Rusko zelje

Kislo zelje je eno bolj zdravih živil, ki ga v veliki meri uživamo v jesenskem in zimskem času. Je krtača za črevo in prijatelj imunskega sistema. V preteklosti so ga kisali z namenom konzerviranja, danes pa ga uporabljamo predvsem zaradi njegove značilne arome in okusa ter seveda bogate prehranske vrednosti. Uporabimo ga lahko v raznih solatah, kot samostojno jed, prilogo ... Rusko zelje je neka vrsta musake s kislim zeljem, rižem in mletim mesom.

Za pripravo ruskega zelja potrebujem: 700 g kislega zelja, 0,5 kg mletega mesa, 1 dl riža, 2 čebuli, 2 žlici masti, 1 kislo smetano, 1 žlica olja za pekač, začimbe: 0,5 žličke mlete kumine, 1 lovorjev list, 0,5 žličke soli, 2 ščepca popra, 0,5 žličke mlete paprike.

Kislo zelje speremo pod tekočo vodo in go ožamemo. Čebuli olupimo ter sesekljamo. V ponvi segrejemo eno žlico masti in na njej prepražimo eno nasekljano čebulo. Dodamo ožeto zelje, lovorjev list in potresemo s kumino. Zelje pražimo približno 15 minut oziroma dokler se ne zmehča. Pripravimo si drugo ponev, v kateri prav tako segrejemo žlico masti in prepražimo še drugo čebulo. Dodamo mleto meso, ki ga osolimo, popramo ter potresemo z mleto papriko. Vse skupaj pražimo približno 20 minut. Medtem skuhamo 1 dl riža v 1,5 dl rahlo osoljene vode. Skuhamo ga le do polovice – torej kuhamo polovico toliko časa, kot piše na embalaži.

Pripravimo si pekač, ki ga premažemo z žlico olja. Na dno razporedimo polovico pripravljenega kislega zelja, ki smo mu odstranili lovorjev list. Enakomerno ga prekrijemo z rižem in nato še z mesom.

Pokrijemo z drugo polovico zelja. Nazadnje vse skupaj premažemo s kislo smetano. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo, da se ne zapeče preveč.

Nasvet: Ko je rusko zelje pečeno, je priporočljivo, da ga pustimo stati približno 30 minut, da se nekoliko ohladi. Tako bo postal bolj kompakten in lepše ga bomo lahko narezali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 16. maj 2017 / 16:04

Dan, ko vabijo muzeji in galerije

Mednarodni muzejski dan letos praznuje svojo štiridesetletnico. Muzeji in galerije ga bodo obeležili s prostim vstopom na različne prireditve – od vodenj po razstavah do predavanj in muzejskih delavni...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Blaž Pesjak novi šef Merkurja

Merkurjev nadzorni svet za začasnega predsednika uprave imenoval Blaža Pesjaka, dosedanjega člana uprave.

Gorenjska / sreda, 29. september 2010 / 07:00

V spomin in zahvalo: Dr. Marko Benedik (1940-2010)

Dolgoletni župnik v Ratečah in Kranjski Gori

Nasveti / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Juretov zadnji spust

Kolo preklinjam samo takrat, ko mi vzame življenje. Ne moje, to mu še ni uspelo. Zasovražim ga, ko vzame življenje nekomu, ki sem ga imel rad.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Anketa: Niso naklonjeni stavki v javnem sektorju

V več dejavnostih javnega sektorja se je včeraj začela stavka. Kako o njej in o zahtevi javnih uslužbencev, da se jim povečajo plače, razmišljajo naključni sogovorniki?

Prosti čas / sreda, 29. september 2010 / 07:00

Gorenjski kvintet: ohcet in Švica

Gorenjski kvintet, ki ga vodi harmonikar Grega Korošec, je izvrstno opravil svojo vodilno glasbeno vlogo na nedavni prvi Avsenikovi poroki, saj je igral na šrangi, na civilni in cerkveni poroki p...