Tamburaši iz Šentjanža, gostitelji sobotnega tamburaškega festivala

Jutri tamburaši, v nedeljo pevci

Ko prebiram napovednike dogodkov, ki jih v poletnem času organizirajo Slovenci na Koroškem, se prav težko odločim, kateremu naj namenim več pozornosti. Izbral sem dva: jutrišnje srečanje tamburašev v Šentjanžu/St. Johannu v Rožu in nedeljsko prepevanje pod lipo v dolini Poden/Bodental.

V centru K&K v Šentjanžu/St. Johannu v Rožu se bo že 15. Tamburaško srečanje začelo jutri ob 17. uri. Na njem bo igralo sedem tamburaških skupin. Štiri bodo domače, koroške iz Železne Kaple, iz Škofič nad Vrbskim jezerom, iz Loč ob Baškem jezeru in iz domačega Šentjanža, tri pa iz tujine. V Rož prihaja tamburaški ansambel La banda iz Novega Sada v Vojvodini, lužiško-srbska skupina Schmerlitz/Smjerdžaca iz Nemčije, kjer živi ta srbska narodna skupnost, in Tamburaški orkester iz Kranja, ki se že nekaj let udeležuje srečanja v Šentjanžu. Tamburaški festival bo v vsakem vremenu, saj poteka v pokritem prostoru.

Nedaleč stran, kmalu za mejnim prehodom na Ljubelju, v slikoviti dolini Poden/Bodental pod koroškim ostenjem Vrtače, pa se bo v nedeljo, 10. julija, ob 17. uri začelo tradicionalno prepevanje pod lipo. Pevke in pevci bodo namreč prepevali na prostem, pod košato lipo pri Podnarjevi domačiji. Petje pod lipo je vsakoletni enkratni dogodek, ki se ga udeležijo ljubitelji petja in narave iz Borovelj, Slovenjega Plajberka in okoliških vasi pa tudi iz Slovenije.

Prav pa je, če že danes napovem še enega od pomembnih kulturnih dogodkov na Koroškem. Prihodnji teden v petek, 15. julija, ob 21. uri bo pred »farovžem« v Vogrčah/Rinkenbergu nad Pliberkom v Podjuni premiera Jurčičeve igre Domen. Vogrčani s tem nadaljujejo tradicijo gledaliških predstav na prostem, ki niso le projekt domačega slovenskega kulturnega društva, ampak vse vasi. Pri letošnji predstavi Domen sodeluje 50 domačinov in okoličanov. Predstava ima tudi nekaj gorenjskega. Režiserka predstave je Alenka Hain iz Kranja, ki živi na Koroškem. Ponovitve predstave bodo 16., 17., 22. in 23. julija. Če bo kdo želel na predstavo, naj pokliče Krščansko kulturno zvezo Celovec, telefon 0043 463 516243 ali sporoči na elektronski naslov office@kkz.at.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Začela se je poletna vadba joge

Zveza joga društev Slovenije letos petič organizira brezplačno vadbo po sistemu Joga v vsakdanjem življenju, ki bo potekala v 23 parkih v Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 14. julij 2021 / 18:57

Zal je avtor zmagovalnega plakata za Tokio

Jesenice – Dijak Gimnazije Jesenice Zal Vukalić je osvojil glavno nagrado na natečaju za olimpijski plakat Tokio v kategoriji srednjih šol. Natečaj je razpisal Olimpijski komite Slovenije skupaj z...

Razvedrilo / sreda, 14. julij 2021 / 18:13

Srečni čebelar

Matej Kolar s Kokrice je lani novembra srečal abrahama. Praznovanje ob rojstnem dnevu je prestavil na čas, ko bo to dovoljeno, ko se bodo ukrepi zrahljali. Tako ga je pripravil konec letošnjega junija...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 14. julij 2021 / 18:08

Cepljenje tudi v Cerkljah

Cerklje – Občina Cerklje obvešča, da bo v prostorih Gorenjske banke v Cerkljah, v nekdanjem prostoru trgovine Julija (na naslovu Trga Davorina Jenka 10, 4207 Cerklje na Gorenjskem), poleg brezplačn...

Šport / sreda, 14. julij 2021 / 17:48

Pogačar po slavju v kraljevski etapi tik pred skupno zmago

Pau – Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec 17. etape dirke po Franciji od Mureta do slovitega prelaza Portet. Slovenski as je tako povišal prednost v skupnem seštevku in je pre...

Nasveti / sreda, 14. julij 2021 / 17:43

Brancin, mlad krompir in pečena zelenjava, jedi za poletne dni

Za pripravo pečenega brancina s krompirjem in zelenjavo potrebujemo: nekaj srednje velikih brancinov, mlad krompir, mešano zelenjavo: papriko, bučko, šampinjone, por ..., olivno olje, česen,...