Pašteta

V trgovini imamo celo paleto izbire paštet od različnih proizvajalcev, vendar se nobena od njih ne more primerjati z doma narejeno pašteto. Uporabimo sveže sestavine in ne potrebujemo nobenih dodatkov, da bi podaljšali rok svežine. Malo za hec in malo zares pa se lahko spet malo poigramo, tako kot smo se že pretekli teden s čokoladnimi ježki. Tokrat uporabimo pašteto ter nekaj dodatkov in pripravimo ''smejkote''. Menim, da se jim otroci ne bodo upirali in bodo z veseljem poskusili domačo pašteto.

Za pripravo jetrne paštete potrebujemo: 500 g jeter, 250 g masla, 2 žlici olja, 2 čebuli, 1 lovorjev list, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 zravnano žličko soli, 3 ščepce popra, ostale začimbe po želji (majaron, timijan, bazilika, drobnjak, peteršilj).

Čebuli olupimo ter ju na drobno nasekljamo. Prepražimo ju na olju. Jetrca dobro umijemo, osušimo ter narežemo na manjše rezine. Stresemo jih k čebuli. Osolimo, popopramo, potresemo z mleto papriko in dodamo lovorjev list. Vse skupaj pražimo 20 minut in vmes večkrat premešamo. Posodo odstavimo, jetra ohladimo. Ohlajena jetra damo v mešalnik. Dodamo začimbe po želji ter na kose narezano maslo. Zmeljemo, da postane zmes enotna. Po okusu še dosolimo. Pašteto pred serviranjem hranimo v hladilniku dve uri, da se dobro ohladi.

Nasvet: Pašteto lahko v dobro zaprtih posodicah hranimo v hladilniku tudi več dni.

Za pripravo ''smejkotov'' potrebujemo: pol francoske štruce, 2 žlici jetrne paštete, 5 delikatesnih kumaric, 1 žlico kečapa.

Francosko štruco narežemo na 1 cm debele kolobarje ter nanje namažemo pašteto. Kumarice narežemo po dolgem na polovice in jih položimo na pašteto tako, da so videti kot usta. S kečapom naredimo oči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 16. maj 2018 / 19:26

Zadovoljne so uporabnice in zaposlene

Kranj – Mineva leto dni, odkar je Materinski dom Gorenjske uradno prevzel v najem hišo v lasti Fundacije Vincenca Drak­slerja ter tako svoje delovanje po šestih letih z Jesenic preselil v Kranj. Pr...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 11. avgust 2016 / 12:59

Šenčurski bikoborec

V Šenčurju še vedno iščejo bikoborca, ki si je pred časom, očitno pod vplivom svojih bolj znanih španskih kolegov, podredil kar tri lokalne bike. Za informacije o njem je celo razpisanih tisoč evrov n...

Medvode / četrtek, 11. avgust 2016 / 12:57

Izdali nov turistični katalog

Javni zavod Sotočje Medvode je izdal nov turistični katalog Medvode, dobrodošli na sotočju.

Razvedrilo / četrtek, 11. avgust 2016 / 12:54

Večeri z okusom

Kranj – V KluBaru se ob sobotah vrstijo Večeri z okusom. Tako sta teraso tokratno soboto napolnila kitarist Jernej Zoran in pevka Urška Bakovič, v soboto, 13. avgusta, pa v KluBar prihaja Maja Zalo...

Kronika / četrtek, 11. avgust 2016 / 12:53

Zasegli so sumljive zavitke

Železniki – Škofjeloški policisti so v Železnikih obravnavali domačina, ki je imel pri sebi več zavitkov posušene in praškaste snovi. Zavitke so policisti zasegli, v primeru potrditve suma, da gre...

Kultura / četrtek, 11. avgust 2016 / 12:53

Festival z razgledom: Kamfest 2016

Kamnik – 12. avgusta bo Kamnik ponovno obiskal Kamfest, tokrat že trinajstič. Na različnih lokacijah po Kamniku se bo vse do 20. avgusta našlo kaj zanimivega prav za vsakogar. Glavni oder bo v znam...