Zamenjava tolarskih kovancev še do konca leta

Kranj – V prvih oktobrskih dneh je minilo petindvajset let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega lastnega denarja v samostojni Sloveniji, ki ga je Banka Slovenije izročila v obtok v obliki bonov v vrednosti od enega tolarja do pet tisoč tolarjev. Vrednostni boni so bili začasen denar, saj je Banka Slovenije pripravljala izdajo pravega denarja – bankovcev in kovancev. Prve tolarske bankovce je dala v obtok septembra 1992 in je z njimi postopoma zamenjevala vrednostne bone. Leta 2004 je Slovenija postala članica Evropske unije, z uveljavitvijo zakona o uvedbi evra pa je od 1. januarja 2007 v Sloveniji plačilno sredstvo evro. Čeprav bo torej od uvedbe evra kmalu minilo že deset let, je vrednostne bone in tolarske bankovce in kovance še vedno možno zamenjati v evre. Medtem ko za menjavo bonov in bankovcev ni časovne omejitve, pa je tolarske kovance možno zamenjati le še do konca leta. Menjava poteka le na blagajni Banke Slovenije, od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro, v sredah pa tudi od 14. ure do 15.30.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

E-ji pred kvarom ščitijo živila, kaj pa naše zdravje?

Coca Cola bo zaradi velikih pritiskov javnosti zaradi študije, ki je dokazala, da natrijev benzoat (E211) v celicah kvasovk poškoduje DNK, omenjeni aditiv umaknila iz svojih izdelkov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Anka in Andrej Orehar z Dorfarij sta na Gorenjski glas naročena že od nekdaj.

Prosti čas / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Znova bo skušala začarati

V nedeljski polfinalni oddaji Slovenija ima talent bo nastopila tudi 14-letna Maja Triler iz Dolenje vasi.

Gospodarstvo / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Ko ti umažejo dobro ime ...

Pred časom se je deloma razpletla medijska tožba družbe Sava iz Kranja zoper Kanal A, ki je v času največje gledanosti o tej gospodarski družbi objavil po njihovem mnenju sporne prispevke.

GG Plus / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Sv. Zofija, prosi za nas

Tole pisanje sem zastavil v dneh, ko godujejo trije ledeni možje. Pred očmi pa sem imel Zofko, »ta uscano«, katere god bo letos danes, v soboto. Napovedi kažejo, da se bo kar lepo uscala in je to...

Komenda / sobota, 15. maj 2010 / 07:00

Prenovljena Glavarjeva cesta

V Komendi danes praznujejo občinski praznik. Po slavnostni seji bodo odprli prenovljen odsek Glavarjeve ceste, na kateri bo tudi gasilska parada.