Ogračekova župa
Drugi julij – Negova. Majhna vas v Prekmurju, katere ime je bilo prvič zapisano pred 910 leti, na pranger – kamen časti – pa je vklesana letnica 1656. Dva tehtna vzroka za krajevno praznovanje in prangerijado 2016, srečanje turističnih društev krajev, kjer še stoji sramotilni steber. Na prostrani trati pred gradom Negova (obnovljenega je dve tretjini), ki je bil v lasti grofov Trautmannsdorf od 1542 do 1945, nekaj viteških šotorov, ob gradu stojnice sodelujočih turističnih društev. Slavnostni oder v šotoru z imenitno okrasitvijo s tistim, kar zdaj cveti in zori v okolici. V gradu, ki ima od lani tudi laskavi mednarodni naziv »fotograd«, razstava štirih fotografov, na kateri izstopa pregledna razstava Zore Plešnar za obdobje 1970–2012 … Srednjeveška povorka od grajskih vitezov, oskrbnikov, rokodelcev, podložnikov do vaških otročajev. Sprejem pri negovski gospodi (Turistično društvo Negova). Imenitna proslava 910. obletnice prvega zapisa kraja, uglašena z zgodovino in tradicijo, ljudmi, z glasbenim vzdušjem srednjega veka, ki ga predstavljajo poklicni glasbeniki, klen, prodoren govornik o nekoč in danes kraja, o njegovih pridobitvah in možnostih, o dobrih in pridnih ljudeh … Aplavz ni bil vljudnosten, ampak resničen in dolg … Nato odmor za kramljanje in krepčanje … Na odru pa sojenja in predstavitve. Dan, ko ni vse črno, ampak prijetno in prijateljsko … V nedeljo – okus po Negovi.
Ogračekova župa (ograček pomeni vrt)
Za 4 osebe potrebujemo: 600 g mešane zelenjave z vrta, 4 dag maščobe, 2 dag moke, 1 l vode, sol, poper, nasekljan drobnjak, koprc in peteršilj, 15 dag ostre moke, 1 jajce, sol, 1 žlico vode.
Zelenjavo očistimo in zrežemo na primerne koščke ter jo damo kuhati v liter vode. Ko zavre, naredimo svetlo prežganje in ga dodamo juhi. Četrt ure, preden je juha kuhana, dodamo močnik, ki ga osukamo z rokami. Začinimo. Na koncu dodamo sesekljana zelišča in ponudimo.
Riž »Trautmansdorf«
Za 4 osebe potrebujemo: 50 g riža arborio ali carnaroli, pol l mleka, 50 g sladkorja, 1 žličko limonine lupinice, 1 vanilin, 1 ščep soli, 2 lista želatine, 30 g sultanin ali kandiranega sadja, 2 žlici maraschina ali češnjevega likerja, 150 ml stepene smetane, 125 g malin, pol žlice ruma, 250 g malin, 50 g sladkorja v prahu, 1 žlico medu in 1 žlico sesekljanih pistacij.
Riž za 15 minut namočimo v mrzli vodi. Mleko, sladkor, limonino lupinico, vanilin in ščep soli zavremo. Dodamo odcejen riž in pustimo, da se cmari na majhnem ognju približno pol ure. Večkrat premešamo, da se ne prismodi. Sultanine na drobno zrežemo in poškropimo z rumom. Želatino namočimo v hladni vodi in jo ožmemo še v vroč riž, nato damo posodo v hladilnik. Tik preden se zmes strdi, dodamo liker, sultanine, stepeno smetano in rahlo premešamo. Z mrzlo vodo splaknemo skodelice za puding in vanje nadevamo riž. Počakamo, da se v hladilniku dobro strdi. Nato skodelice na hitro pomočimo v vročo vodo in obrnemo na krožnik. Okrasimo s svežimi malinami in hladnim malinovim pirejem.
Maline pretlačimo, dodamo sladkor in limonin sok ter premešamo. Krožnik pokapamo z medom in sladico posujemo s sesekljanimi pistacijami.