Prosena kaša v drugačni podobi

Ko doma ponudim sladico in rečem, da jo naj najprej poskusijo in povedo, iz katerih sestavin je, dobim odgovore, kot so: ''krema od kremih rezin'', ''neka premium različica vaniljevega pudinga", ''vaniljeva krema'' … Torej, vse mogoče, samo da je prosena kaša ali kaj podobnega, nisem slišala. Iz povsem enostavnih sestavin, kot so prosena kaša in jabolka, lahko naredimo sladico neverjetnega okusa. Je zdrava, nizkokalorična in predvsem poceni.

Za pripravo sladice iz prosene kaše in jabolk potrebujemo: 150 g prosene kaše, 1,5 dl vode, 4,5 dl mleka, pol žličke soli, 1 vanilin sladkor, 1 vanilin strok, 2 žlici sladkorja, 2 dl sladke smetane, 2 žlici ruma; za jabolčni nadev: približno 0,5 kg jabolk, pol limone, 2 ščepca cimeta, 2 ščepca mletih klinčkov, 1 žlico sladkorja. 2 dl smetane za okras.

Proseno kašo stresemo na cedilo in jo speremo pod tekočo vodo. V kozici zavremo vodo, jo osolimo ter dodamo odcejeno proseno kašo. Pomešamo in počakamo, da ponovno zavre. Prilijemo mleko. Dodamo sladkor, vanilin sladkor ter vanilin strok. Kašo na zmerni temperaturi kuhamo 20 minut. Med kuhanjem kašo večkrat premešamo. Kuhano odstavimo s štedilnika in jo nekoliko ohladimo. Kaši prilijemo rum in jo zmešamo v mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi prilijemo še malce mleka. Sladko smetano stepemo in jo nežno primešamo k ohlajeni kaši. Mešanico iz sladke smetane in prosene kaše nadevamo v kozarce, ki jih nato postavimo na hladno, da se vsebina dobro ohladi in strdi. Med tem časom pripravimo jabolčni nadev: jabolka olupimo, narežemo na krhlje in odstranimo peščišče. Narežemo jih na manjše kocke, ki jih stresemo v kozico. Jabolka prelijemo s sokom polovice limone, potresemo s sladkorjem, s cimetom in klinčki. Na nižji temperaturi jih dušimo približno 15 minut, da se zmehčajo. Zmešamo jih s paličnim mešalnikom. Jabolčni nadev razporedimo v kozarčke po prosenem nadevu. Sladico postavimo na hladno, da se ohladi.

Okrasimo s sladko smetano, ki jo po želji potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom.

Nasvet: Mletih klinč­kov ne dobimo v vsaki trgovini. Lahko jih nadomestimo s celimi, ki jih odstranimo, preden jabolka pretlačimo. Tudi če jih izpustimo, ne bo nič narobe. Vanilin strok lahko nadomestimo z dodatnim vaniljevim sladkorjem – v tem primeru zmanjšamo ostalo količino sladkorja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

Evropsko nogometno prvenstvo 2008

Med 7. in 29. junijem 2008 bo v Avstriji in Švici potekalo Evropsko nogometno prvenstvo. Prvenstvo se bo začelo s tekmo med reprezentancama Švice in Češke. Tekme bodo potekale v švicarskem Baslu,...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Na Bledu odprli pustolovski park

Bled - Na vrhu Straže sta pred kratkim podjetji Koren Sports in 3glav adventures odprli prvi pustolovski park pri nas. Park, ki ponuja kar 65 različnih dogodivščin, omogoča dve-...

Prosti čas / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Zabava z biatlonci

Biatlonski dan na Pokljuki je bil tradicionalen zaključek sezone, namenjen v prvi vrsti druženju. Plesa v dežju in vetru ni bilo, igral pa je slovenski Joe Cocker.

Mularija / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Učenci o državah EU

Učenci od prvega do petega razreda Osnovne šole Naklo in podružnic Duplje ter Podbrezje so sodelovali v celoletnem projektu Slovenija in drugi evropski narodi, ki sta ga vodili Andreja Grašič

Prosti čas / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Perzijski princ: Sipine časa

Režiser Mike Newell se je tokrat podal med puščavske sipine srednjeveške Perzije, kjer se neustrašni mladenič Dastan s pomočjo spretnosti in poguma izkaže v bitki, zato ga kralj posvoji.

GG Plus / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Trener in tekmovalec

Borut Malavašič je eden izmed trenerjev ŠD Tabor Žiri, društva, ki bo prihodnji teden obeležilo 50-letnico delovanja.