Porova pita in omleta

Kot vsaka domača zelenjava tudi por vsebuje cel kup koristnih snovi. Poln je vitaminom, mineralov, je naravni diuretik, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pospešuje prebavo, znižuje koncentracijo holesterola, krepi imunski sistem … Tudi v kulinariki je široko uporaben. Porova pita z jajci in hrenovko je odlična popestritev našega jedilnika. Kadar imamo manj časa ali pa si želimo zgolj hiter in hranljiv obrok, si pripravimo porovo omleto, ki je iz skoraj enakih sestavin kot porova pita, vendar brez testa.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za krhko testo: 250 g moke, 120 kg masla, 1 žlica kisle smetane, 1 jajce, 2 ščepca soli; za nadev: 0,5 kg pora, 200 g hrenovke, 1 paradižnik, 2 žlici olja, 2 ščepca soli; za preliv: 3 jajca, 150 g kisle smetane, 1 dl mleka, 1 pest naribanega sira.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. V jamico narežemo maslo, dodamo kislo smetano, okrog pa potresemo sol. Zamesimo krhko testo, ki naj počiva 30 minut.

Priprava nadeva: Por narežemo na pol centimetra široka kolesa. Prepražimo ga na dveh žlicah olja ter ga osolimo. Poru dodamo narezane hrenovke in na koščke narezan paradižnik. Premešamo ter vse skupaj pražimo še 5 minut.

Priprava preliva: Jajca stepemo, vmešamo kislo smetano in mleko. Na zadnje dodamo še sir.

Sestavljanje pite: testo razvaljamo na centimeter debelo. Z njim obložimo namaščen pekač. Po testu razporedimo nadev iz pora. Nadev prelijemo z jajčnim prelivom. Nazadnje vse skupaj na rahlo premešamo z vilico, da se preliv razlije med nadev. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Nasvet: Namesto hrenovke lahko uporabimo tudi kakšno drugo klobaso. Primerna je tudi panceta.

Za porovo omleto potrebujemo: 0,5 kg pora, 200 g hrenovke, 5 jajc, 150 g kisle smetane, 1 pest naribanega sira, sol in poper, 1 žlico masla.

Hrenovko skuhamo. Por narežemo na tanjša kolesa ter ga prepražimo v ponvi na žlici masla. Dodamo na koščke narezan paradižnik in narezano kuhano hrenovko. Posolimo in popramo ter vse skupaj pražimo še 10 minut. Iz jajc, kisle smetane in sira pripravimo jajčni preliv, tako da vse sestavine dobro zmešamo. Polovico jajčne mešanice vlijemo na namaščeno ponev, po njej razporedimo pripravljen por s hrenovko in paradižnikom ter prelijemo s preostalo jajčno mešanico. Omleto pečemo 5 minut na eni strani, nato obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi strani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 19. junij 2016 / 10:11

Lastništvo Globusa urejajo

V začetku tega tedna je bil vendarle sklenjen sporazum o delitvi solastnine in ureditvi medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki poslovne stavbe Globus.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Waltin selektor, Kopitar pomočnik

Ljubljana - Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije je v začetku tedna za novega selektorja naše hokejske reprezentance potrdilo Matsa Waltina. Švedski strokovnjak, rojen 7....

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Na Krvavcu začeli smuko

Krvavec - Danes se je nova smučarska sezona začela tudi na Gorenjskem. Na Krvavcu so namreč za obratovanje pripravili proge 1, 2, 5, 6, 10, 11, 15 in poligon za začetnike, na kat...

Zanimivosti / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Klic dobrote za Alojza Trojarja iz Železnikov

Žirovnica - Minulo soboto je v kulturni dvorani na Breznici potekal dobrodelni večer Klic dobrote v organizaciji župnijske Karitas Breznica. Nastopil je igralec Gregor Čušin

Gospodarstvo / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

V Termah že milijon obiskovalcev

Snovik - Bazenski kompleks Term Snovik je v razmeroma kratki zgodovini doslej obiskalo že kar milijon obiskovalcev. Milijontega plavalca v teh mladih in najvišje ležečih slovensk...

Zanimivosti / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Čas za smučarske sejme

Škofja Loka, Bled - Tudi letos Smučarski klub Alpetour pripravlja tradicionalni sejem rabljene smučarske opreme. Sejem bo to soboto in nedeljo, oba dneva med 8. in 19. uro, potek...