Borovničeva torta
Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 2 žlici moke, 3 žlice vode, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 1 žlico kakava, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1,5 dl mleka za navlažitev biskvita.
Za borovničevo plast: 0,5 kg borovnic, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 4 žlice sladkorja
Za kremo: 0,5 kg maskarpone sira, 250 ml smetane, 150 g čvrstega jogurta, 200 bele čokolade, 2 vaniljina sladkorja, lupinica ene limone
Za okrasitev: 200 ml smetane, borovnice, 2 žlici soka borovnic, ki smo ga dobili pri borovničevi plasti.
Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto stepamo 5 minut, da masa naraste. Prilijemo 3 žlice vode ter med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje na rahlo vmešamo beljakov sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model. Biskvit pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C 10 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga previdno odstranimo iz tortnega modela.
Priprava borovničeve plasti: v kozico stresemo borovnice, dodamo sladkor in na zmernem ognju malo pokuhamo, da borovnice spustijo sok. Odvzamemo 3 žlice borovničevega soka, ki ga shranimo za kasneje. Koruzni škrob pomešamo z žlico hladne vode ter ga vmešamo h kuhanim borovnicam. Med stalnim mešanjem kuhamo še 3 minute.
Ohlajen biskvit preložimo na krožnik, kjer bomo torto servirali, ter namestimo tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom. S kuhanimi borovnicami obložimo biskvit. Pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi.
Priprava kreme: Belo čokolado nalomimo v skodelico ter stopimo nad vodno kopeljo. Pri tem moramo biti pazljivi, da čokolada ne pride v stik z vodo. Smetano stepemo. V posodi zmešamo maskarpone, jogurt, limonino lupinico, vanilin sladkor in tri žlice borovničevega soka. Zmesi iz maskarponeja med mešanjem postopoma dodajamo nekoliko ohlajeno stopljeno belo čokolado (čokolada mora biti še vedno tekoča). Na koncu vmešamo še stepeno smetano.
Kremo previdno razporedimo po borovnicah na biskvitu. Torto postavimo v hladilnih za 4 ure ali več (najbolje kar čez noč). Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni model. Okrasimo s stepeno smetano in borovnicami.
Nasvet: Za navlažitev biskvita dodamo v mleko še dve žlici ruma. Za okrasitev torte lahko v smetano vmešamo dve žlici borovničevega soka in tako dobimo barvno kremo.