Bučni zavitek

Tako iz bučk kot iz buč smo pripravili že vrsto jedi. Od sladke bučne pite, bureka, narastka … Tudi pred pripravo bučnega zavitka sem bila malo v dvomih glede kombinacije buča - sladkor, vendar zavitek premaga marsikatero sladico.

Za pripravo bučnega zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 6 žlic vroče vode, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: približno 1 kg buče, 1 kislo smetano, 100 g sladkorja, 20 g masla, 20 g krušnih drobtin, 1 žlico olja za premaz.

Priprava testa: moko presejemo v skledo ter jo osolimo. Prelijemo jo s 6 žlicami vroče vode. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: bučo olupimo, ji odstranimo semena. Meso buče naribamo. Če imamo možnost, jo naribamo tako, da dobimo tanke rezine. Naribano bučo pomešamo s kislo smetano. V posodi segrejemo maslo ter na njem prepražimo krušne drobtine do zlato rjave barve.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s prepraženimi drobtinami. Na testo na tri četrtine po dolžini namažemo bučni nadev, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Buče enakomerno potresemo s sladkorjem. Testo začnemo zavijati s strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno preložimo na namaščen pekač ali papir za peko. Premažemo ga z žlico olja. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečen zavitek nekoliko ohladimo in ga, preden ga postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: da se nam zavitek ne bi preveč zapekel, ga po med peko pokrijemo z aluminijasto folijo. Med nadev lahko vmešamo tudi skuto in rozine. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. maj 2016 / 13:55

Nov sistem jamstva za vloge

Vloge pri bankah in hranilnicah so še naprej zajamčene do zneska sto tisoč evrov, krajši pa je čas za izplačilo vlog.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 16. julij 2013 / 12:02

Med najboljšimi tri kranjske gimnazijke

V gorenjski regiji je v spomladanskem roku splošno maturo opravljalo 738 kandidatov, poklicno pa 795, od tega 544 dijakov in 251 drugih.

Gorenjska / torek, 16. julij 2013 / 12:01

Množično na Pokljuki

Tradicionalnega, že 28. spominskega pohoda na Triglav se je letos udeležilo več kot 600 pohodnikov. Slavnostna govornica na slovesnosti na Pokljuki, predsednica vlade Alenka Bratušek, poudarila pomen...

Radovljica / torek, 16. julij 2013 / 11:56

Cesta v Lipniško dolino je spet odprta

Lancovo - Prejšnji ponedeljek so, precej pred predvidenim rokom, ki se izteče konec meseca, za promet odprli regionalno cesto Lesce–Kamna Gorica–Lipnica. Cesta v Lipniško dolino je bila na...

Kamnik / torek, 16. julij 2013 / 11:55

Maistrova soba pripravljena za obiskovalce

Kamnik - Občina Kamnik je v teh dneh zaključila s projektom notranjega opremljanja spominske sobe Rudolfa Maistra v njegovi rojstni hiši na Šutni, tako da bo Medobčinski muzej Kamnik kot u...

Kronika / torek, 16. julij 2013 / 11:52

Popivali, a vseeno vozili

Kranj – Poletje vsak konec tedna postreže z vrsto gasilskih in drugih veselic, pa tudi sicer je v vročih dneh žejo precej težje pogasiti kot v preostalem delu leta. Vse lepo in prav, če ne bi vsaki...