Borovničeva torta brez peke

Božanska torta z borovnicami brez prižiganja pečice

Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za piškotno podlago: 200 g najbolj klasičnih piškotov, 120 g masla; za kremo: 7,5 dl mleka, 2 vrečki praška za vaniljev puding, 2 vaniljeva sladkorja, 4 žlice sladkorja, 1 paket želatine (6 listov), 400 ml smetane, 300 g borovnic, 200 g kremnega sirčka (sirni namaz), 200 g jogurta, 1 limono, dodatne 4 žlice sladkorja (oz. po okusu).

Priprava piškotne podlage: Maslo počasi raztopimo in nekoliko ohladimo. Piškote zmeljemo v mešalniku ter jih stresemo v skledo. Čez piškote prelijemo stopljeno maslo in premešamo. Pekač za torto namastimo. Po dnu razporedimo piškotno mešanico. Mešanico dobro pritisnimo ob dno pekače, da se sprime. Pomagamo si lahko z žlico ali s skodelico, ki ima ravno dno. Pekač postavite za eno uro v hladilnik.

Priprava kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo z vaniljevim sladkorjem in 1,5 dl hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, dosladkamo s 4 žlicami sladkorja ter vanj zakuhamo pripravljen puding. Še v topel puding vmešamo želatino, ki smo jo predhodno namočili v hladni vodi in oželi. Puding z želatino ohladimo. Med ohlajanjem večkrat premešamo.

Borovnice skupaj s tremi žlicami vode zavremo v kozici in jih kuhamo 5 minut. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Smetano stepemo. Ohlajen vaniljev puding razdelimo v dva enaka dela. Za prvo plast kreme zmešamo en del pudinga, polovico stepene smetane in ohlajene zmlete borovnice. Po potrebi po okusu dosladkamo. Kremo razporedimo po piškotni masi.

Za drugo kremo zmešamo kremni sirček z jogurtom, limonino lupino in limoninim sokom. Primešamo drugi del vaniljevega pudinga ter preostalo stepeno smetano. S kremo prelijemo borovničevo plast.

Torto shranimo v hladilnik vsaj za 3 ure, previdno odstranimo obod ter okrasimo.

Nasvet: V vaniljev puding lahko še dodatno vmešamo vaniljeva semena. Tako bo torta imela še čudovito vaniljevo aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

´Ledolomac´ iz Slovenije

Miro Rismond iz Smlednika je sicer po poklicu kuhar, zaposlen v ljubljanskem Grand Hotelu Union. Ujeli smo ga ravno pri zadnjih potezah izdelovanja ledenega šanka v Eskimski vasi na Krvavc...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 28. december 2015 / 13:22

Veselo po domače na Bledu

V Festivalni dvorani na Bledu bo v torek, 29. decembra, ob 20. uri že 17. prireditev Veselo po domače. Nastopali bodo ansambla Zupan in Dor Ma Cajt, Harmonikarski orkester Železniki, Erazem&Mir...

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:58

Všeč mi je, da sem Petrov mlajši brat

Smučarski skakalec Domen Prevc je pri šestnajstih letih na svoji četrti posamični tekmi med svetovno elito skočil na oder za zmagovalce. »Nič se ni spremenilo. Ne maram biti neka zvezda,« pravi šestna...

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:57

Okoljska etika in trajnostni razvoj

»Pojav okoljske zaskrbljenosti ni enoumna in zgolj analitična epizoda sodobnosti. Njeni zapisovalci prihajajo z različnih področij, znanosti in kulture, arhitekture in zdravstva, izobraževanja, med...

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:55

Večina upnikov brez poplačila

Konec novembra je okrožno sodišče v Kranju pravnomočno končalo stečaj Združene lesne industrije Tržič (ZLIT). Stečajni postopek se je začel pred 22 leti, vmes pa je prišlo tudi do stečaja v stečaju.

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:53

Pri sto šestih letih še igra na orglice

Najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz jeseniške Podmežakle je 16. decembra praznovala 106. rojstni dan. Je čila in zdrava in še vedno zaigra na orglice.