Rusko zelje

Kislo zelje je eno bolj zdravih živil, ki ga v veliki meri uživamo v jesenskem in zimskem času. Je krtača za črevo in prijatelj imunskega sistema. V preteklosti so ga kisali z namenom konzerviranja, danes pa ga uporabljamo predvsem zaradi njegove značilne arome in okusa ter seveda bogate prehranske vrednosti. Uporabimo ga lahko v raznih solatah, kot samostojno jed, prilogo ... Rusko zelje je neka vrsta musake s kislim zeljem, rižem in mletim mesom.

Za pripravo ruskega zelja potrebujem: 700 g kislega zelja, 0,5 kg mletega mesa, 1 dl riža, 2 čebuli, 2 žlici masti, 1 kislo smetano, 1 žlica olja za pekač, začimbe: 0,5 žličke mlete kumine, 1 lovorjev list, 0,5 žličke soli, 2 ščepca popra, 0,5 žličke mlete paprike.

Kislo zelje speremo pod tekočo vodo in go ožamemo. Čebuli olupimo ter sesekljamo. V ponvi segrejemo eno žlico masti in na njej prepražimo eno nasekljano čebulo. Dodamo ožeto zelje, lovorjev list in potresemo s kumino. Zelje pražimo približno 15 minut oziroma dokler se ne zmehča. Pripravimo si drugo ponev, v kateri prav tako segrejemo žlico masti in prepražimo še drugo čebulo. Dodamo mleto meso, ki ga osolimo, popramo ter potresemo z mleto papriko. Vse skupaj pražimo približno 20 minut. Medtem skuhamo 1 dl riža v 1,5 dl rahlo osoljene vode. Skuhamo ga le do polovice – torej kuhamo polovico toliko časa, kot piše na embalaži.

Pripravimo si pekač, ki ga premažemo z žlico olja. Na dno razporedimo polovico pripravljenega kislega zelja, ki smo mu odstranili lovorjev list. Enakomerno ga prekrijemo z rižem in nato še z mesom.

Pokrijemo z drugo polovico zelja. Nazadnje vse skupaj premažemo s kislo smetano. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo, da se ne zapeče preveč.

Nasvet: Ko je rusko zelje pečeno, je priporočljivo, da ga pustimo stati približno 30 minut, da se nekoliko ohladi. Tako bo postal bolj kompakten in lepše ga bomo lahko narezali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Prvi bokserski dizel na svetu

Japonski Subaru, ki že dolga leta vztraja pri simetričnem štirikolesnem pogonu in bencinskih bokserskih motorjih, je prvič v svoji zgodovini predstavil dizelski motor.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 18. julij 2024 / 19:33

Pomanjkljivosti zakona o psihoterapiji

V psihoterapevtskih društvih in organizacijah so prepričani, da je trenutni predlog zakona o psihoterapevtski in klinični psihoterapevtski dejavnosti slabo pripravljen. Na ministrstvu pa – ravno naspr...

Slovenija / četrtek, 18. julij 2024 / 19:32

Pri slovenskih šestošolcih slabo bralno razumevanje

Državni izpitni center je objavil prve informacije o dosežkih učencev šestega in devetega razreda na nacionalnem preverjanju znanja v letošnjem šolskem letu.

Radovljica / četrtek, 18. julij 2024 / 15:55

Različni pogledi na muzejski vrt

V Tržiču so med 30. junijem in 14. julijem potekale dejavnosti v okviru mednarodnega projekta Revive, ki ga vodi Združenje zgodovinskih mest Slovenije. Projekt je zasnovan z namenom oživitve starih me...

Rekreacija / četrtek, 18. julij 2024 / 14:58

Kolenogriz nad Mlinarico

Goličica (2101 m n. m.) – Vrh z neoznačeno potjo, skrit v zavetju bližnjih orjakov. Odmaknjen, neobljuden, totalno nasprotje nekaterih vršiških vrhov. Možici so zvesti prijatelji.

Gospodarstvo / četrtek, 18. julij 2024 / 14:55

Bolezni zmanjšujejo pridelek

Na nedavnem Agrosaatovem Dnevu polja na Polici pri Naklem so ugotavljali, da bo letos zaradi bolezni manjši pridelek žit, še zlasti pa pridelek krompirja.