Borovničeva torta brez peke
Božanska torta z borovnicami brez prižiganja pečice
Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za piškotno podlago: 200 g najbolj klasičnih piškotov, 120 g masla; za kremo: 7,5 dl mleka, 2 vrečki praška za vaniljev puding, 2 vaniljeva sladkorja, 4 žlice sladkorja, 1 paket želatine (6 listov), 400 ml smetane, 300 g borovnic, 200 g kremnega sirčka (sirni namaz), 200 g jogurta, 1 limono, dodatne 4 žlice sladkorja (oz. po okusu).
Priprava piškotne podlage: Maslo počasi raztopimo in nekoliko ohladimo. Piškote zmeljemo v mešalniku ter jih stresemo v skledo. Čez piškote prelijemo stopljeno maslo in premešamo. Pekač za torto namastimo. Po dnu razporedimo piškotno mešanico. Mešanico dobro pritisnimo ob dno pekače, da se sprime. Pomagamo si lahko z žlico ali s skodelico, ki ima ravno dno. Pekač postavite za eno uro v hladilnik.
Priprava kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo z vaniljevim sladkorjem in 1,5 dl hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, dosladkamo s 4 žlicami sladkorja ter vanj zakuhamo pripravljen puding. Še v topel puding vmešamo želatino, ki smo jo predhodno namočili v hladni vodi in oželi. Puding z želatino ohladimo. Med ohlajanjem večkrat premešamo.
Borovnice skupaj s tremi žlicami vode zavremo v kozici in jih kuhamo 5 minut. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.
Smetano stepemo. Ohlajen vaniljev puding razdelimo v dva enaka dela. Za prvo plast kreme zmešamo en del pudinga, polovico stepene smetane in ohlajene zmlete borovnice. Po potrebi po okusu dosladkamo. Kremo razporedimo po piškotni masi.
Za drugo kremo zmešamo kremni sirček z jogurtom, limonino lupino in limoninim sokom. Primešamo drugi del vaniljevega pudinga ter preostalo stepeno smetano. S kremo prelijemo borovničevo plast.
Torto shranimo v hladilnik vsaj za 3 ure, previdno odstranimo obod ter okrasimo.
Nasvet: V vaniljev puding lahko še dodatno vmešamo vaniljeva semena. Tako bo torta imela še čudovito vaniljevo aromo.