Enolončnica in juha

Priprava enolončnic je zelo priročna, saj ne zahteva veliko dela, hkrati pa enolončnice s pravilno izbiro sestavin lahko predstavljajo povsem hranljiv obrok. Razne zelenjavne juhe predstavljajo odlično rešitev, da v svojo prehrano vključimo več zelenjave. Posebej za ta čas je primerna juha iz brstičnega ohrovta. Brstični ohrovt je namreč poznan kot antioksidant, ščiti pred virusi in bakterijami, deluje protirakavo in protivnetno.

Za pripravo enolončnice z mletim mesom potrebujemo: 400 g mletega mesa, 1 žlico svinjske masti, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 korenčka, 2 pesti narezane kolerabe, 5 listov zelja, 2 pesti krajših testenin (npr. polžkov), 1,5 l vode, 1 žličko soli ali 1 žlico domače 'vegete', 1 lovorjev list, 0,5 žličke suhega timijana.

Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Prepražimo jo na svinjski masti. Dodamo mleto meso in česen ter mešamo, da meso na vseh straneh porjavi. Po vrsti dodajamo očiščeno in na kocke narezano zelenjavo, od najbolj trde do najbolj mehke. Vse skupaj dušimo 5 minut. Potresemo s soljo ali domačo 'vegeto', s timijanom, dodamo lovorjev list in zalijemo z 1,5 l vrele vode. Enolončnico kuhamo 45 minut, primešamo testenine ter kuhamo še približno 15 minut.

Nasvet: Zelenjavo izbiramo glede na tisto, kar imamo na voljo (lahko dodamo krompir, blitvo, repo …). Ko je enolončnica kuhana, jo pred postrežbo pustimo stati v posodi 10 minut. Namesto z vodo lahko zalijemo tudi z jušno osnovo in prilagodimo količino soli.

Za pripravo juhe iz brstičnega ohrovta potrebujemo: 350 g brstičnega ohrovta, 4 dl vode, 2 dl mleka, 1 žlico masla, 1 čebulo, 3 stroke česna, 2 ščepca soli, 2 ščepca popra, kislo smetano.

Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. V posodi raztopimo žlico masla in prepražimo čebulo s česnom. Dodamo opran brstični ohrovt, osolimo in popramo ter vse skupaj zalijemo z vodo in mlekom. Kuhamo približno 30 minut, oziroma dokler ohrovt ni kuhan. Iz posode vzamemo nekaj brstičnih ohrovtov in jih prihranimo za kasneje. Ostalo juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Brstični ohrovt, ki smo ga prej vzeli iz posode, narežemo na polovice ter ga vrnemo k pretlačeni juhi. Juho nalijemo v globoke krožnike in na vsak krožnik juhe damo žlico kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Zadovoljni smučarji na Kobli

Bohinjska Bistrica – Na Kobli v letošnji zimi niso imeli težav s snegom, vse naprave so začele obratovati že 12. decembra. »Naša prednost je poleg dolgih prog odlična dostopnost,...

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 18. december 2019 / 14:20

O poslovniku spet prihodnjič

Gorjanski občinski svetniki so na seji minulo sredo obravnavali tudi spremembe in dopolnitve poslovnika občinskega sveta Občine Gorje, a so zaradi nasprotovanja svetnice Anje Bunderla odločanje o tem...

Nasveti / sreda, 18. december 2019 / 14:19

Dobro leto

Mojca Logar je zbolela, zato tokrat objavljamo dva članka Janeza Logarja.

Razvedrilo / sreda, 18. december 2019 / 14:16

Pravljična dežela

V Gorajtah pri Škofji Loki je v gozdičku skrita Pravljična dežela, kjer živijo pravljični junaki. V predbožičnem času dežela in njeni prebivalci oživijo – letos že deseto leto zapored. Ansambel Zarja...

Šport / sreda, 18. december 2019 / 14:01

Tekaška elita v Planici

Ta konec tedna bosta v Planici tekmi svetovnega pokala v teku na smučeh: v soboto posamičen sprint, v nedeljo pa še ekipni sprint. Prijavljenih je 174 tekmovalcev iz 25 držav.

Kultura / sreda, 18. december 2019 / 13:59

Severju in igralcem v čast

V nedeljo so na Loškem odru že devetinštiridesetič podelili Severjeve nagrade. Poklicni igralski nagradi Nini Ivanišin in Ani Urbanc.