Borovničeva torta

Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 2 žlici moke, 3 žlice vode, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 1 žlico kakava, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita.

Za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 4 žlice sladkorja

Za kremo: 0,5 kg maskarpone sira, 250 ml smetane, 150 g čvrstega jogurta, 200 bele čokolade, 2 vaniljina sladkorja, lupinica ene limone

Za okrasitev: 200 ml smetane, borovnice, 2 žlici soka borovnic, ki smo ga dobili pri borovničevi plasti.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepamo 5 minut, da masa naraste. Prilijemo 3 žlice vode ter med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje na rahlo vmešamo beljakov sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model. Biskvit pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C 10 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga previdno odstranimo iz tortnega modela.

Priprava borovničeve plasti: v kozico stresemo borovnice, dodamo sladkor in na zmernem ognju malo pokuhamo, da borovnice spustijo sok. Odvzamemo 3 žlice borovničevega soka, ki ga shranimo za kasneje. Koruzni škrob pomešamo z žlico hladne vode ter ga vmešamo h kuhanim borovnicam. Med stalnim mešanjem kuhamo še 3 minute.

Ohlajen biskvit preložimo na krožnik, kjer bomo torto servirali, ter namestimo tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom. S kuhanimi borovnicami obložimo biskvit. Pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi.

Priprava kreme: Belo čokolado nalomimo v skodelico ter stopimo nad vodno kopeljo. Pri tem moramo biti pazljivi, da čokolada ne pride v stik z vodo. Smetano stepemo. V posodi zmešamo maskarpone, jogurt, limonino lupinico, vanilin sladkor in tri žlice borovničevega soka. Zmesi iz maskarponeja med mešanjem postopoma dodajamo nekoliko ohlajeno stopljeno belo čokolado (čokolada mora biti še vedno tekoča). Na koncu vmešamo še stepeno smetano.

Kremo previdno razporedimo po borovnicah na biskvitu. Torto postavimo v hladilnih za 4 ure ali več (najbolje kar čez noč). Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni model. Okrasimo s stepeno smetano in borovnicami.

Nasvet: Za navlažitev bis­kvita dodamo v mleko še dve žlici ruma. Za okrasitev torte lahko v smetano vmešamo dve žlici borovničevega soka in tako dobimo barvno kremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Graščaki bi se sramovali

Preddvor slavi po štirih gradovih. Žal nekateri propadajo, podobo kraja pa kazijo še druge slabo vzdrževane stavbe.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Varčevanje ne bo prizadelo zavarovanja

Država bo letos za zavarovanje kmetijske pridelave in ribištva namenila približno enak znesek kot lani.

GG Plus / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Dobra tehnična zaščita odvrača vlomilce

Policija svetuje, da svoje stanovanje pred odhodom na dopust naredite storilcem nedosegljive in da objekt ne daje videz "zapuščenega".

Šport / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Na kaj ne smete pozabiti pred Franjo?

Kolesarski maraton Franja BTC City, Musseuew Classic je vsako leto vrhunec sezone med rekreativnimi kolesarji.

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Želijo si dom za starejše

Društvo upokojencev Žirovnica je pred kratkim praznovalo šestdeseto obletnico delovanja.

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2012 / 07:00

Kolo privlačno za upokojence

Šenčur - Letošnje kolesarsko srečanje gorenjskih upokojencev so organizirali v Šenčurju. Tam se je minuli petek zbralo 77 kolesark in kolesarjev iz desetih društev. Dobrodošlico sta j...