Nagrajenci lanskega natečaja Volbankove ustanove. Mnogi od njih bodo prijeli za pero tudi letos.

Pisali bodo, pesnili in risali

Predsednika Krščanske kulturne zveze in Slovenske prosvetne zveze Janko Krištof in dr. Avguštin Brumnik v odprtem pismu izražata zaskrbljenost zaradi zapiranja nekaterih poslovalnic slovenske banke in posojilnic, ki so bile velik podpornik kulturnega in prosvetnega delovanja Slovencev. Bojita se, da bodo naprodaj tudi hiše, v katerih delujejo ta društva. Vodstvo banke in posojilnice pozivata k odgovornemu ravnanju v dobro slovenske skupnosti.

Volbankova ustanova iz Celovca, ki zadnja leta spodbuja koroško mladino k pisanju v slovenščini, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza so v začetku tedna predstavile letošnji literarni natečaj za pisanje v slovenščini z naslovom Pisana pomlad. To je že sedmi zaporedni natečaj, ki vsako leto navduši za pisanje v slovenščini več sto mladih različnih starosti. Najboljši so vsako leto nagrajeni, tudi z izdajo in objavo njihovih del.

Predsednik strokovnega odbora natečaja dr. Miha Vrbinc je povedal, da vsako leto namenjajo posebno pozornost izbiri tem za pisanje, ki morajo po eni strani določiti temo pisanja, po drugi strani pa omogočiti čim več ustvarjalne svobode. Tudi letos bodo teme prilagojene starosti. V nižji skupini, ki vključuje otroke od tretje do pete šolske stopnje, bodo pisali o družini, lahko v obliki pesmi, spisa in tudi risbe. Tema srednje skupine, v katero so vključeni otroci med 6. in 9. šolsko stopnjo, bo prijateljstvo, ki bo lahko opisano z besedo ali sliko, tudi filmsko. Višja skupina, v kateri so dijaki od 10. do 13. šolske stopnje, bo razmišljala o Evropi, lahko tudi v obliki pogovorov ali reportaž. Najstarejša skupina, v kateri bodo mladi do 25 let, pa bodo pisali o neznanem, presenetljivem. Mladim bodo pri pisanju pomagali prizadevni mentorji. Rok za oddajo prispevkov je 10. marec. Volbankova ustanova se imenuje po zdravniku Jožetu Volbanku, koroškemu Slovencu, ki je pred nemškutarji bežal v tedanjo Jugoslavijo in kot zdravnik deloval v Kranjski Gori, svojo zapuščino pa je namenil skladu za šolanje koroške slovenske mladine.

Danes teden zvečer ob 19. uri bosta v veliki dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza podelila 38. Tišlerjevo nagrado, ki jo prejmejo posamezniki, ki so bistveno prispevali k ohranitvi in razvoju slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Letošnjo bo prejel upokojeni profesor in ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu ter politik na lokalni in deželni ravni in zagovornik samostojnega slovenskega političnega gibanja Jože Wakounig iz Kotmare vasi. Mož odločnega značaja in jasnih besed bo v prihodnjih prispevkih deležen tudi naše pozornosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

V Bohinju se bosta poročila Tjaša Brus in Matej Pičman

Med petimi sodelujočimi pari, ki so se potegovali za bohinjsko ohcet, je uspelo največ glasov zbrati paru pod zaporedno številko pet: Tjaši Brus in Mateju Pičmanu.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 30. september 2021 / 16:00

Odštevalnika do Planice

Rateče – V Planici in Kranjski Gori se je začelo odštevanje do svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023.

Zanimivosti / četrtek, 30. september 2021 / 15:58

Dan odprtih vrat na skupnem vrtu Sorško polje

Dan je bil namenjen druženju, ogledu vrta, izmenjavi semen in dobrih praks, ozaveščanju ...

Preddvor / četrtek, 30. september 2021 / 15:56

Cerkev na Bregu ob Kokri znova sije

Cerkvi sv. Lenarta na Bregu ob Kokri so obnovili zvonik. Ker je breška cerkev kulturni spomenik, so nad obnovo budno bedeli tudi pristojni za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Kronika / četrtek, 30. september 2021 / 15:44

Združeni proti zlorabam otrok

Pred dnevi je stekla mednarodna kampanja slovenske policije, Europola in policij držav Zahodnega Balkana Reci ne!, ki ozavešča o spletnih spolnih zlorabah otrok in mladostnikov.

Rekreacija / četrtek, 30. september 2021 / 15:22

Doživeti vzpon v soteski

Maloško poldne (1823 m n. m.) in Ostra peč (1801 m n. m.) – Vodnata soteska, ob kateri je speljana približno tristo petdeset metrov dolga ferata, ki premaga sto metrov višinske razlike. Drugačen prist...