Simon Šemrov in njegov oče Dušan še že vrsto let ukvarjata s predelavo divjačinskega mesa.

Največ predela jelenovega mesa

Simon Šemrov z Jezerskega, dvajset let tudi član Lovske družine Jezersko, ima že več kot pol leta mesnico za predelavo divjačinskega mesa v suhomesnate izdelke.

Jezersko – Na Jezerskem, kjer ima lovstvo veliko tradicijo in ugled, od decembra lani obratuje mesnica, v kateri predelujejo divjačinsko meso in ga prodajajo v obliki suhomesnatih izdelkov. Kot samostojni podjetnik jo je odprl dolgoletni član Lovske družine (LD) Jezersko Simon Šemrov, po poklicu živilski tehnik. »Z očetom Dušanom, zdajšnjim starešino LD Jezersko, se že dolgo ukvarjava s predelavo divjačinskega mesa, ker pa sem želel, da dejavnost razširimo in ne predelujemo samo za lovske prijatelje, sem registriral s. p. To mi je omogočilo, da se resneje posvetim ponudbi divjačinskih suhomesnatih izdelkov, morda z njimi prodrem tudi na kmečke turizme. Dva že oskrbujemo,« je razložil.

Meso uplenjene divjadi odkupuje v lokalnem okolju, veliko večino od LD Jezersko, nekaj pa tudi od okoliških lovskih družin. »Odkupujemo v glavnem jelenjad, najraje cele trupe, saj imam tako najboljšo kontrolo, kakšno je meso, predvsem glede mikrobiološke kakovosti. Vse meso predelamo, večinoma ročno, največ ga predelamo v salame in klobase. Dimljenje poteka klasično, na bukovem žaganju,« je razložil Simon Šemrov. Največ strank ima še vedno med lovci, krog kupcev pa bi rad še razširil na stranke izven lovskih krogov.

Nekdanji starešina LD Jezersko Franc Ekar ob tem poudarja, da je pri predelavi divjačinskega mesa potreben skrben izbor divjačinskega mesa, saj mora biti divjad uplenjena izven obdobja parjenja, in če je le mogoče, v času polne lune. »Na podlagi odločbe ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se mora v Sloveniji povprečno iz narave odvzeti več kot 75 tisoč visoke divjadi. Od tega je jelenjadi skoraj 10 tisoč, veprov 8 tisoč, gamsov 2500, srnjadi 40 tisoč, medvedov 70. Tako predpisan in izvajan lov s strani naravovarstvenih institucij in strokovnjakov je največje zagotovilo, da se ohranja in varuje populacije prostoživeče divjadi,« je še razložil Ekar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Skakalci so predolgo ponočevali

Zaradi nešportnega vedenja je športni direktor skakalcev Franci Petek kaznoval tri skakalce, med njimi tudi Kranjčana Robija Kranjca in Jureta Bogataja.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 14. april 2018 / 09:56

Ob jezeru dražje parkiranje

Da bi zmanjšali prometne obremenitve na območju Bohinjskega jezera, so občinski svetniki sprejeli cenovno politiko, ki bo voznike nagrajevala za parkiranje dlje od jezera.

Zanimivosti / sobota, 14. april 2018 / 09:53

»Tunel pod milim nebom«

Zima je letos res dobro obrodila in si je, v športnem žargonu bi rekli, privoščila tudi dostojen sodnikov podaljšek. Po občinah so tarnali, koliko denarja je šlo za pesek in sol za posipanje cest,...

Razvedrilo / sobota, 14. april 2018 / 09:49

Dobrodelni dan v Panorami Stara pošta

Panorama Stara pošta je v sodelovanju z Rotaract klubom Kranj tokrat prvič organizirala dobrodelni dan. Ves dan so zbirali prostovoljne prispevke, tudi izkupiček od prodaje izbranih pijač pa so nam...

Škofja Loka / sobota, 14. april 2018 / 09:24

V nedeljo ogled Trga pod gradom

Škofja Loka – Občina Škofja Loka z novo ureditvijo Trga pod gradom in otroškim igriščem Zamorc sodeluje na festivalu Odprte hiše Slovenije 2018, s katerim ta konec tedna prikazujejo arhitekturno za...

Kamnik / sobota, 14. april 2018 / 09:24

V Snoviku pripravljajo prvi festival čemaža

Snovik – V Termah Snovik bodo ta konec tedna, 14. in 15. aprila, pripravili prvi Festival čemaža v Sloveniji. Dogajanje se bo oba dneva odvijalo med 10. in 16. uro v prireditvenem prostoru in okoli...