Društvo za podvodne dejavnosti Bled je sodelovalo tudi pri dvigu vina iz jezera.

Vinski zaklad

V globini Blejskega jezera je od letošnje pomladi počival štajerski vinski zaklad, ki je v vsej svoji žlahtnosti ugledal luč sveta letos decembra. Trenutek je bil pravšnji: prešeren in dobrodelen.

Vino Štajerska je pred meseci pripravil prvi dobrodelni potop vin v Blejsko jezero. Potop so organizirali v sodelovanju z Vilo Prešeren Bled, občino Bled, CUDV Draga, Zavodom za kulturo Bled in Društvom za podvodne dejavnosti Bled. Že takrat so povedali, da je potop v celoti dobrodelnega značaja. Prvi dvig so načrtovali oktobra, a se je ta zgodil decembra. Vmes je sicer Blejsko jezero dobilo še eno pošiljko: doživelo potop primorskih vin Stojana Ščurka, a to je že druga zgodba, se je pa priljubljeni vinar oglasil tudi pri slavnostnem dvigu štajerskega vinskega zaklada. Ti pa so poskrbeli – ponovno vinarja Boštjan Protner in Danilo Steyer v sodelovanju s someljejem Matevžem Strajnarjem iz Vile Prešeren – da je Bled oziroma Blejsko jezero dobilo letos tudi svoje vino. Poimenovali so ga Lacus Bled, naredili pa posebej za spremljavo priljubljene blejske rezine oziroma kot jo večina imenuje: kremšnite.

Kot smo že omenili, je bil slavnostni dvig štajerskega vina decembra. Vina so tako dokončno luč nad gladino ugledala po več kot šestih mesecih. Nekaj penin Joannes hiše Joannes Protner, ohlajenih na ravno pravšnjo decembrsko temperaturo jezerskega dna, so lahko okušali tudi prisotni, potem pa so v toplem okolju Vile Prešeren izpeljali še dobrodelno dražbo. Za tri lične lesene zaboje z dvema, štirimi in šestimi steklenicami so poiskali nove lastnike, izhodiščne cene zabojev pa so bile petdeset, sto in sto petdeset evrov. Za dražiteljski element je poskrbel Aleš Ravnik, pedagog CUDV Draga, katerega varovancem so namenili tudi vsa zbrana sredstva. Pri Vino amicum pa upajo, da bo potop postal tradicionalni dogodek.

Seveda tudi tokrat brez kulturnega programa ni šlo. Zanj so poskrbeli varovanci omenjenega centra, glasbeno spremljavo pa so zaupali pianistki Maji Tajnšek in violinistu Branku Brezavščku.

Gorenjska je v zadnjih dneh decembra razpoložena precej pevsko. Tudi v Mojstrani ni nič drugače. Tako je v torek ob 18. uri Trg Olimpijcev gostil koncert kranjskogorskega pevca Anzheta, 29. decembra pa Večer pevskih talentov z gostjo Aleksandro Vovk, ki smo jo spremljali tudi v finalni zgodbi letošnje oddaje Slovenija ima talent. Večer se bo ravno tako začel bo 18. uri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Blisk in grom z jasnega

V poletnih mesecih smo priče številnim vročinskim nevihtam, ob katerih se pojavljajo sicer na pogled čudovite, toda izjemno nevarne strele.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...