Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 1. november 2019 / 13:48

Ponatisnili so Jezersko kroniko

Pred enaindvajsetimi leti je izšla Jezerska kronika avtorja Andreja Karničarja. Knjigo so ponatisnili v petsto izvodih.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 18. december 2009 / 07:00

Izvolili bodo novo vodstvo in podelili priznanja

Preska - Člani Društva rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji se bodo danes, v petek, ob 11. uri zbrali v Pastoralnem domu v Preski pri Medvodah na občnem zboru društva, na ka...

Kronika / petek, 18. december 2009 / 07:00

Kriminal

Lažni bombni preplah na šoli Jesenice - Policisti so v sredo nekaj pred 11. uro prejeli anonimen klic, da je na Srednji šoli Jes...

Zanimivosti / petek, 18. december 2009 / 07:00

Razstava jaslic družin s Primskovega

Kranj - V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Primskovem je še do nedelje na ogled razstava jaslic, ki so jih prinesle družine s Primskovega. Danes in jutri si jih lahko o...

Humor / petek, 18. december 2009 / 07:00

Slovenski fuzbal v novih dresih

Na zadnji skupščini Nogometne zveze Slovenije so sprejeli sklep, da bodo slovenski nogometaši od leta 2012 naprej igrali v dresih v barvah državne zastave. Na zvezo so že prispele nekatere celostne ob...

Zanimivosti / petek, 18. december 2009 / 07:00

Gorenjska razstava malih živali

Kranj - V organizaciji Društva gojiteljev malih živali Kranj bo od danes, 18. decembra, do nedelje, 20. decembra, med 8. uro in 15.30 v šotoru ob trgovskem centru Qlandia potekal...