Borovničeva torta brez peke

Božanska torta z borovnicami brez prižiganja pečice

Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za piškotno podlago: 200 g najbolj klasičnih piškotov, 120 g masla; za kremo: 7,5 dl mleka, 2 vrečki praška za vaniljev puding, 2 vaniljeva sladkorja, 4 žlice sladkorja, 1 paket želatine (6 listov), 400 ml smetane, 300 g borovnic, 200 g kremnega sirčka (sirni namaz), 200 g jogurta, 1 limono, dodatne 4 žlice sladkorja (oz. po okusu).

Priprava piškotne podlage: Maslo počasi raztopimo in nekoliko ohladimo. Piškote zmeljemo v mešalniku ter jih stresemo v skledo. Čez piškote prelijemo stopljeno maslo in premešamo. Pekač za torto namastimo. Po dnu razporedimo piškotno mešanico. Mešanico dobro pritisnimo ob dno pekače, da se sprime. Pomagamo si lahko z žlico ali s skodelico, ki ima ravno dno. Pekač postavite za eno uro v hladilnik.

Priprava kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo z vaniljevim sladkorjem in 1,5 dl hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, dosladkamo s 4 žlicami sladkorja ter vanj zakuhamo pripravljen puding. Še v topel puding vmešamo želatino, ki smo jo predhodno namočili v hladni vodi in oželi. Puding z želatino ohladimo. Med ohlajanjem večkrat premešamo.

Borovnice skupaj s tremi žlicami vode zavremo v kozici in jih kuhamo 5 minut. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Smetano stepemo. Ohlajen vaniljev puding razdelimo v dva enaka dela. Za prvo plast kreme zmešamo en del pudinga, polovico stepene smetane in ohlajene zmlete borovnice. Po potrebi po okusu dosladkamo. Kremo razporedimo po piškotni masi.

Za drugo kremo zmešamo kremni sirček z jogurtom, limonino lupino in limoninim sokom. Primešamo drugi del vaniljevega pudinga ter preostalo stepeno smetano. S kremo prelijemo borovničevo plast.

Torto shranimo v hladilnik vsaj za 3 ure, previdno odstranimo obod ter okrasimo.

Nasvet: V vaniljev puding lahko še dodatno vmešamo vaniljeva semena. Tako bo torta imela še čudovito vaniljevo aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 17. april 2016 / 17:21

Umovadba

»Kot kognitivni nevroznanstvenik se prvenstveno ukvarjam z raziskovanjem možganskih podlag vedenja: kakšne so nevronske podlage za naše zaznave, spomin, miselni procesi itd. Področje mojega razisko...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 21. september 2017 / 19:44

Bogastvo morja

Za vsako otoško deželo je morje njen stik s svetom, njena obramba in ribe njeno bogastvo. Islandija ni v tem nič drugačna. Temelj gospodarstva so ribe in njihova predelava. Za Islandce pravijo, da...

Mularija / četrtek, 21. september 2017 / 19:40

Spoznali tudi igralce

Še pred rednim prikazovanjem filma Košarkar naj bo v kinu so ga za učence Osnovne šole Šenčur predvajali v Domu krajanov v Šenčurju. Zaključne prizore iz filma so pred letom namreč snemali tudi v njih...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 19:38

Zgodbe vojne vihre

Cuel dei Pez (1943 m) – Vrh, neznan in neopazen, a čudovit; verjetno zato, ker ponudi edinstven, mogočen pogled na Kugyjev Montaž. Gora, kjer je divjala vojna vihra prve svetovne vojne. V spomin in op...

Kultura / četrtek, 21. september 2017 / 19:33

Zrcalce z nagrado

Z mednarodnega lutkovnega festivala World Puppet Carnival, ki se je pred nedavnim odvijal v Astani v Kazahstanu, se Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja vrača z nagrado za najboljšo likovno zasnovo lutk...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 15:26

Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata i...