Bučkina pica

Sezona zelenjave na domačih vrtovih je eden izmed razlogov, zakaj čakamo na poletje celo leto. Za začetek nas razveselijo bučke. Ker te rastejo zelo hitro in na gosto, nikar ne čakajmo, da postanejo velike, saj so mlade bučke še brez izrazitih pečk in nam jih ni treba lupiti. Z lupino namreč poleg okusa odstranimo tudi številne blagodejne lastnosti. Bučkina pica bo zadovoljila tudi tiste želodce, ki bučk še povohati nočejo, kaj šele, da bi jih uživali.

Za pripravo bučkine pice potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici olja, 2 dl vode, 1 dl mleka, 1 žlico olja za pekač; za nadev: 0,5 kg bučk, 4 žlice paradižnikovih pelatov ali paradižnikove omake, 1 žlico olja, 1 šopek drobnjaka, 2 ščepca soli, 1 pest naribanega sira, baziliko in origano.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijejo z mlačnim mlekom ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol ter prilijemo olje. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas. Prilijemo toplo vodo (ne prevročo). Iz vseh sestavin zamesimo čvrsto testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo pregnetemo ter ga razvlečemo po pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja.

Priprava nadeva: Medtem ko testo vzhaja, si pripravimo bučke za nadev. Če so te starejše in imajo trši olupek, jih olupimo (mlade pustimo z olupkom). Bučke operemo ter jih narežemo na tanke rezine ali jih naribamo. V ponvi segrejemo dve žlici olja, na katerem prepražimo pripravljene bučke. Posolimo in pražimo toliko časa, da izhlapi odvečna voda (približno 10 minut).

Sestavljanje pice: Po razvlečenem testu premažemo paradižnikovo omako. Na to razporedimo bučke, potresemo z narezanim drobnjakom in naribanim sirom. Nazadnje po okusu začinimo z baziliko in origanom. Pico pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Pod bučkin nadev lahko razporedimo tudi šunko ali drugo salamo. V tem primeru moramo še posebej paziti, da bučk ne posolimo preveč, saj dovolj soli spustita salama in sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Septembra novo vozilo za tržiške gasilce

Tržič - Prejšnji petek sta predsednik Prostovoljnega-gasilskega društva Tržič Marko Mirt in tržiški župan Borut Sajovic z direktorico podjetja Webo Meto Ger...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Matjaž Berčon v. d. direktorja občinske uprave

Bled - Vodenje blejske občinske uprave bo konec decembra do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev, prevzel Matjaž Berčon, ki mu tako preneha funkcija občins...

Domžale / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Otroški Živ žav in silvestrovanje na prostem

Domžale - Občina Domžale v zadnjih dneh starega leta pripravlja več prireditev, namenjenih vsem generacijam. Kot je povedala podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, želijo z otr...

Humor / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Ta je dobra

Ko ženske pridejo v raj V raj je prispela nova skupina žensk. Sveti Peter jih postroji in reče: »Vse, ki ste vsaj enkrat prevarale moža, stopite...

Slovenija / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Jaslice v Lončarjevem muzeju

Jaslice so člani Turističnega društva Komenda letos postavili prvič, na ogled pa bodo vse do 29. decembra.

Zanimivosti / ponedeljek, 27. december 2010 / 07:00

Gorenjci na celjski razstavi jaslic

Letošnjo vseslovensko razstavo jaslic so v začetku decembra organizirali v Celju.