David Skornšek in Dejan Židan med ogledom obrata Meso Kamnik

Za kakovostno slovensko meso

Minuli petek je Meso Kamnik obiskal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Z direktorjem Davidom Skornškom sta se pogovarjala o viziji podjetja, ki temelji na visoki kakovosti mesa slovenskega izvora.

Kamnik – Meso Kamnik, ki od leta 2005 deluje pod okriljem skupine Farme Ihan, svoje poslovanje utemeljuje na blagovni znamki Mesar Anton, pod katero prodaja večino proizvodov družbe. Direktor skupine David Skornšek je poudaril prizadevanje družbe za ohranjanje samooskrbe s svinjskim mesom in uveljavitev blagovne znamke, ki združuje sveže meso in mesne izdelke slovenskega porekla.

»Vesel sem, da ima skupina Farma Ihan vizijo nadaljnjega razvoja, ki temelji na višji kakovosti. Takšna vizija omogoča, da vsi znotraj verige dobijo nekaj več. Slovenija namreč ne sme temeljiti na nizkocenovni, množični proizvodnji, ki izčrpava zemljo, ljudi in industrijo,« je ob obisku v podjetju povedal minister Dejan Židan in dodal, »Še posebej me veseli, da skupina gradi tudi na spoštljivem, pristnem in osebnem odnosu do prvega člena v verigi preskrbe s hrano, torej do kmetij, s katerimi sodelujejo. To je partnerski način, ki si ga želimo v Sloveniji.«

Skupina Farma Ihan, znana kot največji slovenski proizvajalec svinjine, ki trg oskrbi s 54 tisoč prašiči, obsega tudi sedemdeset kooperantov, ki v največji meri prihajajo iz severovzhodne Slovenije in Štajerske. Kljub temu je samooskrba s svinjskim mesom le tridesetodstotna. Za to je krivo porušeno cenovno razmerje med proizvodnimi stroški in odkupnimi cenami svinjskega mesa slovenskega porekla, ki se sooča tudi z vedno večjim uvozom svinjine iz drugih držav.

»Želimo doseči priznanje glede kvalitete našega mesa,« je povedal Skornšek, ki je mnenja, da so njihovi proizvodi na policah trgovcev podcenjeni. »Slovenija je majhen trg, dojemljiv za cene. Čutimo vdore poceni viškov mesa, ki potem nelojalno udarijo tudi po nas in zbijajo naša pričakovanja.« Prepričan je, da imajo kvalitetno meso slovenskega porekla, v kar vlagajo veliko energije. »Kakovostno meso je plod trdega dela in je pogojeno s kvalitetno krmo in vzrejo. Slovenija je znana po nizki uporabi antibiotikov v kmetijstvu, mi pa med slovenskimi podjetji pri tem še posebej izstopamo,« dodaja Skornšek. Med državami članicami namreč Slovenija porabi le 33,4 miligrama antibiotikov na kilogram prirasta, kar jo uvršča med najbolj vestne v Evropski uniji, saj so pred njo le štiri nordijske države. Družbi Meso Kamnik surovine zagotavlja Farma Ihan, ki pa zaradi integrirane prireje porabi štirikrat manj antibiotikov, kot znaša slovensko povprečje, le 7,1 miligrama na kilogram prirejenega mesa. Za primerjavo: v sosednji Avstriji jih porabijo 56, v Italiji pa kar 360 miligramov na kilogram.

Tudi zato pozdravljajo idejo o označbi kvalitetnih lokalnih proizvodov z zaščitnim znakom Izbrana kakovost – Slovenija. Med prioritetnimi cilji pa Skornšek poudarja tudi skrb za večjo prepoznavnost njihove blagovne znamke. Pozornost bodo posvečali tudi temu, da bo slovenski potrošnik v domačem mesu prepoznal kakovost ter da bo njihovo meso primerno zastopano na policah trgovskih verig.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Spomin na grozodejstva v Kokri

Kokra – Domačini in udeleženci iz drugih krajev so se pred tednom dni v velikem številu prišli poklonit vsem nedolžnim žrtvam, ki jih je pred 67 leti okupator pobil na kokrški zemlji. Spom...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 31. januar 2017 / 16:24

Jimijeve kitarske zgodbe

Kranjčan Marko Matjašič - Jimi je izdal samostojen album Zgodbe, ki ga bo predstavil na Prešernov dan, v sredo, 8. februarja, ob 12.30 v kranjskem Stolpu Škrlovec. Predstavitev bo sledila...

Razvedrilo / torek, 31. januar 2017 / 16:18

Razpis za narečne viže že odprt

Na Radiu Sora se že pripravljajo na 17. Večer slovenskih viž v narečju, ki je edini slovenski glasbeni festival, ki spodbuja ohranjanje narečij.

Nasveti / torek, 31. januar 2017 / 12:20

Elektrika in napredek

Živimo v času, ko brez električnih naprav ne moremo nič več. Preživetje v naravi brez elektrike in naprav pomeni res zgolj preživetje. Večino časa nameniš pripravi hrane, bivališča. In včasih je ob...

Nasveti / torek, 31. januar 2017 / 12:19

Pita z zeleno

Zelena s svojim okusom in vonjem popestri marsikatero jed. Eterična olja s terpeni so naravna protimikrobna zaščita v zeleni. Ti učinkujejo proti bakterijam in glivam tudi na naših sluznicah in čre...

Razvedrilo / torek, 31. januar 2017 / 12:18

Prismojeni profesorji bluesa v KluBaru

Kranj – V soboto, 4. februarja, ob 21. uri bo v KluBaru koncert zasedbe Prismojeni profesorji bluesa.