev: 50 g čokolade, 20 g masla, 1 žlico arašidovega masla, 1 pest arašidov.

Priprava piškotne podlage: Kekse zdrobimo. Če nimamo mešalnika, jih nalomimo v vrečko in jih zdrobimo z valjčkom. Stresemo jih v posodo, prelijemo s toplo kavo in stopljenim maslom. Dobro premešamo. Obod in dno tortnega pekača namastimo in vanj vsujemo piškotno mešanico. Mešanico dobro pritisnimo ob dno pekača, da se sprime. Pomagamo si lahko z žlico ali s skodelico, ki ima ravno dno. Pekač postavimo za eno uro v hladilnik.

Priprava prve kreme: Kremni sir macaropne, sladkor in arašidovo maslo stepemo, da nastane gladka zmes. Posebej stepemo 3 dl smetane. Smetano vmešamo v maso iz sira in arašidovega masla ročno z lopatko. Ta nadev razporedimo po piškotni mešanici.

Priprava druge kreme: Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Tukaj je pomembna posebna previdnost, saj moramo paziti, da čokolada ne pride v stik z vodo. Stopljeno belo čokolado nekoliko ohladimo. V posodi do gladkega zmešamo mascarpone in kislo smetano ter prilijemo stopljeno belo čokolado. Ročno vmešamo še 2 dl stepene smetane. Nadev razporedimo po arašidovem nadevu.

Okrasitev: Skupaj stopimo čokolado in maslo. S pomočjo žlice prelijemo stopljeno čokolado po torti. Segrejemo arašidovo maslo, da se nekoliko utekočini, in tudi tega pokapljamo po torti. Potresemo še z arašidi.

Pito postavimo vsaj za dve uri v hladilnik. Odstranimo obod torte in postrežemo.

Nasvet: Za kremni sir je mišljen klasični sirni namaz. Nadomestimo ga lahko v celoti z macarponejem ali pa mascarpone nadomestimo s kremnim sirom. Za piškotni nadev lahko kavo izpustimo, vendar moramo dodati nekoliko več masla, da se piškotne drobtine sprimejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 14. marec 2021 / 11:12

Je Primičeva Julija iz Tržiča

Nekateri podatki napotujejo na sklepanje, da izhaja rod »Prešernove« Julije tudi iz Tržiča. Prvi znani predstavnik rodbine Gašper Primic je umrl 9. marca 1752 v Tržiču. Rodil se je leta 1710 kmečki...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 19. februar 2016 / 13:57

Podobe, ki odpirajo oči

Fotograf Matic Zorman je prejemnik letošnje nagrade neodvisne fotografske organizacije World Press Photo, najprestižnejšega fotografskega priznanja na svetu.

Slovenija / petek, 19. februar 2016 / 13:46

Širi se strah pred migranti

Slovenija sprejela nove ukrepe za obvladovanje migrantskega toka. Negotovost glede morebitne namestitve migrantov v Baumaxovem poslopju širi strah. Za jutri napovedan protestni shod.

Slovenija / petek, 19. februar 2016 / 13:43

Neža Einspieler nova direktorica zveze

Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, osrednja gospodarska ustanova Slovencev na Koroškem in članica koroškega gospodarskega zborničnega sistema ima novo direktorico. Upravni odbor je s februarje...

Bled / petek, 19. februar 2016 / 13:33

Pokal Bleda v zimskem plavanju

Bled – Na Bledu bodo jutri spet gostili pokal Bleda v zimskem plavanju. Registracija in prijava udeležencev bo potekala od 9. do 10. ure na prizorišču pokala, to je na zunanjem kopališču Grand hote...

Kultura / petek, 19. februar 2016 / 13:32

Razstavlja Sergeja Gartner

Škofja Loka – Danes ob 19. uri odpirajo v Sokolskem domu razstavo slik Sergeje Gartner iz Selške doline, natančneje iz Selc. Študirala je likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti in pri doc. dr. J...