Imeli bodo nov statut

Na sredini seji kranjskega mestnega sveta so svetniki v prvi obravnavi sprejeli nov statut, največ vprašanj pa je bilo treba razrešiti glede vloge krajevnih skupnosti ter združevanja različnih komisij.

Od 29 prisotnih svetnikov je za nov statut Mestne občine Kranj v prvi obravnavi glasovalo 23 svetnikov, šest pa jih je bilo proti.

Kranj – Sredina seja sveta Mestne občine Kranj je bila že druga ta mesec, na njej pa so govorili o novem statutu občine.

»S spremembami statuta želimo po eni strani upoštevati zakonske spremembe v zadnjih devetih letih, še pomembnejše pa je, da v ta temeljni akti zapišemo osnovna načela za delovanje občine. Pri pripravi osnutka novega statuta smo zasledovali cilj, da v čim večji možni meri ne prepisujemo zakona, s čimer se želimo izogniti dodatnim spremembam statuta v prihodnosti. Glavni cilj sprememb statuta je, da zagotovimo čim bolj učinkovito delo mestnega sveta, komisij in uprave,« je o razlogih za sprejem novega statuta povedala vodja urada za splošne zadeve in občinska pravobranilka Mateja Koprivec.

»Staut je bil star osem let in v tem času se je veliko spremenilo, zato je sprememba statuta potrebna. S tem bomo omogočili ne le učinkovitejše delo mestnega sveta in uprave, ampak ga bomo tudi uskladili z zakonodajo in potrebami, ki jih ima občina. Preden sem to točko dal na dnevni red seje, smo se kar štirikrat sestali s kolegijem svetniških skupin in trikrat s predstavniki komisije za krajevne skupnosti, štirikrat je zasedala statutarno-pravna komisija, nov statut pa so obravnavale tudi vse komisije,« je pojasnil tudi župan Boštjan Trilar, ki je kljub temu na sredini seji odgovarjal še na nekaj vprašanj in pomislekov svetnikov. V svetniški skupini SDS so namreč prepričani, da bo sosvet, ki bo ustanovljen namesto komisije za krajevne skupnosti, imel manjšo vlogo, kar bo v praksi pomenilo ukinjanje krajevnih skupnosti. Kot je povedal Branko Grims, pa za nov statut niso glasovali tudi zato, ker niso naklonjeni združevanju komisij. Nekaj pomislekov so imeli tudi preostali svetniki, Primož Terplan iz SMC pa je statut pohvalil, saj je po njegovem mnenju pripravljen res strokovno.

»Glede zmanjšanja števila komisij pri Mestnem svetu s petnajst na deset smo se odločili, ker je naš moto, da združimo komisije, ki obravnavajo sorodne teme. Ker je največ pomislekov glede združevanja komisije za socialne zadeve, kulturo in družbene dejavnosti, smo se odločili, da preverimo, koliko obravnavanih primerov je bilo zadnja leta na teh komisijah, in glede na ta podatek bomo do druge obravnave pripravili nov predlog,« je povedal župan Boštjan Trilar in dodal, da komisija za krajevne skupnosti, v kateri so bili vsi predsedniki svetov krajevnih skupnosti, ni bila zakonita. »Ker pa se zavedamo, kako pomembne so krajevne skupnosti, in ker je bila želja, da vseeno sodelujejo vsi predsedniki svetov krajevnih skupnosti, smo se dogovorili, da ustanovimo sosvet, v katerem bo vseh 26 predsednikov in se bodo sestajali pred vsako sejo mestnega sveta. S tem so bili zadovoljni,« je še dodal župan Boštjan Trilar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 24. junij 2013 / 09:06

Bolje sprejeti napačno odločitev kot nobene

Nekdanjega avstrijskega dirkača in trikratnega svetovnega prvaka formule ena je tokrat kot osrednjega govorca prestižnega poslovnega dogodka TopTalk 2013 v Slovenijo povabil Si.mobil.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Osvežimo se z ribezom

Sveže ali posušene ribezove liste ali jagode poleti uporabimo za osvežilne in poživljajoče čajne mešanice. Iz jagod si pripravimo tudi osvežilni ribezov sok, dodajmo jih v sadne solate ali iz njih sku...

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Spremenili obdavčljivi znesek subvencij

Vlada je iz obdavčitve izvzela plačila za hribovska in druga območja s težjimi pridelovalnimi razmerami.

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Čadoničeva bo še vodila veterinarsko upravo

Ljubljana – Vlada je na četrtkovi seji ponovno imenovala dr. Vido Čadonič Špelič za generalno direktorico republiške veterinarske uprave. To funkcijo opravlja že od leta 2004 dal...

Gospodarstvo / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Prejeli bodo izpolnjene ugovore

Ljubljana – V drugem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2008, ki jih je davčna uprava poslala zavezancem 8. maja, je bilo tudi 7036 izračunov, pri katerih ni upoš...

Kranj / sreda, 27. maj 2009 / 07:00

Na Primskovem odprli prenovljeni Mercator

Kranj – V soboto dopoldne so ob Domu krajanov na Primskovem odprli prenovljeno trgovino Mercator, ki so jo nekoliko povečali in obogatili njeno ponudbo.