Rusko zelje

Kislo zelje je eno bolj zdravih živil, ki ga v veliki meri uživamo v jesenskem in zimskem času. Je krtača za črevo in prijatelj imunskega sistema. V preteklosti so ga kisali z namenom konzerviranja, danes pa ga uporabljamo predvsem zaradi njegove značilne arome in okusa ter seveda bogate prehranske vrednosti. Uporabimo ga lahko v raznih solatah, kot samostojno jed, prilogo ... Rusko zelje je neka vrsta musake s kislim zeljem, rižem in mletim mesom.

Za pripravo ruskega zelja potrebujem: 700 g kislega zelja, 0,5 kg mletega mesa, 1 dl riža, 2 čebuli, 2 žlici masti, 1 kislo smetano, 1 žlica olja za pekač, začimbe: 0,5 žličke mlete kumine, 1 lovorjev list, 0,5 žličke soli, 2 ščepca popra, 0,5 žličke mlete paprike.

Kislo zelje speremo pod tekočo vodo in go ožamemo. Čebuli olupimo ter sesekljamo. V ponvi segrejemo eno žlico masti in na njej prepražimo eno nasekljano čebulo. Dodamo ožeto zelje, lovorjev list in potresemo s kumino. Zelje pražimo približno 15 minut oziroma dokler se ne zmehča. Pripravimo si drugo ponev, v kateri prav tako segrejemo žlico masti in prepražimo še drugo čebulo. Dodamo mleto meso, ki ga osolimo, popramo ter potresemo z mleto papriko. Vse skupaj pražimo približno 20 minut. Medtem skuhamo 1 dl riža v 1,5 dl rahlo osoljene vode. Skuhamo ga le do polovice – torej kuhamo polovico toliko časa, kot piše na embalaži.

Pripravimo si pekač, ki ga premažemo z žlico olja. Na dno razporedimo polovico pripravljenega kislega zelja, ki smo mu odstranili lovorjev list. Enakomerno ga prekrijemo z rižem in nato še z mesom.

Pokrijemo z drugo polovico zelja. Nazadnje vse skupaj premažemo s kislo smetano. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo, da se ne zapeče preveč.

Nasvet: Ko je rusko zelje pečeno, je priporočljivo, da ga pustimo stati približno 30 minut, da se nekoliko ohladi. Tako bo postal bolj kompakten in lepše ga bomo lahko narezali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. november 2015 / 12:02

Cene kmetijskih in gozdnih zemljišč

Kranj – Po podatkih geodetske uprave se je število prodaj kmetijskih in gozdnih zemljišč v letošnjem prvem polletju v primerjavi z lanskim prvim polletjem opazno zmanjšalo – pri kmetijskih zemljišč...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Triglavu naslov v kategoriji U13 in U15

V soboto je bil na 17. dnevu vaterpolistov Slovenije odigran tudi finale državnega prvenstva v kategoriji U13.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Na hišnem sejmu predstavili novosti

Korotan je v nedeljo na hišnem sejmu predstavil dve novosti iz Claasovega prodajnega programa.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Davčna uprava poziva k vložitvi napovedi

Kranj - Če davčni zavezanci do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2009, morajo najkasneje do 2. avgusta sami vložiti napoved za odmero dohodnine. N...

Prosti čas / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Big Brother slavnih

Jeseni na Pop tv prihaja resničnostni šov Big Brother, v katerem bodo nastopili znani obrazi. Znane Gorenjce smo povprašali, ali bi sprejeli ponudbo za sodelovanje.

Zanimivosti / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Anketa: Slovenija bo šla naprej

Jutri bo slovenska reprezentanca na svetovnem nogometnem prvenstvu igrala z Anglijo. Se ji bo uspelo uvrstiti se v osmino finala in kaj o petkovi tekmi z ZDA menijo navijači, ki prvenstvo spremljajo d...