Vsem sodelujočim učencem so na koncu podelili priznanja. / Foto: Tina Dokl

Kranj na slikah otrok

V Turističnem društvu Kranj so minuli četrtek podelili priznanja učencem, ki so sodelovali na letošnji likovni koloniji, na kateri so upodabljali kranjske zanimivosti.

Likovno kolonijo so v Turističnem društvu (TD) Kranj ob podpori kranjske občine pripravili 18. leto zapored. Letos je sodelovalo 18 učencev v spremstvu šestih mentorjev iz sedmih kranjskih osnovnih šol. »Vsako leto se nam pridružijo tudi novi udeleženci, ki prek likovnega ustvarjanja obenem spoznavajo Kranj,« je pojasnil predsednik TD Kranj Andrej Tavčar.

»Letos prvič sodelujem. Že od majhnega rada rišem, tudi v šoli me podpirajo pri tem,« je razložila osmošolka Aleša Capuder iz Osnovne šole Franceta Prešerna. Za motiv, ki ga je upodobila na svoji sliki, je izbrala Plečnikovo stopnišče. S končnim izdelkom je bila sicer zadovoljna, a obenem je skromno pripomnila, da je vedno lahko boljše. Devetošolca Lenarta Bogataja iz Osnovne šole Staneta Žagarja je k sodelovanju na likovni koloniji spodbudila njegova mentorica, ki je že v šoli opazila njegov talent. »Narisal sem pročelje starejše hiše, pri čemer sem se osredotočil na vhodni del oziroma portal,« je pojasnil in dodal, da je bila to zanj zanimiva izkušnja. »Zdi se mi, da mi je še kar uspelo,« je bil zadovoljen s svojo sliko. Tudi sedmošolcu Martinu Rauchu je udeležbo na koloniji predlagal njegov učitelj likovne umetnosti. »V risanju preprosto uživam,« je dejal. Za motiv si je izbral gotsko cerkev. Priznal je, da si je zadal kar zahtevno nalogo, veliko dela je imel predvsem s senčenjem. Na koncu je bil s svojim izdelkom kljub temu zadovoljen.

Učenci so risali na različnih lokacijah v starem mestnem jedru. Za ustvarjanje so izbrali različne tehnike. Motive so izbrali sami oziroma s pomočjo mentorjev. »Največkrat so to stare stavbe oziroma njihova pročelja in različni zanimivi detajli po mestu,« je razložil Tavčar in dodal, da na ta način učencem lahko predstavijo tudi zgodovino Kranja. Za vse sodelujoče učence so ob koncu pripravili pogostitev in jim podelili priznanja. Njihova dela bodo tudi razstavili na treh lokacijah po Kranju, in sicer v galeriji Zavoda za turizem, v Mestni knjižnici Kranj in turističnem društvu, je še dodal Tavčar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 30. november 2021 / 18:10

Več šol s prostorsko stisko

V Osnovni šoli Stražišče bi potrebovali vsaj štiri dodatne učilnice, izrazito pomanjkanje prostorov pa imajo vsaj še na osnovnih šolah Staneta Žagarja, Helene Puhar, Jakoba Aljaža, na Kokrici ...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 12. oktober 2016 / 12:45

Veronikin tek presežkov

Osmi Veronikin tek po kamniških mestnih ulicah je postregel z največjo udeležbo do zdaj in rekordom proge Petra Lamovca.

Nasveti / sreda, 12. oktober 2016 / 12:42

Prehlad ali gripa?

Tako radi rečemo kar počez, spet se me je lotil en virus ... Kako pa vemo, ali gre za prehlad ali gripo? O tem smo govorili z zdravnico družinske medicine Tatjano Peharc.

Jesenice / sreda, 12. oktober 2016 / 12:17

Sodoben center za ravnanje z odpadki

Družba EKOGOR je na deponiji Mala Mežakla zgradila sodoben center za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Mehanska obdelava že poteka, biološka bo poskusno stekla ta mesec.

Razvedrilo / sreda, 12. oktober 2016 / 12:16

S traktorjem v sedemdeseta

Franc Sekne iz Vogelj je pred dobrim tednom dni praznoval 70. rojstni dan. Dan pred 5. oktobrom bi mu sosedje pripravili mlaj, a so jim njegovi najbližji razložili, da mu pripravljajo pres...

Mularija / sreda, 12. oktober 2016 / 11:13

Kranj na slikah otrok

V Turističnem društvu Kranj so minuli četrtek podelili priznanja učencem, ki so sodelovali na letošnji likovni koloniji, na kateri so upodabljali kranjske zanimivosti.