Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je prepričan, da bosta vlada in sindikat storila vse, da do zdravniške stavke ne pride. / Foto: arhiv GG

Prva resna pogajanja

Predsednik zdravniškega sindikata Fides je zadnja pogajanja z vlado o kolektivni pogodbi za zdravnike označil za prva resna. Slovenski policisti bodo dobili novo orožje.

Nadaljevanje pogajanj

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata so ta teden nadaljevali usklajevanja o predlogih sprememb kolektivne pogodbe za zdravnike. Po besedah državne sekretarke Nine Pirnat so se pogovarjali predvsem o urejanju normativnega dela, vlada je sindikatu predlagala tudi, da se standardi in normativi ter obračunski model ZZZS upoštevajo pri načrtovanju kadrov. O tarifnem delu kolektivne pogodbe niso govorili. Pirnatova je ob tem poudarila, da bodo morebitne spremembe tarifnega dela povezane z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, kar pa je stvar vlade in ne le ministrstva za zdravje. Po oceni predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina so bila tokratna pogajanja prva resna, po njegovem mnenju je vladna pogajalska skupina razumela, da so resni in težki pogajalci, ki se pogajajo z argumenti. Čeprav je prepričan, da bosta obe pogajalski strani storili vse, da do napovedane stavke ne bi prišlo, pa se priprave nanjo kljub vsemu nadaljujejo. Državna sekretarka je še napovedala, da bo ministrstvo za zdravje že septembra v petih bolnišnicah začelo poskusno meriti obseg dela zdravnikov, med drugim tudi na Jesenicah in Golniku.

Brglezovo voščilo Prekmurcem

V sredo smo praznovali državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki po mnenju predsednika državnega zbora Milana Brgleza predstavlja »enega svetlejših in bolj navdihujočih trenutkov naše zgodovine«. Kot je navedel v voščilu, smo domovina v prvi vrsti ljudje in vse njene pokrajine, brez katerekoli od njih pa bi bila slovenska domovina nepopolna. Z omenjenim praznikom se spominjamo 17. avgusta 1919, ko je bila na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predana v roke civilnemu upravitelju, s čimer je Prekmurje pripadlo tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Novo orožje za policiste

Slovenska policija se bo še letošnjo jesen opremila z novim orožjem. Notranje ministrstvo je namreč pred kratkim sklenilo pogodbe za dobavo 250 pištol glock 19 in skoraj 150 avtomatskih pušk različnih kalibrov v skupni vrednosti 451.589 evrov (brez DDV), dodatnih 102 tisoč evrov (z DDV) pa bodo namenili za dobavo štirih detektorjev sledi eksplozivov. Orožje, ki bo dobavljeno najpozneje do 15. novembra, kupujejo za izvajanje zakonskih nalog policije v skladu s sprejeto tipizacijo oborožitve v policiji, pri čemer gre deloma za zamenjavo starega orožja in tistega orožja, ki ni v skladu s tipizacijo oborožitve v policiji, del orožja pa je potreben za opremljanje novo sprejetih policistov, so pojasnili na policiji. Notranje ministrstvo je pred dnevi objavilo tudi javno naročilo za nakup specialnega vozila z vodnim topom, s katerim bi zamenjali 30 let stari vodni top znamke TAM. Podoben razpis so objavili že leta 2010, ki pa je bil kasneje zaradi krčenja sredstev za opremo policije preklican. Sedanji vodni top je policija uporabila le na protestih leta 2012, sicer pa so na njem le usposabljali policiste.

Sprejeli novih štirinajst prebežnikov

V okviru premestitev prebežnikov iz Italije in Grčije je v sredo iz Grčije v Slovenijo prispelo novih 14 prebežnikov, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in sicer dvanajst državljanov Sirije in dva Iračana. Med sprejetimi sta dve družini s skupaj šestimi otroki, zakonski par in dva samska moška, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Do tega tedna so v Slovenijo že premestili 61 beguncev, od tega 46 iz Italije in 15 iz Grčije, Slovenija pa naj bi skupaj sprejela 567 oseb, ki bodo lahko zaprosile za mednarodno zaščito, in za trajno še 60 beguncev. Medtem se Slovenija zaradi zaostrenih razmer v Turčiji pripravlja tudi na morebiten vnovičen begunski val, saj že potekajo operativni sestanki, nevladne organizacije pa so v pripravljenosti. Aktivnosti izvaja tudi Agencija Združenih narodov za begunce v Sloveniji, je potrdila uradna govorka nacionalne pisarne Špela Majcen.

Začetek izkopa v Hudi Jami

Začenja se izkopavanje posmrtnih ostankov žrtev iz rudniškega rova v Hudi Jami pri Laškem, ki jih bodo pokopali v mariborskem spominskem parku Dobrava. Dragica Bac z direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja na ministrstvu za delo je za TV Slovenija napovedala, da bodo dela v Hudi Jami končana v 17 mesecih in da bodo žrtve dostojno pokopane. V Hudi Jami so že pred več kot sedmimi leti odkrili osem plasti mumificiranih trupel, v jašku 1 pa naj bi bilo še okoli 2500 trupel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

NLB začela prodajo obveznic

Kranj - Nova Ljubljanska banka (NLB) je v ponedeljek začela prodajo obveznic v skupni nominalni vrednosti do sto milijonov evrov. Obveznice po sto evrov lahko kupijo domače ali t...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. avgust 2016 / 07:00

Pojasnilo

V članku Vozličasti dermatitis vse bližje Sloveniji, ki je bil objavljen v časopisu 29. julija na strani Kmetijstvo, smo dr. Ivanu Toplaku iz Nacionalnega veterinarskega inštituta pripisali izjavo,...

Kultura / petek, 19. avgust 2016 / 15:30

Jazz kamp, ki ni kampiranje

Danes zvečer se bo s koncertom Mie Žnidarič in Steve Klink kvarteta začel letošnji, že trinajsti po vrsti, Jazz kamp Kranj. Ta bo tokrat »krik poletja«, kot pravi aktualni slogan.

Jesenice / petek, 19. avgust 2016 / 13:31

V soboto vrhunec poletja na Golici

Jesenice – Osrednji poletni dogodek na 1835 metrov visoki Golici bo v soboto, 20. avgusta, ko bo pri koči tradicionalno srečanje Jeseničanov in planincev od drugod. Organizatorji z njim želijo čim...

Slovenija / petek, 19. avgust 2016 / 13:26

Prva resna pogajanja

Predsednik zdravniškega sindikata Fides je zadnja pogajanja z vlado o kolektivni pogodbi za zdravnike označil za prva resna. Slovenski policisti bodo dobili novo orožje.

Zanimivosti / petek, 19. avgust 2016 / 13:02

Na Triglavu bodo varili pivo

Ekipa petih pivoljubcev, pivopivcev in pivoznalcev se bo danes, 19. avgusta, odpravila na Triglav, kjer namerava zvariti pijačo bogov (ali krajše: pivo).