Kamniške brbončice
Od petka do nedelje je Kamnik gostil različna kulinarična dogajanja, ki so v center ljubkega mesta pripeljala tako radovedneže kot tudi tiste, ki so se ustavili z namenom raziskovanja oziroma okušanja. Seveda je glavno vlogo ponovno igral sir trnič z Velike planine.
Dneve trniča, ki se v Kamniku odvijajo vsako leto v začetku avgusta, so letos nadgradili s koncem tedna tradicionalnih lokalnih jedi Okusi Kamnika. Tako je že v petek Kamniški kulinarični večer Glavni trg v mestu spremenil v udobno 'dnevno sobo' z ležalniki. Le korak stran so se ljubiteljem dobrega s stojnic smehljali slivovi in marelični cmoki, različne vrste pit, Firštov golaž s tuhinjsko pito, rezanci z lososom in trničem, boranja, Repnikov šmorn z domačo jagodno ali kutinovo marmelado, okusni hamburgerji, celo ponudba koktajlov je bila pestra. Za glasbeno popestritev pa sta skrbela Kamničana Manca Berlec, ki se je spominjamo tudi s televizije – natančneje šova Slovenija ima talent – in Matej Zore. Za dodatno petkovo razvajanje brbončic (za marsikoga novost) je bila zanimiva čokolada. Na voljo sta bili mlečna in temna čokolada s trničem ter ruševcem. Toneta iz Tunjic je navdušila kombinacija temne čokolade s trničem, s sladko-slanim priokusom; mlečna in tista z ruševcem pa je bila bolj priljubljena pri degustatorkah.
Sobotno dopoldne je bilo namenjeno kulinaričnemu vodenju po mestnem jedru. Nabralo se je več kot štirideset zainteresiranih, turistična vodnika Andreja Čokl in Matjaž Spruk sta jih razdelila v dve skupini, ogled in okušanje sta trajala tri ure. Tokrat je bil sprehod med Okusi Kamnika in znamenitostmi po promocijski ceni, turo bodo ponovili 27. avgusta. Sabino Romšak iz Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik veseli, da je novi produkt že takoj doživel tolikšno zanimanje.
Med sprehodom po Kamniku smo izvedeli marsikaj o Plečnikovi kapeli Božjega groba, kaj so ženof, prekmaš in tuhinjska fila. Na petih kulinaričnih postojankah smo pokusili pico s trničem, znamenito kamniško pivo, tuhinjski sir, ajdove palačinke s trničem, kamniško kajžarico, kloštrsko kremšnito, svojevrsten je tudi že omenjeni ruševec.
Kulinaričen konec tedna se je zaključil v nedeljo na Veliki planini, od koder izvira osrednja kamniška kulinarična posebnost – sir trnič. V pastirskem naselju smo si lahko ogledali izdelavo trniča in pisav zanj, ob zvokih harmonike in domačih viž pa tudi sami preizkusili svoje ročne spretnosti.