Na Gorenjskem je zaradi potreb govedoreje vse več zanimanja za pridelavo tritikale.

Večina žita bo za krmljenje goveda

Pridelovalci žit so ječmen že poželi, žetev pšenice se približuje koncu, začela se je tudi že žetev tritikale, ki postaja na Gorenjskem vse pomembnejše žito v setvenem kolobarju. Pogoji za pridelavo žit so bili letos ugodni in tudi pridelek je dokaj dober. Na kmetijskih gospodarstvih bodo večino žita porabili za krmljenje goveda, tržne prodaje je zelo malo.

Marija Kalan: »Na kmetijskih gospodarstvih veliko večino žita porabijo za krmljenje goveda in prašičev, deloma tudi za mletje v moko (in peko kruha), tržne prodaje, ki je nekdaj dosegala omembe vredne količine, pa skorajda ni. Razlog za to je tudi nizka odkupna cena žit.«

Koruzni hrošč se je letos na Gorenjskem že močno razširil, vse večja je tudi škoda, ki jo povzroča. Ker je najboljši ukrep zoper širjenje hrošča dosledno kolobarjenje, pri katerem je koruza lahko na isti njivi le vsako drugo leto, v kmetijski svetovalni službi pričakujejo, da bodo kmetje jeseni prav zaradi tega posejali na njivah še več žit kot doslej.

Kranj – Čeprav je na Gorenjskem glavna kmetijska dejavnost živinoreja, je žetev žit poleg spravila trave, koruze za siliranje in krompirja eno najpomembnejših (poletnih) kmetijskih opravil. Žita namreč zasedajo na Gorenjskem okrog dva tisoč hektarjev njiv, od tega okrog 700 hektarjev ozimni ječmen, 570 hektarjev ozimna pšenica, blizu 500 hektarjev tritikala, 50 hektarjev rž, 40 hektarjev pira, nekaj površin pa še druga žita – jari ječmen in jara pšenica, oves, proso in ajda. Kot je povedala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj, je (bilo) letos v setvenem kolobarju približno toliko žit kot lani, v primerjavi s prejšnjimi leti pa je vse manj jarih žit in vse več tritikale, to je krmnega žita, ki je križanec med ržjo in pšenico. Letos so bili pogoji za pridelavo žit dokaj ugodni, ponekod je bilo le spomladi manjše pomanjkanje padavin, sneg, ki je zapadel ob koncu aprila, pa tudi ni povzročil večje škode.

Večina ozimnega ječmena je bila požeta med 8. in 15. julijem, pridelek je bil približno enak kot lani, hektarski donos je znašal od 5,5 do 6,5 tone ne hektar. »Pri pridelavi ječmena je bilo letos zelo pomembno, da so ga pridelovalci dvakrat ali trikrat dognojili in da so pravočasno zatrli plevel in izvedli ukrepe za varstvo rastlin pred boleznimi,« je dejala Kalanova in dodala, da sta bili med boleznimi najpogostejši ramularijska pegavost in listna progavost.

Žetev pšenice se je začela po 20. juliju in bi bila že končana, če pridelovalcem pri spravilu ne bi nekoliko nagajalo vreme. Na območjih, kjer so tla bolj plitva, so spomladi občutili blažjo sušo, tam so bili posevki pšenice redkejši in tudi pridelki nekoliko manjši – okrog pet ton na hektar, drugje, kjer so bili posevki gostejši in so pridelovalci pravočasno izvedli vse agrotehnične ukrepe, pa so bili višji in znašajo od sedem do osem ton. Višina pridelka je bila odvisna tudi od tega, ali so se pridelovalci odločili za pridelavo sort krušnih ali krmnih žit – pri prvih je kvaliteta zrnja boljša in pridelek večji, pri drugih je zrnje nekoliko slabše, a pridelek manjši.

Prvi pridelovalci so v teh dneh začeli pospravljati že tudi tritikalo, večina pa jo bo po napovedih kmetijske svetovalne službe požela v dneh okrog 10. avgusta. Pridelki bodo dobri, približno takšni kot pri pšenici, in se bodo gibali od šest do sedem ton na hektar. »Pridelava tritikale se je na Gorenjskem začela močneje širiti v zadnjih petih letih. Kmetje so namreč spoznali, da daje dobre pridelke in lepo uspeva tudi na bolj kislih tleh,« je pojasnila Marija Kalan in dodala, da pridelovalci doslej pri pridelavi tritikale niso imeli težav z boleznimi, letos pa so se začele pojavljati, med njimi rumena rja, ki povzroča škodo predvsem na bolj vlažnih in senčnih legah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Davčna uprava poziva k vložitvi napovedi

Kranj - Če davčni zavezanci do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2009, morajo najkasneje do 2. avgusta sami vložiti napoved za odmero dohodnine. N...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.